Prima pagină » Cultural » Arheologie » Rezervatia 12 Apostoli, coltul de Rai unic in Romania – FOTO

Rezervatia 12 Apostoli, coltul de Rai unic in Romania – FOTO

16 oct. 2013, 09:00,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:5509;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Pe culmile muntilor Calimani au fost sapate in stanca monumente megalitice, reprezentari ale divinitatilor (eroi civilizatori), reprezentari antropomorfe, dar si zoomorfe, in ansamblul aproape circular (cromlech) al formatiunii numite “12 Apostoli”, denumite astfel in acceptiunea ulterioara, crestina.

Dintre acestea, figura cea mai importanta este cea a “Mosului”, prevazuta cu trei fete distincte ale chipului uman. Catre poteca ce duce la Valea Haitii (satul Gura Haitii), in figura “Mosului” apare o fata inalta si lata (cu acea “frunte inalta a zeilor”), traditie perpetuata in marile civilizatii antice, precum Egiptul, mai tarziu Maya, scrie juranalulph.ro.
Spre poteca ce vine dinspre Varful Lucaciu, de la nord, apare un cap ceva mai redus, cu fruntea mai ingusta, mandibula mai alungita si continuat cu o barba ascutita. O a treia fata, inalta si ingusta, cu un coif pe cap, apare in fata potecii dinspre Varful Tamadau. Cele trei fete distincte sunt orientate catre toate cele trei cai de acces.  
In apropierea “Mosului” apare o stanca izolata, zvelta, reprezentand o figura cu parul buclat. Pe latura vestica a calderei, in sectorul Tamadau-Lucaciu, apar stanci cu aspect de turnuri sau piramide, asemenea unor piloni (“Podul de piatra”), stanci semete cu forme fantastice: ziduri de piatra, ciuperci, figuri de sfincsi grupati in jurul Varfului Tihu, precum: “Cetatea Tamaului”, “Cezar”, “Dragonii” din “Pietrele Rosii”, grupul celor “Doisprezece apostoli”, cuprinzand: “Maresalul”, “Mosul”, “Ramses II”, “Godzila” si “Poarta Harlei”, cu “Piciorul Harlei” (o reprezentare a unui picior incaltat) si grupul “Lucaciu”, cu “Gusterul”, “Camila”. Pe flancul sudic al Pietrosului se inalta Varful Tinu, cu figurarea megalitica denumita “Nefertiti”».
 
Despre “Mosul din Calimani” – figura cea mai reprezentativa dintre sculpturile megalitice din Rezervatia “12 Apostoli” –  prof. Univ. Dr. Traian Naum scrie:
“Pe creasta terminala a Calimanilor, pe la cota 1770, frumusetilor naturii li se adauga o minune ce-si asteapta dezlegarea: o aglomerare de sculpturi megalitice. Dintre ele se disting grupul de stanci ce inchipuie forme antropormorfe si zoomorfe, pe care localnicii le-au numit «Cei doisprezece Apostoli». Dintre acestia se detaseaza „Mosul ”, o replica a celebrului Sfinx din Bucegi.
Se pune intrebarea daca putem face diferite analogii intre Mosul din Calimani si Sfinxul din Bucegi?
Desigur. Ambele stanci par sculpturi reprezentand figuri umane. Amandoua sunt modelate din materiale asemanatoare: conglomerate sedimentare, alcatuite din fragmente de marimi diferite, prinse intr-un ciment calcaros, in cazul Sfinxului, si conglomerate vulcanice, constituite din fragmente andezitice, prinse intr-un „tesut” din cenusa vulcanica, in cazul Mosului.
Totusi exista o deosebire esentiala intre cele doua „sculpturi” megalitice: in timp ce Sfinxul isi pastreaza asemanarea cu chipul uman numai cand e privit dintr-o singura directie, Mosul nu-si schimba infatisarea umana, indiferent de unghiul din care este contemplat de pe cele trei poteci care duc la el”.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 ianuarie 2025
24 ianuarie 2025