Prima pagină » National » Revoltător! USR PLUS vrea să desființeze Academia Oamenilor de Ştiinţă
Revoltător! USR PLUS vrea să desființeze Academia Oamenilor de Ştiinţă

Revoltător! USR PLUS vrea să desființeze Academia Oamenilor de Ştiinţă

24 iun. 2021, 20:20,
în National

Miercuri, 23 iunie 2021, senatorul USR PLUS Cristi Berea şi deputata USR PLUS Cristina-Denisa Neagu au depus o nouă iniţativă de desfiinţare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, „una dintre uzinele de sinecuri de lux ale PSD”, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii.

Inițiativa legislativă prevede că patrimoniul AOSR, constând în drepturile, obligaţiile, contractele, acordurile şi litigiile instituţiei, bunurile mobile, inclusiv arhiva, precum şi bunurile aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acestuia, se transferă către Academia Română, conform News.ro.

„Continuăm ceea ce ne-am asumat atât în campanie, cât şi prin programul de guvernare, şi anume desfiinţarea sinecurilor. Cu toate că beneficiază de fonduri substanţiale de la bugetul de stat, contribuţia în cercetare este insignifiantă. Pseudo-organizaţia dublează atât intern cât mai ales extern Academia Română, confuzând cercetătorii din forurile internaţionale referitor la care este adevara Academie a României. Academia Oamenilor de Ştiinţa din România este în aceeaşi măsură Academie, pe cât este şi Academia de Unghiuţe, unde diferite persoane învaţă să facă manichiură permanentă”, a afirmat Cristian Berea, potrivit sursei citate.

USR PLUS vrea să desființeze Academia Oamenilor de Ştiinţă

Potrivit inițiativei demarate de USR PLUS, personalul Academiei Oamenilor de Știință ar urma să fie încadrat, în limita numărului maxim de posturi aprobate, la Academia Română. În acest fel, ar beneficia de drepturile băneşti, așa cum prevede grila de salarizare din cadrul Academiei Române.

„Vechii politicieni ne-au obişnuit cu înfiinţarea de instituţii pentru funcţii sau acces la banii publici, AOSR fiind un exemplu perfect de pseudo-academie hrănită exclusiv din fonduri publice. Printre persoanele care au condus această instituţie se numără Ecaterina Andronescu, cea care a îngropat sistemul educaţiei din România. Este membru fondator şi preşedinte al secţiei “Stiinţe tehnice”. Susţinem reforma sistemului educaţional, un buget optim pentru cercetare şi dezvoltare în cadrul Universităţilor şi nu numai, însă nu prin susţinerea sinecurilor”, a explicat Cristina-Denisa Neagu, conform sursei amintite.

USR PLUS consideră că este aproape inexistentă contribuţia AOSR la cercetarea ştiinţifică din România, neexistând valoare academică. De asemenea, formațiunea este de părere că domeniul cercetării trebuie să beneficieze de fonduri substanţiale, oprind – în acelaşi timp – drenarea banilor publici prin pseudo instituţii de cercetare şi de academii care nu au nimic de cercetarea ştiinţifică sau academică reală.

Academia Oamenilor de Știință acuză USR de calomnie

AOSR a precizat că este o instituție apolitică, neavând legătură cu niciun partid din România. De aceea, instituția a transmis USR că nu este o „uzină de sinecuri” a unui anumit partid politic, așa cum calomnios se afirmă în argumentarea politică a inițiativei de desființare.

„Academia Oamenilor de Știință din România este, prin Statut și prin întreaga ei activitate, o instituție apolitică, neavând legătură cu niciun partid din România. Opțiunile politice ale unora dintre puţinii membrii AOSR care activează în diverse partide din România, și nu într-unul singur – un drept garantat prin Constituție – nu angajează instituția. Prin urmare, AOSR nu este o „uzină de sinecuri” a unui anumit partid politic, așa cum calomnios se afirmă în argumentarea politică a inițiativei de desființare.

Domnii Ion Iliescu și Teodor Meleșcanu nu au fost membri fondatori ai AOSR, nu au participat la nicio manifestare a Academiei noastre şi nu au primit nicio indemnizație de membru, nefiind, practic, legați de această Academie. Doamna profesor Ecaterina Andronescu este membru al Academiei noastre datorită activității sale științifice de excepție (peste 300 de lucrări publicate în reviste internaționale cu factor de impact şi peste 4900 de citări în baza internațională Google Academic)”, a transmis, printre altele,  Academia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025