Poți să mori pe stradă și nimeni să nu te-audă. Cu acest gând a intrat în comă o bătrână din Iași după ce a căzut pe stradă. Zeci de trecători au privit-o și au trecut nepăsători. Femeia se află în stare gravă la spital, iar prognosticul medicilor este rezervat. Medicii au găsit-o înghețată.
O bătrână fără adăpost din Iași a fost transportată de urgență la spital, după ce a fost găsită pe stradă cu hipotermie severă. Zeci de trecători au pășit nepăsători pe lângă femeia căzută pe stradă și numai unul s-a oprit să vadă dacă mai este în viață. Acesta a sunat la numărul unic de urgențe 112. Bătrâna a ajuns la spital în stare extrem de gravă, iar medicii sunt rezervați în ceea ce privește viața pacientei. Mai mult decât atât, personalul medical al spitalului susține că în cazul în care femeia își va reveni, aceasta va trebui să se întoarcă pe stradă deoarece nu există centre medico-sociale disponibile, care să o poată îngriji.
Trecută cu vederea de zeci de cetățeni
Tereza N., în vârstă de 70 de ani, din Iași, a fost găsită de către un trecător pe strada Străpungere Silvestru din Iași, în stop cardio-respirator. Singurul ieșean care s-a oprit să vadă ce se întâmplă cu femeia căzută pe stradă a sunat la numărul unic de urgențe 112.
„La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului «Sf. Spiridon» a fost transportată o pacientă în vârstă de 70 de ani. Aceasta a fost preluată de către un echipaj medical, după un apel la 112. Cadrele medicale au constatat, când au ajuns la fața locului, că aceasta suferise un stop cardiorespirator și s-au efectuat manevre de resuscitare. În urma investigației medicale, s-a constatat că aceasta suferea de hipotermie severă, 25.3 de grade Celsius. Pacienta a fost internată la secția de Cardiologie. În acest moment este intubată, în comă postresuscitare. Prognosticul este rezervat, dar ne luptăm să o ajutăm să supraviețuiască”, a specificat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU Smurd Iași.
„Și oamenii fără adăpost sunt oameni”
Cadrele medicale ale Spitalului „Sf. Spiridon” susțin faptul că Tereza, înainte de incidentul mai sus prezentat, locuia pe timpul nopții în Centrul Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare „C.A. Rosetti” din Iași. Dimineața însă, aceasta trebuia să părăsească centrul și să se plimbe prin oraș până venea seara și se putea întoarce în locul în care putea dormi. Nu făcea parte din categoria oamenilor care pot sta și peste zi în centru. Într-o zi însă, nu s-a mai întors.
„Noi cunoaștem pacienta de mulți ani. În fiecare sezon rece aceasta venea și de trei ori pe zi la Unitatea de Primire Urgențe pentru că nu avea unde să se adăpostească. Facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a o ține acum în viață. Dacă va merge bine însă, unde se va duce după externare? Și oamenii fără adăpost sunt oameni!”, adaugă prof. dr. Diana Cimpoeșu.
„Nu putem îngriji probleme medicale”
Redactorii cotidianului „Bună Ziua Iași” au discutat cu directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași pentru a afla cine este responsabil de îngrijirea persoanelor fără adăpost. Directorul DAS Iași susține faptul că în Centrul „C.A.Rosetti” sunt suficiente locuri pentru a adăposti pe timp de noapte oamenii străzii. Din păcate însă, nu le poate oferi și servicii medicale.
„În Centrul C.A. Rosetti nu putem adăposti persoane cu probleme medico-sociale. Noi oferim adăpost doar persoanelor care se pot îngriji și deplasa singure. Nu avem personal pregătit pentru cazurile medicale. De acele cazuri trebuie să se ocupe unitățile medico-sociale. Centrul «C.A. Rosetti» adăpostește oamenii străzii pe timpul nopții, iar ziua, dacă doresc, pot alege dacă vor să rămână sau să plece. Nu îi obligăm să părăsească centrul”, a specificat Luminița Munteanu, directorul DAS Iași.
Cine este responsabil?
În cazul în care bătrâna își va reveni și va fi externată, dacă va avea nevoie de îngrijiri medicale, acesta nu va mai fi primită în Centrul „C.A. Rosetti”. Va trebui, împreună cu organele competente, să găsească un centru medico-social care să o adăpostească și să o îngrijească. Din păcate însă, reprezentanții centrelor de profil susțin că nu mai sunt locuri disponibile. Este o situație care se repetă de ani de zile și nimeni nu ia nicio măsură. Spitalele trimit acești oameni către centrele medico-sociale care nu fac față solicitărilor. Aceștia ajung din nou în stradă. Din cauză că starea lor de sănătate se agravează, aleargă la spital. După ce se pun iarăși pe picioare, situația se repetă. Cine este totuși responsabil de decesul a zeci de oameni fără adăpost?