O femeie a decis, la început de an, să acționeze în judecată Direcția de Sănătate Publică Iași. Dumitrița Brîndușa Costea le cere magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să dispună anularea măsurii izolării, luată în cazul ei de către cei de la DSP. Nu este prima oară când măsurile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 sunt contestate în instanțele din Iași
Revoltă împotriva măsurilor anti-Covid, în instanțele ieșene! La început de an, o femeie a decis să dea în judecată Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași! Mai exact, ieșeanca nu vrea să stea în izolare!
Astfel, primul dosar înregistrat în acest an pe rolul instanțelor ieșene este cel intentat de către Dumitrița Brîndușa Costea. Femeia a dat în judecată DSP Iași. Reclamanta le solicită magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să dispună anularea măsurii izolării, luată în cazul ei de Direcția de Sănătate Publică.
Dumitrița Brîndușa Costea cere anularea măsurii izolării, luată de DSP Iași
Primul termen al procesului dintre Dumitrița Brîndușa Costea și Direcția de Sănătate Publică Iași a fost stabilit pentru mâine, 8 ianuarie 2021. Acum, urmează ca magistrații din cadrul Judecătoriei Iași să decidă dacă vor anula sau nu măsura izolării, dispusă în cazul femeii.
De altfel, nu este pentru prima oară când măsurile anti-Covid sunt contestate în cadrul instanțelor ieșene. În general, judecătorii ieșeni au menținut măsurile dispuse de către DSP, dar au existat și excepții.
Direcția de Sănătate Publică, dată în judecată de un medic
La finele lunii iunie 2020, o pacientă din Iași le-a cerut judecătorilor anularea internării nevoluntare. Maria G. a dat în judecată atât Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase, Ministerul Sănătății, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași, cât și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins, însă, cererea formulată de pacientă.
„Solicit să se dispună încetarea imediată a internării nevoluntare luată cu privire la mine începând cu 22 iunie 2020. Cer externarea de urgență și înlocuirea măsurii internării nevoluntare cu cea a izolării la domiciliu, sub supravegherea medicului curant. În cursul lunii iunie, am fost anunțată de conducerea spitalului în care îmi desfășor stagiul că una dintre colege a fost testată pozitiv cu virusul COVID-19. Mi s-a spus că sunt una dintre persoanele de contact stabilite în urma anchetei epidemiologice. M-am izolat la domiciliu, neprezentând niciun simptom de boală pe parcursul celor 7 zile. După efectuarea testării, am fost informată telefonic că rezultatul este pozitiv. Mi s-a spus că, deși sunt asimptomatică, se impune să sun de urgență la Ambulanță și să mă internez la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași”, a precizat Maria G. în instanță.
O ieșeancă a obținut în instanță anularea deciziei DSP
La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, o ieșeancă a contestat decizia DSP, prin care a fost izolată. Astfel, Sînica T. a depus contestația tot la Judecătoria Iași. Aceasta a contestat hotărârea luată de reprezentanții DSP Iași, de a fi izolată.
Astfel de solicitări sunt analizate de judecători în regim de urgență, astfel că magistrații au luat o decizie chiar la primul termen. Practic, ieșeanca nu a vrut să fie izolată la domiciliu pentru 14 zile.
„Instanța admite contestația formulată de contestatoarea Sînica T., în contradictoriu cu intimata Direcția de Sănătate Publică Iași, împotriva deciziei din 10 septembrie 2020. Anulează decizia DSP Iași. Executorie”, au menționat atunci magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.