Prima pagină » Economic Local » Revoltător! Programul Start-Up Nation, blocat din cauza băncilor. Antreprenorii fac acuzații extrem de dure: „Trag de timp să câștige comisioane!”
Revoltător! Programul Start-Up Nation, blocat din cauza băncilor. Antreprenorii fac acuzații extrem de dure:

Revoltător! Programul Start-Up Nation, blocat din cauza băncilor. Antreprenorii fac acuzații extrem de dure: „Trag de timp să câștige comisioane!”

22 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Antreprenorii din Iași care au depus proiecte în cadrul programului Start-Up Nation, care au fost selectate pentru finanțare, întâmpină acum probleme în finalizarea acestora. Din cauza crizei create de pandemia de coronavirus, beneficiarii programului susțin că băncile nu mai au fonduri pentru a face plățile către beneficiarii cărora Agenția pentru IMM-uri și Cooperație Iași a finalizat proiectele aprobate până la jumătatea lunii martie, înainte de a fi declarată starea de urgență. Mai mult, plătesc în continuare dobânzile la bănci.

Antreprenorii care au vrut să demareze afacerile în acest an sunt nemulțumiți de faptul că nu au primit banii promiși din cauza băncilor. Aceștia au sperat că odată cu venirea crizei de coronavirus vor putea să finalizeze proiectele și să primească cei 44.000 de euro de care au nevoie, mai ales acum, când trebuie să plătească angajații. Aceștia s-au plâns pe grupurile de socializare că nu pot să obțină sumele din cadrul programului din cauza băncilor unde au făcut creditul punte. Astfel, angajații băncii nu vin să verifice echipamentele și apoi să facă deconturile, iar antreprenorii sunt nevoiți să plătească în continuare dobânzile care pornesc de la 1.000 de lei pe lună.

O lună de amânări

Unul dintre beneficiarii din Iași care a postat pe grupul de socializare destinat programului Start-Up Nation susține că este amânat de o lună în ceea ce privește finalizarea proiectului.

„Pe scurt, problema mea e în felul următor. Agenția (n.r.- Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație) mi-a spus telefonic că a urcat în sistem decontul de pe data de 26 februarie, moment în care banca a spus că nu mai sunt fonduri. După aproximativ două săptămâni, cei de la Agenție au spus că au fost făcute plăți și să merg la bancă să văd de ce nu au intrat fondurile. De o lună și până în prezent, angajații băncii spun că nu au intrat banii, iar Agenția, că au fost achitate proiectele aprobate până pe la jumătatea lunii martie”, susține Simion Viorel.

„Să înghețe ratele”

Aceeași situație au întâmpinat-o și alți beneficiari ai programului Start-Up Nation.

„Bună ziua. Am înțeles că așa procedează toate băncile. Am notificat să vină să facă vizita în teren (așa este procedura Start-Up 2018 de comun acord cu Ministerul). Banca ne-a transmis că atât timp cât este starea de urgență, ei amână vizitele în teren. I-am notificat ca în aceeași perioadă în care amână vizitele să înghețe ratele la creditul punte. Ei cred că mai pot trage de timp și să câștige niște bani din rate credit punte pe motiv de COVID-19?”, mai spune Ioana Gheorghescu, o altă beneficiară.

Procese din cauza întârzierilor?

Aceasta se gândește chiar să dea banca în judecată.

„Le-am explicat că dacă nu vin pe teren, să încercăm cu tehnologia de acum, fie prin filmare transmisă Skype, WhatsApp sau alte metode. Este culmea că Agenția a finalizat treaba, iar acum banca se agață aiurea. Să își pună combinezoane, măști, ce vor ei, dar să respecte obligațiile. Altfel, rate înghețate eventual, procese după COVID, cu daune”, mai spune antreprenoarea.

„M-a informat chiar directoare băncii că nu-mi pot amâna ratele. I-am spus că voi face orice tip de demers pentru că este absurd”, spune Laura Ioana, o altă antreprenoare.

Dobânda se plătește în continuare

„Nu înțeleg de ce. Băncile sunt deschise. Intră câte o persoană, dar funcționează. Mască, mănuși și cred că se poate. Înțeleg, în zonele de focar nu merg, dar celelalte zone?”, mai spune Mircea Dragomir, un alt beneficiar.

Eduard Mătăsaru este un alt tânăr din Iași care așteaptă cu sufletul la gură banii de la bancă.

„Noi plătim de jumătate de an dobânda degeaba. Acum au sistat controalele pe teren și nu pot să verifice echipamentele. Angajații îi plătim în continuare”, spune tânărul antreprenor.

Reprezentanții OTIMMC Iași spun că au fost virate sumele necesare în conturile celor trei bănci partenere în program.

Mii de locuri de muncă, în Iași

Iașul este unul dintre județele fruntașe la numărul de beneficiari din cadrul porgramului derulat cu fonduri de la stat. În anul 2017, când s-a lansat pentru prima dată programul Start-Up Nation, au primit finanțarea 400 de ieșeni, în anul 2018, 700 de antreprenori și-au înființat afaceri cu bani de la stat, iar anul acesta vor primi banii 500 de beneficiari. Ca urmare a implementarii acestor proiecte, derulate cu finanțare de la buget, au fost create peste 2.000 de noi locuri de muncă acum în pericol din cauza crizei de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`