Veşti bune petru turiştii care au ales în această perioadă o scurtă ieşire la munte, în zona judeţului Braşov. Rezervaţia de urşi de la Zarneşti se va deschide pentru turişti începând cu data de 2 iunie. Administratorii au pregătit, totuşi, o serie de măsuri restrictive pentu a împiedica răspândirea noului coronavirus.
Rezervaţia de urşi de la Zarneşti se va deschide
După perioadă grea datorată epidemiei mondiale de coronavirus, autorităţile romane au trecut treptat la măsuri de relaxare printre care şi părăsirea localităţii pentru activităţi turistice. În condiţiile în care, de la 1 iunie, vor intra în vigoare cele mai aşteptate măsuri de relaxare de până acum, administratorii Sanctuarului de urşi de la Zarneşti au anunţat că accesul turiştilor va fi permis din data de 2 iunie.
„Ursuleţii vă aşteaptă să îi vizitaţi, începând de marţi, 2 iunie. Suntem pregătiţi pentru primii vizitatori, iar siguranţă şi sănătatea celor care calcă în pădurea ursuleţilor este o prioritate pentru noi. De aceea, am lucrat intens în aceste zile pentru că toată lumea să fie în siguranţă”, a precizat administratorul Sanctuarului Libearty, Fundaţia Milioane de Prieteni, pe pagina de Facebook.
Restricţii impuse de administratori
Accesul publicului va fi limitat, astfel că vor fi doar trei intrări pe zi în sanctuar. Astfel, intrările se vor face la orele 9,00, 10,00 şi 11,00 dimineaţa, iar numărul maxim de persoane în fiecare dintre acestea va fi 20, plus ghidul rezervaţiei.
Vizita se va efectua doar în aer liber, pe trasee bine delimitate cu respectarea distanţei de siguranţă şi cu fluxuri de vizitatori separate, a mai precizat sursa citată.
Accesul în magazinul de suveniruri va fi permis doar membrilor aceleiaşi familii sau un grup sosit cu acceasi maşina.
Pentru a se evita formarea cozilor şi implicit a aglomeraţiei, adminstatorii rezervaţiei recomanda turiştilor să-şi cumpere bilete online.
Despre Rezervaţia de urşi
Rezervaţia Libearty de la Zarneşti, cu cu o suprafaţă de 69 de hectare, este prima rezervaţie naturală pentru urşii captivi din România. Aceasta a fost înfiinţată în anul 2005 şi a fost deschisă publicului în anul 2008. Sanctuarul de urşi este situat în pădurea de pe dealul de la intrarea în oraşul Zarneşti la 2 km de drumul naţional 73A Râşnov – Zarneşti – Sibiu în zona fostei unităţi militare.
Rezervaţia a fost creată în memoria ursoaicei Maya, care a murit captiva într-o cuşcă, în curtea unui restaurant din Bran. Astăzi, sanctuarul este gazda a peste 100 de urşi, toţi fiind salvaţi de la o viaţă crudă şi abuziva de captivitate. Aici, în sanctuar, administratorii au creat un habitat natural perfect mediului în care trăiesc urşii. pe lângă spaţiul mare şi delicatesele servite, urşii au la dispoziţie şi „piscine“, dat fiind că sunt o specie care iubeşte apă.
„Urşilor le place foarte mult apă. Sunt amenajate 14 piscine, pe lângă ochiurile de apă din pădure. Iubesc să se bălăcească. Într-o vară, erau cinci-şase urşi într-o piscină şi se distrau de mama focului“, conform unui reprezentant al Rezervaţiei de Urşi de la Zarneşti.
Rezervația de urși de la Zărnești, care se va deschide săptămana viitoare, poate fi vizitat de turişti, însă doar în anumite condiţii. Rezervaţia de la Zarneşti nu are statut de grădină zoologică, iar animalele nu pot fi stresate. Din motive de siguranţă, cât şi pentru bunăstarea urşilor, Rezervaţia de urşi de la Zarneşti nu primeşte copii sub cinci ani.
Contra unor sume de bani, urşii pot fi adoptaţi la distanţă de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate. Banii vor fi folosiţi de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le îmbunătăţi condiţiile de viaţă.
Cei mai mulţi urşi bruni din Europa trăiesc în România
Conform statisticilor fondurilor cinegetice, un sfert din urşii bruni din Europa trăiesc în ţara noastră, respectiv 7.000 de exemplare, dar se presupune că numărul acestora este mult mai mare. Arealul de răspândire se pare că ar fi undeva în centrul ţării, Covasna, Harghita şi Braşov fiind judeţele unde pot fi întâlniţi cei mai mulţi urşi bruni.