În plină pandemie de COVID-19, studenții au declanșat o revoltă fără precedent! Liga Studenților din Iași solicită universităților să nu condiționeze prezența fizică a studenților de vaccin sau teste: „Este ilegal, vom sesiza instanțele de judecată și Poliția”, anunță aceasta.
De asemenea, critică universitățile pentru lipsa de predictibilitate în anunțarea din timp a modalității de desfășurare a activității didactice și le solicită acestora să nu condiționeze accesul studenților în spațiile didactice prin vaccinare, testare sau trecere prin boală
Liga Studenților (LS IASI) critică universitățile pentru lipsa de predictibilitate în anunțarea din timp a modalității de desfășurare a activității didactice (format fizic, hibrid sau on-line) și le solicită acestora să nu le condiționeze prin vaccinare, testare sau trecere prin boala ori altă metodă accesul studenților în spațiile universitare, în special la cursuri, seminare, laboratoare, biblioteci sau spații de cazare.
„Orice astfel de condiționare reprezintă o încălcare gravă a normelor constituționale și a legislației în vigoare, universitățile obligând studenții să sesizeze instanțele de judecată și chiar organele de urmărire penală”, spun cei de la LS IASI.
Totodată, există și universități care nu au adoptat niciun fel de condiționări ilegale, precum Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) sau Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași. Totodată, organizația critică Ministerul Educației Naționale (MEN) pentru faptul că a oferit unor rectori situația studenților vaccinați și nevaccinați prin coroborarea datelor din Registrul Matricol Unic (RMU) cu datele deținute de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), încălcând astfel Regulamentul European de Prelucrare a datelor cu caracter personal (GDPR).
Studenții care s-au bazat pe faptul că vor prinde un loc în cămine s-au lovit de condițiile intempestive impuse de unele universități
Majoritatea instituțiilor de învățământ au anunțat public scenariul în care studenții vor începe activitatea didactică, respectiv fizic, hibrid sau on-line, abia în luna septembrie, foarte aproape de începutul noului an universitar.
„Acest fapt a creat prejudicii majore studenților, aceștia semnând contracte de chirie pe perioade de până la un an doar pentru a li se spune că urmează să facă facultate on-line. Studenții care s-au bazat pe faptul că vor prinde un loc în cămine s-au lovit de condițiile intempestive impuse de unele universități: testarea la câteva zile sau vaccinarea anti-COVID-19. Pe fondul acestor decizii, mulți studenți sunt determinați fie să înghețe studiile, fie să renunțe la ele”, arată Liga Studenților IASI.
Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a renunțat la condiționarea prezenței fizice a studenților de vaccin sau de teste după ce a fost dată în judecată de un grup de studenți
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a renunțat la condiționarea prezenței fizice a studenților de vaccin sau de teste după ce a fost dată în judecată de un grup de studenți. În luarea acestor decizii s-a avut în vedere și precedentul de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași creat de Liga Studenților IAȘI.
„Liga Studenților IASI recomandă studenților să nu apeleze la avocați și juriști care nu au experiență în materia contenciosului administrativ sau în litigii cu instituții de învățământ superior și să refuze «ajutorul» oferit de către diverși oameni politici extremiști preocupați de scandaluri sau de către persoane nefrecventabile care urmăresc alte scopuri decât cele declarate public și care compromit orice acțiune justă de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești pentru câștiguri personale, în special de natură politică”, mai precizează LS IAȘI.
Deciziile universităților au fost date, în general, cu încălcarea art. 136 alin. 2 din Legea 1/2011
Deciziile universităților au fost date, în general, cu încălcarea art. 136 alin. 2 din Legea 1/2011 care le obligă să adopte regulamentele privitoare la activitatea profesională a studenților cu cel puțin 3 luni înainte de începutul anului universitar, pentru a asigura o oarecare predictibilite.
„În momentul de față, universitățile care au adoptat restricții față de proprii studenți săvârșesc o gravă ilegalitate, față de cadrele didactice cu funcții de conducere, putând fi sesizate organele abilitate cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Liga Studenților din Iași este alături de studenții care sunt discriminați de aceste măsuri și vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea și drepturile studenților față de orice ingerințe externe. De aceea, facem apel la studenți să ne scrie și să ne semnaleze aceste încălcari ca să putem formula acțiuni în instanță”, a declarat Matei Pieca, purtător de cuvânt LS IAȘI.