Poliția de Frontieră Iași a fost dată recent în judecată chiar de membri ai sindicatului, pentru mobbing. Reclamanții susțin că unii angajați sunt constant într-o stare de hărțuire, din cauza unui comisar. Judecătorii au respins cererea formulată de sindicaliști
Sindicaliștii din cadrul Poliției de Frontieră au pierdut, la prima instanță, procesul intentat Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași (ITPF). Reclamanții le cereau judecătorilor să constate existența unui fenomen de mobbing și să oblige ITPF Iași să ia măsuri pentru protecția personalului. Judecătorii Tribunalului Iași au respins ca neîntemeiată acțiunea sindicaliștilor.
Așadar, reclamanții au menționat în cererea adresată instanței că, încă din 2017, mai mulți angajați în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași le-au adus la cunoștință problemele cu care se confruntă și mai ales faptul că un comisar cu funcție de conducere, Leonardo Melinte, și-ar supune subordonații la hărțuire morală și agresiune psihică.
„Din 2017, mai mulți lucrători din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași ne-au adus la cunoștință problemele cu care se confruntă și mai ales faptul că adjunctul șefului de sector, comisarul Melinte Leonardo, își supune subordonații la hărțuire morală și agresiune psihică. Subordonații sunt șicanați, sunt umiliți în fața colegilor, planificarea turelor este schimbată din scurt și nemotivat, prin dispoziții verbale, afectând activitatea, dar și viața personală a lucrătorilor, se emit solicitări care nu pot fi îndeplinite din cauza lipsei de dotări, nu se acordă timp pentru refacerea fizică sau termică, li se servește masa în condiții insalubre, li se induce în mod intenționat o stare accentuată de stres la intrarea sau ieșirea din turele lungi de 12 ore, se folosesc expresii jignitoare, angajații sunt amenințați și descurajați să sesizeze neregulile etc.”, au precizat sindicaliștii în fața instanței.
Acuzațiile sindicaliștilor de la Frontieră
Reclamanții au mai precizat că există și o altă problemă extrem de gravă.
„Există tot mai multe informații cu privire la faptul că activitatea ilegală desfășurată la graniță este încuviințată și chiar încurajată de conducerea sectorului, aceasta beneficiind de foloase materiale în schimbul protejării celor care fac contrabandă”, au mai arătat reclamanții în cerere.
„S-a dispus efectuarea la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Iași a unei diagnoze organizaționale, ce are ca scop cunoașterea principalelor puncte forte și vulnerabilități ale stilului de conducere și ale factorilor organizaționali care au impact asupra climatului de muncă. Rezultatul raportului este nefavorabil celui „diagnosticat”, în sensul că s-au constatat grave deficiențe manageriale, iar peste 60% din personalul SPF Iași a avut de suferit din cauza agresiunilor psihice și a hărțuirii morale, încălcându-se Regulamentul de Ordine Interioară, Codul de etică și deontologie profesională, Legea 319/2006 și instrucțiunile de sănătate și securitate în muncă. Deși am cerut luarea de măsuri și aplicarea de sancțiuni, ni se răspunde evaziv sau se solicită a se face demersuri individuale, tocmai din partea celor agresați, supuși presiunii și intimidării”, a afirmat liderul sindicatului, Florin Zlate.
Ce au spus reprezentanții Poliției de Frontieră
Cei de la Poliția de Frontieră au cerut respingerea acțiunii ca fiind neîntemeiată.
„În evidența Compartimentului Psiho-sociologie nu au fost înregistrate solicitări de asistență psihologică formulate de polițiști de frontieră în calitate de potențiale victime ale mobbing-ului. În cazul existenței unor indicii temeinice privind existența fenomenului de mobbing, psihologul de unitate poate fi solicitat sau se poate autosesiza pentru acordarea asistenței psihologice a victimei/victimelor. Până în prezent, psihologul de unitate nu a fost solicitat să intervină în cazuri de mobbing”, au afirmat reprezentanții ITPF Iași.
La rândul lor, judecătorii au constatat că, deși se pretinde că există un comportament repetat și anormal al unui superior în cadrul raporturilor de serviciu, acest comportament este susceptibil a fi analizat doar în procedură disciplinară, instanța de judecată nefiind abilitată a verifica respectarea de către un funcționar public a îndatoririlor ce îi revin în baza reglementărilor privind statutul funcției sale.
Mobbing sau hărțuire
Specialiștii afirmă că mobbing-ul este o formă generalizată de abuz la locul de muncă și presupune o comunicare ostilă și lipsită de etică, direcționată în mod sistematic către una sau mai multe persoane, care, astfel, sunt împinse într-o poziție neajutorată și fără apărare și ținute acolo prin continuarea activității de mobbing, respectiv intimidare, amenințare, hărțuire morală etc.
De asemenea, elementul central al acțiunii de mobbing îl reprezintă comportamentul repetat și de durată al acțiunilor de hărțuire morală.