Prima pagină » Actualitate » Revoltă într-o comună din județ! Sătenii refuză să mai meargă la medicul de familie dintr-un motiv pueril! Situația se repetă de ani de zile
Revoltă într-o comună din județ! Sătenii refuză să mai meargă la medicul de familie dintr-un motiv pueril! Situația se repetă de ani de zile

Revoltă într-o comună din județ! Sătenii refuză să mai meargă la medicul de familie dintr-un motiv pueril! Situația se repetă de ani de zile

24 feb. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Situație greu de imaginat la numai câțiva kilometri de Iași. Pacienții refuză să mai meargă la medic pentru că nu li se prescriu medicamentele pe care ei le doresc. Medicul de familie este stupefiat de reacția sătenilor.

La câțiva kilometri de Iași, într-o comună din județ, un medic de familie se confruntă cu situații greu de imaginat. Din cauza sărăciei și a lipsei de informație, sătenii se îmbolnăvesc de la zi la zi fără a înțelege importanța prezentării la medicul specialist. Deși prescrie trimiteri pe bandă rulantă și este conștientă că oamenii sunt bolnavi, aceasta nu poate face nimic. În zadar le explică pericolele la care se expun dacă nu merg la spital, în zadar le oferă medicamentație. Sătenii devin din ce în ce mai bolnavi, mulți dintre aceștia ajungând la deces.

„Eu nu pot să-i oblig”

În comuna Erbiceni, la aproximativ 30 de kilometri de Iași, sărăcia se citește atât pe chipurile oamenilor, cât și în documentele medicului de familie. Cine ar fi crezut că în secolul XXI oameni bolnavi revin de zeci de ori în cabinetul medical doar pentru că vor să întrebe cum se administrează medicamentele? Cine ar fi crezut că medicul de familie trebuie să se roage de săteni să meargă la spital, deși starea lor de sănătate este extrem de gravă? Situația din Erbiceni este cel puțin șocantă.

„Sunt medic de familie în Erbiceni din anul 1992. Situațiile cu care mă confrunt acum nu se întâmplau și atunci. Din 2.300 de pacienți pe care îi am înscriși, o mare parte provin din familii defavorizate, cu o situație financiară precară și fără prea mult acces la informație. Mulți dintre aceștia sunt extrem de bolnavi și nu se prezintă la medicul de familie, alții au primit trimiteri și tratament și nu le respectă. Eu nu pot merge acasă la ei să-i oblig să ia tratamentul sau să meargă la spital”, spune dr. Valentina Nistor, medic de familie în comuna Erbiceni.

Motivele iresponsabilității

„Cum să le explic eu că trebuie să aibă grijă de sănătatea lor când în casele lor e plin de mizerie? Condițiile de trai sunt îngrozitoare”, spune medicul de familie.

Redactorii cotidianului „Bună Ziua Iași” au colindat comuna Erbiceni pentru a confirma spusele medicului de familie. Situația este mult mai drastică decât ne-am fi așteptat. În anul 2020, copiii îmbrăcați în haine murdare care au abandonat școala se ocupă de cele gospodărești. Părinții, consumatori de băuturi alcoolice, se chinuie de pe o zi pe alta ca să-și poată hrăni copiii. Mulți copii, căci fiecare familie vizitată are cel puțin cinci copii.

„De multe ori, sătenii nu-și aduc nici copiii la vaccinare, la tratament, la control. Le explic de zeci de ori că mai ales în perioada aceasta a virozelor, gripelor și pneumoniilor este important să vină la medic. Țin copiii în casă bolnavi, ori îi trimit la muncă, ori la școală. Este o situație care se repetă de ani de zile”, mai spune dr. Valentina Nistor.

„Nu pot să le cer prea mult”

Din cei 2.300 de pacienți ai medicului de familie Valentina Nistor, doar 1.500 sunt asigurați medical. Ceilalți nu au locuri de muncă și lucrează pentru cei mai înstăriți ai satului. Alte locuri de muncă în comună nu sunt. Femeile care cresc mulți copii sunt nevoite să stea acasă, iar bărbații lucrează cu ziua. Din cauza lipsei de igienă, a condițiilor în care trăiesc și lucrează, din cauza alimentației precare, bolile nu întârzie să apară.

„Nici nu pot să le cer prea mult. Mulți nu au terminat nici școala generală. Alții sunt efectiv inconștienți de pericolele la care se supun prin faptul că nu merg la spital. Predomină bolile cardiovasculare, afecțiunile osteoarticulare, hipertensiunea și bolile digestive”, mai spune medicul.

„Medicul de familie nu are nicio autoritate”

O situație care se repetă în afirmațiile medicilor de familie din satele din județul Iași este faptul că bolnavii se diagnostichează singuri. Citesc pe internet simptome, le asociază cu ale lor și merg porniți la medicul de familie să le solicite trimiteri sau medicamente recomandate pe internet.

„Medicul de familie nu mai are nicio autoritate. Și-o pierde în fața pacientului când acesta vine în cabinet și solicită un anumit medicament. Eu, ca medic, sunt conștientă că acel medicament nu este potrivit tipului său de afecțiune. Îi recomand un altul, moment în care mi se reproșează că nu știu meserie”, încheie dr. Valentina Nistor.

„Eu știu ce e cel mai bine pentru mine, nu medicul de familie”

Tanti Catinca s-a retras de la medicul de familie Valentina Nistor pentru că nu a primit medicamentația pe care i-a solicitat-o. Aceasta afirmă că nu medicul de familie știe ce este mai bine pentru ea, ci ea.

„Eu de cinci ani de zile nu mai am medic de familie. Am schimbat vreo trei până acum. Ei îmi dădeau să iau medicamente cu care nu mă simțeam bine. Mi-a spus o femeie din sat că nu-mi dă mie medicul de familie medicamentul de care am nevoie, pentru că îl dă altui pacient din sat care nu are asigurare medicală. Nici nu mă mai duc vreodată acolo. Eu decid ce este bine pentru sănătatea mea, nu medicul de familie. El are datoria de a-mi da medicamentele cu care mă simt bine, nu cele pe care le consideră el”, spune tanti Catinca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 octombrie 2024
11 octombrie 2024