Odată cu reluarea transportului public la capacitate normală, angajații CTP Iași, echipați cu vizieră, vestă reflectorizantă și ecuson, vor monitoriza temperatura călătorilor care urmează să se urce în mijloacele de transport. Pentru a evita aglomerația și expunerea la riscul de infectare, pensionarii sunt sfătuiți să utilizeze transportul public după ora 8:30. În perioada stării de alertă se vor face în mod obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculelelor înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, pe tot parcursul zilei
Începând de astăzi, 18 mai 2020, activitatea de transport public din Iași se va relua la întreaga capacitate pentru reînceperea treptată a activităților socio-economice odată cu începerea stării de alertă. Compania de Transport Public Iași va lua însă o serie de măsuri de siguranță pentru prevenirea răspândirii pandemiei COVID-19 în Municipiul Iași.
Una dintre principalele măsuri stă în faptul că angajații CTP Iași, echipați cu vizieră, mască, mănuși, vestă reflectorizantă și ecuson, vor monitoriza în 45 de stații temperatura călătorilor care urmează să se urce în mijloacele de transport. Accesul călătorilor a căror temperatură depășește 37,3 grade Celsius este interzis.
În continuare, accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul.
„Numărul maxim de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi limitat la numărul de locuri pe scaune, la care se adaugă un număr de locuri în picioare în măsura în care este păstrată o distanță de minimum un metru și jumătate între călători. În acest scop, pe podeaua mijlocului de transport vor fi lipite autocolante cu indicații privind distanța socială”, au explicat oficialii CTP Iași.
Totodată, pentru a evita aglomerația și expunerea la riscul de infectare, persoanele care beneficiază de gratuitate și persoanele cu vârsta peste 65 de ani e recomandat să utilizeze transportul public după ora 8:30.
Ventilația va funcționa la capacitate maximă în mijloacele de transport
De asemenea, în autobuze și tramvaie se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior), iar la mijloacele de transport care nu sunt prevăzute cu instalație de aer condiționat se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.
„Se vor face în mod obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, pe tot parcursul zilei, la începutul și la finalul cursei, la capetele de linie, cât și la sfârșitul zilei în garaj/depou. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate pentru a reduce posibilitatea de dispersare a coronavirusului. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă”, au mai explicat reprezentanții din subordinea municipalității ieșene.
Mai mult, compartimentul dedicat conducătorului mijlocului de transport va fi separat de spațiul destinat transportului pasagerilor, iar ușa vehiculului din dreptul acestuia va fi blocată. Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane.
Stațiile din Iași unde călătorii vor fi verificați
Fluxul de acces în mijloacele de transport în comun va fi dirijat prin lipirea de afișe cu semnul urcare / coborâre / interzis. Cele 45 de puncte de verificare a temperaturii călătorilor vor fi în stațiile Ateneu, Baza 3, Bicaz, Blocuri Cetățuia, Blocuri Ciurea, Blocuri Pacurari, CUG 1, Canta, Casa Sindicatelor, Cimitirul Evreiesc, Dancu, Dr. Savini, Familial, Frigorifer, Gara, Minerva, Mircea Cel Bătrân, Moara 1 Mai Canta, Moara 1 Mai Păcurari, Palatul Culturii, Piața ACB, Piața Independenței, Piața Nicolina, Piața Unirii, Pod Metalurgie, Pod Nicolina, Podu de Piatră, Podu Roș 1, Podu Roș 2, Podu Roș 3, Policlinica Recuperare, Sala Polivalentă, Sg. Grigore Ioan, Bacinschi, Târgu Cucu 1, Târgu Cucu 2, Tătărași Nord, Tătărași Sud, Tehnopolis, Țesătura, Triumf, Tudor Nicolae, Tudor Vladimirescu, Universitate și Zimbru.
În stațiile propuse se va lucra în două schimburi, între orele 6:00 și 14:00, respectiv 14:00 și 22:00, iar în funcție de fluxul călătorilor aceste puncte pot fi modificate.