Peste 100 de cadre medicale ieșene au anunțat că vor ieși în stradă după alegerile locale. Angajații din sistemul sanitar ieșean, care lucrează cu pacienții suspecți de COVID-19, sunt revoltați că nu au primit sporuri de risc, la fel ca ceilalți colegi din sistem. Aceștia au anunțat că vor da în judecată Ministerul Sănătății pentru nerespectarea legii în vigoare
Cadrele medicale din Iași, care lucrează în zona tampon a spitalelor și care îngrijesc pacienții suspecți de COVID-19, s-au revoltat când au văzut că nu primesc niciun stimulent financiar, de risc, la fel ca ceilalți angajați ai sistemului sanitar. Președintele Sindicatului Sanitas din Iași, Iulian Cozianu, spune că primește, zilnic, apeluri telefonice de la angajații care își cer dreptul de a primi stimulentul de risc. Pentru că promisiunea Ministerului Sănătății nu a mai devenit realitate din luna martie, cadrele medicale au anunțat că vor ieși la protest după alegerile locale. Nu doar la Iași, ci în toată țara. Mai mult decât atât, reprezentanții Sindicatului Sanitas intenționează să dea Ministerul Sănătății în judecată pentru nerespectarea legii în vigoare.
Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas: „Vom ieși în stradă zilnic dacă va fi nevoie!”
În județul Iași, niciun cadru medical, care lucrează cu pacienții suspecți de COVID-19, nu a primit vreun stimulent de risc, în ciuda promisiunilor făcute public de către reprezentanții Ministerului Sănătății. Nici sporul de 2500 de lei, nici stimuletul de risc, diferențiat de până la 30 la sută, nu a intrat pe cardul angajaților din sistemul sanitar ieșean, cei care lucrează cu pacienții suspecți de coronavirus.
„Am așteptat până în data de 15 septembrie să vedem dacă, în sfârșit, Ministerul Sănătății va pune în practică promisiunea făcută personalului medical din zona tampon. Dacă în continuare nu se va întâmpla nimic, după acest weekend, după alegerile locale, vom ieși în stradă pentru a ne cere drepturile. În fiecare zi vom ieși, dacă va fi nevoie. Două lucururi ni s-au promis, primul este cel legat de stimuletul de 2500 de lei pentru cadrele medicale care lucrează pe zona tampon și sporul de 30 la sută, diferențiat. De luni de zile luptăm pentru aceste drepturi, dar nu am primit decât amânare”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași.
Cadrele medicale din zona tampon primesc stimulent de risc doar dacă un pacient suspect de COVID-19 se pozitivează
Cadrele medicale, care lucrează în zona tampon din spitale și care îngrijesc pacienții cu COVID-19, trebuie să recupereze de la Ministerul Sănătății stimulentul de risc de pe perioada stării de urgență. Ceilalți colegi de breaslă, cadrele medicale care lucrează cu pacienții confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, au primit din luna mai toți banii promiși de Ministerul Sănătății.
„Este nedrept ceea ce se întâmplă. În sistemul sanitar, toate cadrele medicale lucrează cot la cot, indiferent dacă vorbim de cele care lucrează cu pacientul suspect sau cu pacientul confirmat cu COVID-19. Mai bine nu ne promiteau nimic că noi oricum ne-am fi făcut treaba. Problema este că a fost făcută o promisiune la nivel național, că toate cadrele medicale care luptă în linia întâi vor fi recompensate. Frustrările colegilor mei apar din faptul că alți angajați au primit stimulente de risc și au lucrat în aceleași condiții ca și ei.
Practic, dacă un cadru medical lucrează în zona tampon, acesta primește stimulent de risc doar în momentul în care un pacient se pozitivează pe perioada șederii lui, în zona tampon. Se întâmplă ca pacientul să se pozitiveze, poate, și la câteva zile de la externare sau de la internarea într-un alt spital, să fi purtat virusul și noi să nu fi știut”, mai spune Iulian Cozianu.
Iulian Cozianu: „Cadrele medicale ies din saloanele pacienților cu COVID-19 ca niște zombie”
În fiecare zi, președintele Sindicatului Sanitas din Iași primește apeluri telefonice de la angajați din sistemul sanitar ieșean. Aceștia își cer drepturile de a fi recompensați pentru munca lor. Iulian Cozianu povestește situațiile pe care le întâlnește zilnic în spitale și, mai ales, ce spun angajații.
„În primul rând, promisiunea e mai grea decât datoria. Cum să explic eu oamenilor că ei nu pot primi stimultent de risc la fel ca ceilalți colegi de breaslă? Totodată, schemele de personal trebuiesc regândite. Sunt oameni care au lucrat fără concediu, oameni care sunt epuizați și trag, în continuare, pentru sistemul medical. Stau câte 8-10 ore îmbrăcați în combinezoane, cu măștile pe față. Acești oameni ies din saloanele pacienților efectiv arătând ca un zombie. Este un consum fizic și psihic fantastic. Vom ieși în stradă și ne vom cere drepturile!”, încheie Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași.