Prima pagină » Economic Local » Revoltător! Toți ieșenii care au afaceri în acest domeniu vor fi afectați din cauza nepăsării unor primari! Specialist: „Când cetățeanul nu-și va lua banii, la anul, vinovatul numărul 1 va fi primarul”
Revoltător! Toți ieșenii care au afaceri în acest domeniu vor fi afectați din cauza nepăsării unor primari! Specialist:

Revoltător! Toți ieșenii care au afaceri în acest domeniu vor fi afectați din cauza nepăsării unor primari! Specialist: „Când cetățeanul nu-și va lua banii, la anul, vinovatul numărul 1 va fi primarul”

17 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii cu afaceri în domeniul zootehnic sau vegetal riscă să piardă subvențiile APIA în anul 2021 din cauza nepăsării unor primari. Situația este îngrijorătoare întrucât utilizatorii de pajiști naturale și pășuni nu vor primi banii din cauză că amenajamentele pastorale, obligatorii până la sfârșitul acestui an, nu vor fi finalizate. În această situație, fermierii din Iași nu vor putea beneficia de sumele de bani necesare activității din domeniul agricol, sume care sunt de ordinul milioanelor.

Specialiștii din domeniul agricol care se ocupă de finalizarea acestor amenajamente pastorale susțin că situația este gravă. Potrivit directorului Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Iași, instituție în cadrul căreia specialiștii se ocupă de analizarea probelor de sol prelevate de pe pășuni, susține că unii edili nici nu știu că pot face gratis aceste cartări agrochimice.

„Am vorbit cu 5 primari abia puși în funcții care habar nu aveau despre ce vorbesc. O să mă văd cu ei, să discutăm, ce faceți cu amenjamentele? Când o să vină oamenii să le ceară explicații, atunci o să-i văd”, susține Mihai Hlihor, directorul OSPA Iași.

Ieșenii care au afaceri în domeniul zootehnic mai ales vor fi primii care vor pierde sume importante din cauza nepăsării primarilor

Specialistul mai spune că noile condiții privind arendarea sau concesionarea pășunilor doar cu atașarea la dosar a amenajamentului pastoral au fost introduse deoarece în ultimii ani acestea au fost închiriate unor persoane care nu au respectat nici măcar condițiile minime de întreținere ale acestora, ci doar au fost exploatate în vederea obținerii subvenției consistente pe care fermierii ieșeni o pot primi pe aceste suprafețe. Suma maximă pe care au obținut-o beneficiarii de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a fost de 159 de euro la hectar.

Pășunile se dau în arendă pe 5 sau 10 ani, astfel că sumele adunate în timp sunt de ordinul zecilor de mii de lei

Suprafața cu pășuni înregistrată în Iași este de aproape 45.000 de hectare cu pășune, aflată în proprietatea primăriilor, adică a statului. Din această suprafață doar 30 la sută este dată în folosință ieșenilor. Astfel, un crescător de animale care ia în arendă de la primărie 1 hectar de pășune primește de la APIA în jur de 700-800 de lei pe an. Arenda plătită la primărie este de câțiva zeci de lei pe an, iar beneficiarul trebuie să facă niște lucrări de întreținere pentru acest hectar cu pășune. Trebuie să cheltuie cel mult 2-300 de lei pe an pentru lucrările specifice. În caz contrar, dacă o lasă în paragină, banii îi rămân în buzunar. Pentru numai 5 hectare cu pășune, unui beneficiar îi rămâne suma de cel puțin 3.000 de lei după ce achită arenda la primărie.

Director OSPA: „Unele primării au încheiat contracte doar pentru pășunea comunală, iar pentru privați și persoanele juridice nu au transmis acele date”

Potrivit directorului OSPA Iași, doar 54 de primării au încheiat amenajamentele pastorale până în prezent.

„Am executat lucrările la 54 de unități administrativ-teritoriale. Mai sunt 44 de primării care nu au depus dosarele, nu au încheiat contracte cu Direcția Agricolă pentru a recolta acele probe pentru efectuarea acestei cartări agrochimice. Problema este dificilă pentru că unele primării au încheiat doar pentru pășunea comunală, iar pentru privați și persoane juridice nu au transmis acele date: plan parcelar, blocuri fizice, acele hărți”, Mihai Hlihor, director al Oficiului pentru Studii Pedologice.

Mihai Hlihor, director OSPA: „Când cetățeanul nu-și va lua subvenția la anul, vinovatul numărul 1 va fi primarul. Asta spune legea”

Directorul mai spune că cei care trebuie trași la răspundere dacă fermierii nu pot încasa subvențiile în anul 2021 sunt primarii.

„Ministrul a spus că nu mai prelungește termenul pentru efectuarea acestor studii agrochimice. Deja este prelungit de atâția ani. Direcția Agricolă are nu știu câte adrese oficiale scrise. Păi mai mult decât atât ce să-i faci unui primar dacă nu-l interesează? Dar vedem că atunci când cetățeanul nu-și va lua subvenția la anul, vinovatul numărul 1 va fi primarul. Asta spune legea. Unii au motivat că nu au personal la compartimentul agricol, că sunt comozi, că nu au bază de date. Au toate primăriile bază de date. Cum i-au pus în posesie pe oameni?”, mai spune Mihai Hlihor.

Amenajamentele pastorale pot fi realizate gratuit de primarii din Iași doar până la sfârșitul anului 2020

Reprezentanții Direcției Agricole Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Specialiștii din cadrul acestei instituții finalizează amenajamentele pastorale. Consiliile Locale trebuie să trimită datele privind situația pășunilor la Direcția Agricolă, angajatii OSPA Iași efectuează studiul pedologic, iar pe baza tuturor informațiilor centralizate de toate instituțiile implicate se întocmesc amenajamentele pastorale. Fondurile necesare pentru întocmirea amenajamentelor pastorale ale suprafețelor de pajiști permanente se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *