Prima pagină » Titlurile zilei » Revoltă în zona Copou din cauza dezvoltatorilor imobiliari! Proprietarii vilelor urlă că pământul se duce la vale. Specialiștii spun că Primăria Iași nu face nimic: „Copoul va avea mișcări de alunecări de teren cu siguranță” – FOTO

Revoltă în zona Copou din cauza dezvoltatorilor imobiliari! Proprietarii vilelor urlă că pământul se duce la vale. Specialiștii spun că Primăria Iași nu face nimic: „Copoul va avea mișcări de alunecări de teren cu siguranță” – FOTO

19 nov. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Specialiștii anunță că sunt probleme pe zona de versant Aurora, din Copou, acolo unde investitorul Claudiu Bâlu vrea să construiască două blocuri. Profesorul Nicolae Boțu semnalează că Primăria Iași nu controlează starea versanților. Vecinii sunt disperați că vor rămâne fără case dacă se va săpa la fundația celor două blocuri

Noi amănunte apar în cazul proprietarilor de pe strada Aurora, zona Copou, din Iași nemulțumiți de inițiativa lui Claudiu Bâlu de a construi două blocuri de locuințe colective pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, la nr. 19 – 21, în zonă de versanți. Astfel, recent, unul dintre proprietarii direct afectați, Aurel Maxim, anunță că a început demersurile pentru acționarea dezvoltatorului în instanță. Acesta, împreună cu mai mulți vecini, a trimis o sesizare la Primăria Iași, dar nu au primit un răspuns edificator.

„Prin acest proiect se dorește ca pe o fostă cale de acces a societății Rajac Iași/ApaVital, unde pe toate laturile/vecinătățile amplasamentului și chiar pe amplasament, Primăria Iași, prin Serviciul de Urbanism, a emis/aprobat documentația de urbanism numai pentru locuințe individuale pentru protecția versanților cu regimul de înălțime maxim P+1E (cu cei mai mici indicatori urbanistici din municipiul Iași), ca acum să accepte o documentație pentru construirea de locuințe colective cu 3 – 4 nivele, modificând și caracterul general al zonei – adică cea a locuințelor individuale pe versanți slabi construiți. În acest sens vă aducem la cunoștință că ne opunem în mod categoric aprobării proiectului de PUZ în vederea construirii de locuințe colective, în municipiul Iași, strada Aurora nr.19-21”, se arată în sesizarea transmisă Primăriei Iași.

Vecinii se așteaptă ca vilele din zonă să fie afectate de lucrări

Proprietarii de pe strada Aurora se tem în principal de faptul că blocurile lui Claudiu Bâlu vor afecta construcțiile din jur încă de la săpăturile pentru fundație.

„Defrișarea masivă de pe amplasamentul vizat și a construcției grele propuse, săpăturile mari pentru construcția cu amprenta la sol de circa 600 mp (panta versanților de 20 la sută) creează concentrarea de tensiuni ce produc tasări diferențiale ale terenului ce pot atrage după sine deteriorarea stabilității întregului versant cu impact asupra tuturor clădirilor din zonă. De asemenea, pot afecta bateriile de stâlpi de susținere Benotto ce au fost executate special pentru a proteja stabilitatea versantului și a drenurilor existente în zonă”, au transmis proprietarii din zona Copou.

Aceștia au menționat că, în 2008, Primăria Iași a respins un proiect pentru construirea unui bloc de locuințe colective de pe strada Aurora, dar la numărul 32. În zona Copou, anunță investiții și dezvoltatorul Corneliu Petrea.

Strada Aurora a dispărut de pe lista versanților din Iași

Un alt amănunt important este modul în care a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local ce stabilea zonele de risc din Iași. Așadar, în Hotărârea nr.97 din 15 iunie 1998, era prezentă la poziția nr. 5 zona versant Aurora – Copou Sud, cuprinsă între: str. Viticultori, aleea Sadoveanu, str. Cantacuzino, str. Dumbrava Roșie, str. Dr. Vicol, str. Cazărmilor, str. Păcurari, șos. Păcurari, șos. Rediu. La începutul anului 2020, apare Hotărârea de Consiliu Local nr. 127, ce nu mai pomenește nimic despre strada Aurora.

„Este o golănie, au scos strada Aurora în baza ultimei hotărâri. Vor să lase loc de interpretări”, a fost reacția lui Aurel Maxim. În replică, reprezentanții Primăriei au precizat că este doar o chestiune de formulare.

„Strada Aurora nu a fost scoasă, este identificată tot în zona de versant. Apare pe planșe în continuare. S-a făcut doar o delimitare de perimetru. Au fost menționate doar străzile care delimitează”, au spus reprezentanții Primăriei Iași.

Acum, delimitarea se numește Copou Vest – Păcurari: aleea Sadoveanu – limita UAT Iași – Rediu – varianta șoseaua Rediu – strada Popăuți – aleea Păcurari – strada Toma Cozma – strada Petru Poni – strada Păcurari – pasaj Octav Băncilă – șoseaua Arcu.

Profesorul Nicolae Boțu arată că sunt probleme pe strada Aurora din Copou

Profesorul Nicolae Boțu, cadru didactic la Facultatea de Construcții din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași, a precizat că pe versantul de pe strada Aurora sunt probleme de necontestat.

„Totul se învârte în jurul lucrării de la cele 4 blocuri de la baza penitenciarului. În spatele penitenciarului sunt 4 blocuri P+4 făcute de evrei care au primit aprobare acolo, dar cu condiția să fie piloți și drenaje de adâncime. Ei au primit această aprobare condiționată pentru că versantul de la Aurora avea o curgere lentă, exact cum este lava vulcanică. Este o alunecare de lungă durată, de câțiva milimetri, centimetri pe an. Nu este evidentă la suprafață, dar în timp se poate constata că există aceste fenomene. Prin realizarea piloților au oprit, dar doar pe direcția unde există blocurile”, a precizat profesorul universitar.

Un scandal imobiliar s-a petrecut și pe strada Gh. Ivănescu, zona CUG – Aleea Tudor Neculai.

Specialiștii spun că Primăria Iași nu face măsurători pe zona de versant Aurora

Mai mult, profesorul Nicolae Boțu a explicat că Primăria Iași nu monitorizează starea versanților din municipiu.

„Nu există nicio monitorizare a alunecărilor. Este o problemă, nimeni nu ascultă. Este importantă monitorizarea versanților cu potențial de alunecare. Primăria nu a făcut niciodată măsurători. Nu știm nici la Țicău, nici la Păun, vorbim așa după ce spune unul sau altul. Între timp apar crăpături în construcții. Aurora este o zonă sensibilă. Pe ce bază trecem pe zona de risc de alunecare dacă nu sunt măsurători? Pot fi alunecări locale sau alunecare generală. Pe toți versanții s-a construit foarte mult. Nu construcția în sine poate duce la instabilitatea terenului. Altceva este grav, toate aceste clădiri scapă multă apă în pământ, canalizare, fose sparte, apă din lucrări sanitare proastă, pentru udatul grădinilor, apa din ploi, topirea zăpezilor, toate duc la creșterea nivelului freatic. Copoul va avea mișcări de alunecări de teren cu siguranță”, a încheiat profesorul Nicolae Boțu.

Reprezentanții Primăriei Iași au altă opinie.

„Se face urmărirea curentă prin observare directă asupra lucrărilor de consolidare existentă. Echipele de lucru sunt permanent în teren și monitorizează zilnic situația”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

În această perioadă, proiectul imobiliar al lui Claudiu Bâlu este prezent pe ordinea de zi a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Rămâne de văzut dacă va primi avizul comisiei formată din arhitecți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`