Prima pagină » Actualitate » REVOLTATOR. Dupa trei chiuretaje, femeia era tot insarcinata – FOTO

REVOLTATOR. Dupa trei chiuretaje, femeia era tot insarcinata – FOTO

07 mart. 2012, 20:02,
Magda Olteanu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:274078;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ O tanara a fost traumatizata psihic si fizic de doi medici de obstetrica-ginecologie @ In decurs de opt zile, femeia care era insarcinata a fost chiuretata de trei ori, intrucat dupa primul chiuretaj ramasesera resturi in uter @ Tanara de 30 de ani a facut plangere impotriva medicilor Eduard Crauciuc si Razvan Socolov, de la Maternitatea Elena Doamna @ Pentru ca a dorit sa ceara si parerea unui al treilea specialist, femeia s-a adresat doctorului Dragos Nemescu, de la Maternitatea Cuza Voda @ In urma unui examen ecografic, acesta a constatat o sarcina in evolutie si i-a facut al patrulea chiuretaj, sub anestezie generala

O tanara sustine ca a fost traumatizata fizic si psihic din cauza a doi medici care, in decurs de cateva zile, au supus-o la chinuri ingrozitoare. Intr-o saptamana, femeia in varsta de 30 de ani a fost chiuretata de trei ori, iar ulterior al treilea doctor a descoperit ca sarcina este in evolutie, fiind nevoie de alta interventie chirurgicala. Pacienta a fost socata si nu isi poate explica cum, dupa trei chiuretaje, examenul ecografic confirma sarcina in evolutie. Tanara a depus reclamatie la Colegiul Medicilor din Iasi impotriva medicilor Razvan Socolov si Eduard Crauciuc, de la Maternitatea Elena Doamna din Iasi.
Femeia, din judetul Iasi, isi dorea sa devina din nou mama. Pe 26 octombrie 2011 a mers la medicul obstetrica-ginecologie Eduard Crauciuc pentru a fi luata in evidenta si a efectua analizele necesare, intrucat era insarcinata. Doua zile mai tarziu a facut analizele recomandate de doctor, iar pe 29 octombrie, din cauza unei hemoragii puternice, a ajuns la Maternitatea Elena Doamna. Pentru ca nu era in localitate, medicul Crauciuc i-a recomandat sa mearga la dr. Razvan Socolov de la maternitate. Acesta a decis sa evacueze sarcina si i-a facut chiuretaj dupa ce a investigat-o ecografic (abdominal si endovaginal). Pacienta a ramas internata pana a doua zi. Pe 31 octombrie a revenit la control la Maternitatea Elena Doamna, la dr. Socolov. Acesta, in urma altui examen ecografic, i-a spus ca trebuie sa-i faca iarasi chiuretaj, pentru ca au ramas resturi in uter. Dupa chiuretaj a venit si dr. Eduard Crauciuc, care i-a prescris un concediu medical si tratament cu antibiotice, spunandu-i sa revina la cabinetul sau privat. In zilele de 1, 2 si 3 noiembrie, tanara a mers la cabinet, unde i s-au facut ecografii, dar si injectii pentru dilatare, intrucat, din nou, sa gasisera resturi in uter. Pe 4 noiembrie, pentru ca se simtea foarte rau, a vorbit la telefon cu dr. Crauciuc, iar a doua zi, dupa alta investigatie ecografica, i s-a facut al treilea chiuretaj. Cand a revenit la control pe 7 noiembrie, medicul Eduard Crauciuc i-a spus ca totul este in ordine si nu mai exista resturi in uter. „Sarcina mea era dificila si necesita o atentie si o supraveghere deosebite, deoarece eu am Rh negativ, fiind cunoscut faptul ca, in cazul Rh-ului negativ, sarcina trebuie urmarita atent de un specialist pentru a evita riscurile la care este expus fatul. Cand am mers la dr. Crauciuc pentru a fi luata in evidenta sarcina, desi nu mi s-a recomandat, am solicitat si efectuarea analizei beta-HCG, care consider ca ar fi trebuit, in primul rand, sa fie indicata de medic, intrucat prin aceasta se verifica nivelul asa-zisului «hormon de sarcina». Nivelul beta-HCG creste de la o zi la alta a sarcinii si indica evolutia sarcinii si, eventual, ce varsta are fatul. Sarcina avea 6 saptamani. In decurs de opt zile mi s-au facut trei chiuretaje. Dupa primul chiuretaj mi s-a spus ca au ramas resturi in uter. Dupa al treilea chiuretaj, dr. Crauciuc m-a asigurat ca uterul este curat si ca totul este in ordine. Dupa al doilea si al treilea chiuretaj am avut in continuare simptome de sarcina. Mai mult, am efectuat un test de sarcina, iar rezultatul a fost pozitiv”, a declarat tanara.

Dupa trei chiuretaje s-a intervenit pentru al patrulea

Dupa cele trei chiuretaje, tanara se simtea slabita, chiar deprimata, si a decis sa ceara parerea altui specialist. Asa a ajuns la dr. Dragos Nemescu, de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi. Pe 7 noiembrie a mers la cabinetul acestuia. In urma unei ecografii s-a constatat ca este insarcinata. Medicul i-a recomandat un set de analize, iar pe 10 noiembrie i s-a facut al patrulea chiuretaj, sub anestezie generala. „Pe data de 8 noiembrie am efectuat un set de analize la un laborator privat, analize, inclusiv beta-HCG, recomandate de dr. Dragos Nemescu. In ceea ce priveste analiza beta-HCG, aceasta a indicat ca sarcina a evoluat. Daca pe data de 28 octombrie valoarea acesteia era de 14.362, pe 8 noiembrie crescuse la 24.190. Chiuretajul efectuat de dr. Nemescu a fost cu anestezie generala. Dupa acest chiuretaj nu am mai avut resturi in uter si nu a mai fost necesara vreo alta interventie. Consider ca medicii Eduard Crauciuc si Razvan Socolov mi-au creat prejudicii fizice si psihice. Repetarea de patru ori a acestor chiuretaje intr-un interval foarte scurt, mai ales ca imi doresc un alt copil, m-au afectat. Consider ca cei doi medici sunt vinovati si imi rezerv dreptul de a ma adresa instantelor de judecata pentru repararea prejudiciului care mi-a fost cauzat”, a spus tanara.

Medicul Socolov sustine ca uterul era cicatricial si dificil de chiuretat

Doctorul Razvan Socolov, director medical la Maternitatea Elena Doamna, sustine ca a fost vorba de un chiuretaj dificil. „Pacienta a venit in urgenta, cu hemoragie. I-am facut ecografie si am constatat ca este vorba de o sarcina oprita in evolutie. Pacienta era sub stres emotional intens. Ca sa ma exprim popular, nu vroia sa stea pe masa de consultatie. Era speriata, sensibila. Fiind o sarcina oprita in evolutie, trebuia chiuretata. A fost un chiuretaj dificil. Peste doua zile, la control, s-au gasit resturi in uter si a fost chiuretata a doua oara. Pacienta avea un uter cicatricial, fiind operata in urma cu doi-trei ani. Asta inseamna un uter dificil de chiuretat. La primul chiuretaj exista riscul de perforatie a uterului si se putea ajunge la scoaterea acestuia. Decat sa scoatem uterul, am preferat sa o chiuretam de doua ori. I s-a explicat acest lucru. Exista riscul sa ramana resturi dupa un chiuretaj. Se intampla. De la Colegiul Medicilor am inteles ca la ultimul chiuretaj, al patrulea, nu era o sarcina, ci tot resturi. Nu a fost o sarcina in evolutie, ci niste cheaguri”, a declarat dr. Razvan Socolov.

Medicul Eduard Crauciuc sustine punctul de vedere al dr. Socolov. „A fost un avort dupa o cezariana pe care i-am facut-o eu in urma cu trei ani. Bineinteles ca dupa operatie de cezariana, la un avort, pot aparea complicatii, mai ales ca pacienta are un uter cicatricial. Ea este una dintre pacientele mele. E exagerat ceea ce sustine. Eu am urmat conduita normala in acest caz. Sustin punctul de vedere al colegului meu, dr. Socolov”, a declarat dr. Eduard Crauciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *