Prima pagină » Local » Revoltă în sistemul sanitar ieșean! Angajații vor da în judecată spitalele pentru că nu și-au primit sporurile de risc! Mulți acuză și faptul că nu și-au văzut salariile de luni de zile
Revoltă în sistemul sanitar ieșean! Angajații vor da în judecată spitalele pentru că nu și-au primit sporurile de risc! Mulți acuză și faptul că nu și-au văzut salariile de luni de zile

Revoltă în sistemul sanitar ieșean! Angajații vor da în judecată spitalele pentru că nu și-au primit sporurile de risc! Mulți acuză și faptul că nu și-au văzut salariile de luni de zile

25 nov. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Angajații din sistemul sanitar ieșean vor da în judecată spitalele după ce, luni întregi, promisiunile salariale nu au fost onorate. După trei săptămâni în care au făcut proteste în fața Guvernului României pentru drepturile angajaților din sistemul sanitar, reprezentanții Sindicatului Sanitas au luat o decizie importantă

Salariații din sistemul sanitar au ajuns la capătul răbdărilor. Reprezentanți de la Sindicatul Sanitas Iași au decis să dea în judecată spitalele pentru neacordarea sporurilor de muncă promise de către autorități luni la rând. După trei săptămâni de proteste în fața Guvernului României, angajații au așteptat un răspuns de la premierul Ludovic Orban. Sindicaliștii trebuiau să susțină o conversație cu Ludovic Orban în vederea aprobării măsurilor cerute de Consiliul Național al Federației Sanitas din România. Sute de cadre medicale care au îngrijit pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19 așteaptă drepturile salariale promise în actul normativ în care s-a stabilit că li se va acorda un spor de până la 30% din salariul de bază și un stimulent de risc în valoare de 2.500 de lei.

Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași: „S-au făcut promisiuni și nu s-au onorat”

Ieri, reprezentanții sindicatului Sanitas din Iași au semnat contractul cu un avocat în vederea apărării drepturilor angajaților din sistemul sanitar în instanțele judecătorești.

„Deocamdată așteptăm să vedem ce se întâmplă săptămâna aceasta. Vom merge în instanță pentru că s-au făcut promisiuni și nu s-au onorat. Au fost publicate oficial documentele care susțineau acordarea unui stimulent de risc, în Legea 82 din 2020 și ale unor sporuri salariale de 30 la sută pentru perioada stării de urgență și pentru trei luni după încheierea perioadei. Prin acționarea în instanță sperăm că se va rezolva această problemă. Știm că spitalele, în calitate de angajator, nu au nicio vină pentru neacordarea acestor drepturi salariale, însă prin ei se va ajunge la adevărații vinovați”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.

Protestele sindicaliștilor vor înceta odată cu acordarea sporurilor

Proteste peste proteste, fără niciun rezultat. Timp de trei săptămâni, asistenți medicali din 25 de județe s-au adunat în fața Guvernului României și au protestat pentru neacordarea drepturilor salariale ale angajaților din sistemul sanitar. Protestul a fost zadarnic și asta pentru că nici paznicul instituției nu și-a arătat interesul de a-i întreba pe sindicaliști pentru ce protestează. Această indiferență a autorităților a contribuit și mai mult la nemulțumirea salariaților.

„Așteptăm să vedem dacă se acceptă îmbunătățirile pe care le dorim noi. Dacă se vor debloca sporurile pentru colegii care lucrează cu pacienții suspecți sau confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus. În acest caz vom încerca să rezolvăm restul problemelor fără să mai organizăm proteste în fața Guvernului. De atâta timp de când cei care lucrează în spitalele suport COVID-19 nu primesc nimic în plus. Sporurile au rămas aceleași, de 12 la sută sau de 55 la sută. Noi solicităm ca sporurile să aibă un nivel de 65-85 la sută”, a mai agăugat Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas filiala Iași.

Sindicaliștii Sanitas din toată țara se luptă pentru drepturile angajaților din sistemul sanitar care lucrează cu pacienții suspecți sau confirmați pozitiv la infecția cu noul coronavirus. Deși se expun unui risc mare de infectare cu COVID-19 și lucrează 8 ore pe zi în combinezoane, aceștia nu sunt diferențiați salarial de colegii de breaslă care lucrează în continuare în condițiile de dinainte de declanșarea pandemiei.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024