Revoltă printre locuitorii din Bucium! Primăria Iași refuză să-i racordeze la canalizare. Toate dejecțiile se duc în pârâul Vămășoaia – GALERIE FOTO

12 apr. 2022, 02:00
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Revoltă printre locuitorii din Bucium din cauza unui proiect derulat de Primăria Iași. Municipalitatea va ridica o grădiniță în cartier, ce va fi racordată la canalizare. Zeci de case din zonă nu sunt racordate la rețeaua de canalizare, însă cererile locuitorilor au fost refuzate. Dejecțiile ajung în pârâul Vămășoaia, aflat în apropiere

O investiție de circa 1,2 milioane de euro făcută de Primăria Iași a stârnit scandal printre locuitorii unei zone din cartierul Bucium. Construcția unei grădinițe pe Șoseaua Bucium i-a făcut pe locuitorii din zonă să ceară Primăriei să se racordeze la rețeaua de canalizare, însă municipalitatea i-a refuzat. Culmea, grădinița va beneficia de o rețea de canalizare, în timp ce casele din jur nu vor fi racordate prea curând la rețeaua ApaVital SA.

Revoltă a locuitorilor din Bucium din cauza unui proiect de la Primăria Iași

Primăria va construi o grădiniță pe Șoseaua Bucium 72C, prin fonduri europene. Autorizația de construire a fost eliberată de municipalitate în martie 2019, lucrarea fiind executată de firma Alconf SRL. Termenul de finalizare a grădiniței, cu o valoare de 1,2 milioane de euro, este luna mai 2023. În proiect se arată că grădinița va fi racordată la rețeaua de apă potabilă și cea de canalizare. Acest lucru i-a făcut pe cei din stradela Bârnova să ceară racordarea locuințelor la aceeași rețea de canalizare.

Primăria Iași a uitat de oamenii din Bucium

Totuși, în urma adreselor făcute la Primărie, oamenii au arătat că vor rămâne cu fose. Primăria Iași le-a refuzat cererea pe motiv că în calcul a fost luată doar grădinița pentru racord.

”După ce am aflat de povestea cu canalizarea, am trimis mail la Primărie și la ApaVital SA și am primit imediat un răspuns. Cei de la ApaVital SA au spus că investiția este a Primăriei, iar cei de la Primărie au spus că nu au luat în calcul decât conectarea grădiniței când au făcut proiectul. Deci pare că rămânem cu fose”, a menționat Cristian Chircu, locuitor din stradela Bârnova.

Proiectul grădiniței are o valoare totală de 5.9 milioane de lei (circa 1,24 milioane euro). Imobilul va avea un regim de înălțime P+E, cu o suprafață construită desfășurată de 1.645 metri pătrați, unde vor învăța 180 de copii.

Locuitorii zonei, puși să facă un alt proiect de canalizare

Oamenii arată că proiectul legat de adâncimea rețelei la capătul dinspre grădiniță va fi de 3 metri. Nivelul drumului este mai sus decât cel al caselor din jur, iar locuitorii zonei au arătat că au dorit să se conecteze și ei la rețeaua de la grădiniță, ulterior finalizării investiției. Pentru a se face un racord nou din stradă, ar fi nevoie de o altă conductă, practic de un nou proiect care să treacă pe lângă aceeași grădiniță.

”Dacă ne-a trebui proiect separat, atunci ar fi nevoie de încă o țeavă. Diametrul țevilor pentru racordarea grădiniței este destul de mare pentru a conecta și casele din jur. Dacă discutăm de o canalizare gravitațională, trebuie să facem alt șanț, să punem altă țeavă”, a spus un alt locuitor al zonei.

Practic, locuitorii de pe stradela Bârnova ar fi nevoiți să se folosească de o instalație de canalizare gravitațională. Este vorba despre un proiect făcut la o adâncime semnificativă, deseori necesară pentru a menține o pantă favorabilă deplasării apei. Cu alte cuvinte, un proiect paralel cu cel actual de la grădiniță.

Un nou proiect de canalizare în zonă

Municipalitatea a arătat că proiectul pentru grădiniță poate permite și racordarea altor case din jur, dar că acest lucru nu a fost prins în proiectul actual și că va fi nevoie de unul nou.

”Adâncimea căminului de racord pentru grădiniță, de 3 metri, a fost stabilită în principal din considerentul eliminării stației de pompare ape uzate și, totodată, să permită și racordarea celorlalte proprietăți. Precizăm faptul că ridicarea topo a fost realizată doar pe zona de interes, pentru racordarea grădiniței, fără a fi luate cote și la proprietățile vecine. În cazul în care se va dori racordarea celorlalte proprietăți la rețeaua nouă, va fi necesar un proiect separat, iar în cazul în care situația din teren va impune realizarea unor stații de pompare, această soluție va fi stabilită prin proiect adaptat la situația din teren și totodată în funcție de situația rețelelor existente, proprietățile din zonă vor putea deversa gravitațional sau prin pompare”, se arată în răspunsul Primăriei Iași.

Primăria Iași promite că oamenii se vor racorda la canalizare

Reprezentanții Primăriei Iași au precizat că principalul proiect a ținut de racordarea grădiniței din Bucium. Ulterior, oamenii de pe stradela Bârnova ar urma să fie și ei racordați la rețeaua respectivă, în urma unui proiect derulat de municipalitate, conform autorității locale.

”Prioritar pentru noi a fost să racordăm grădinița. Avem proiect și pentru zona rezidențială, care se va demara în acest an. În momentul în care va fi realizată canalizarea, proprietarii din zonă se vor putea racorda”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Răspunsul ApaVital SA despre proiectul din Bucium

Și cei de la ApaVital SA au arătat că singurul aviz din zonă ține de racordarea grădiniței la canalizare.

”La nivelul ApaVital SA nu au fost identificate solicitări pentru racordare formulate de către locuitori din stradela Bârnova. Există un singur aviz eliberat pentru o extindere a rețelei de canalizare pentru racordarea unei grădinițe aparținând Primăriei municipiului Iași. Fiind vorba de o extindere a rețelei de canalizare finanțată de Primăria Iași, aceasta va urma circuitul administrativ firesc și anume execuție – intrare în patrimoniul primăriei – darea în exploatare către operatorul de servicii. Doar după ce extinderea ajunge să fie dată în exploatarea operatorului ApaVital SA acesta va putea emite avize de racordare riveranilor”, au menționat reprezentanții furnizorului de apă.

Deversare în pârâul Vămășoaia

Majoritatea celor de pe stradela Bârnova au fose pentru canalizare. Dejecțiile ajung însă în pârul Vămășoaia, aflat în vecinătate. Cursul de apă este extrem de murdar, plin de deșeuri, iar mirosul este unul înțepător. Iar asta nu este singura problemă a celor care stau în zona respectivă. Strada, lungă de 600 de metri, nu este asfaltată, însă este folosită drept scurtătură de șoferi pentru a ajunge pe Șoseaua Bârnova.

Artera este folosită zilnic de zeci de copii care învață la Școala ”Veronica Micle” din apropiere. Nu este prima revoltă a locuitorilor din Bucium, nemulțumiți de unele proiecte imobiliare din zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *