Prima pagină » Titlurile zilei » Revoltă de proporții la Mitropolia Moldovei! Credincioșii se plâng că din cauza meselor cu pomelnice nu se mai pot închina la icoane: „Punerea banilor în plic este neavenită pentru Biserica lui Hristos” – FOTO

Revoltă de proporții la Mitropolia Moldovei! Credincioșii se plâng că din cauza meselor cu pomelnice nu se mai pot închina la icoane: „Punerea banilor în plic este neavenită pentru Biserica lui Hristos” – FOTO

13 dec. 2023, 02:00, 29 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Revoltă de proporții la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, după ce Mihail Bîrsan a lansat o petiție online prin care a solicitat să îndepărteze din Catedrala Mitropolitană din Iași mesele cu plicuri pentru pomelnice, deoarece acestea îi împiedică pe credincioși să se apropie și să se roage la icoane

Mihail Bîrsan a lansat, în data de 11 decembrie 2023, o petiție online prin care solicită Mitropoliei Moldovei și Bucovinei să îndepărteze mesele pe care sunt așezate cutii de depozitare din plastic în care credincioșii pun plicuri cu pomelnice și bani. Bărbatul își dorește ca Mitropolia să găsească o altă soluție astfel încât pomelnicele să ajungă să fie citite fără să se aducă știrbire icoanelor.

Mihail Bîrsan: „Este o adevărată bătaie de joc la adresa nevoințelor și suferințelor acestor sfinți”

Mihail Bîrsan este de părere că într-un lăcaș de cult nu ar trebui să se pună bani în plic, această acțiune fiind asociată, mai degrabă, cu darea și luarea de mită, nicidecum cu un loc de rugăciune.

„Solicităm Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei să îndepărteze din Catedrala Mitropolitană «Sfânta Parascheva» din Iași mesele cu plicuri pentru pomelnice, care împiedică închinarea la sfintele icoane, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfânta Mucenița Ecaterina, Sfântul Mucenic Eustatie, Sfântul Cuvios Grigorie Sinaitul. Este o adevărată bătaie de joc la adresa nevoințelor și suferințelor acestor sfinți, la care ar trebui să ne urcăm cu picioarele pe mese pentru a ne închina și a săruta sfintele lor icoane. Amplasarea meselor cu plicuri pentru pomelnice a fost pusă în timpul situației pandemice, iar cum aceasta a încetat, nu au nicio justificare.

De asemenea, punerea banilor în plic este neavenită pentru Biserica lui Hristos, fiind, mai degrabă, asociată infracțiunii de dare și luare de mită (în plic) pentru alte categorii profesionale. Se pot găsi soluții adecvate pentru transmiterea de pomelnice, fără a știrbi importanța icoanelor acestor Mari Sfinți de către marile fețe bisericești. Nu putem accepta nicio atingere la adresa icoanelor și le reamintim unora cu memorie scurtă că mișcarea iconoclastă a fost declarată erezie în timpul celui de-al șaptelea ecumenic de la Niceea.

În Sfânta Scriptură stă scris: «În vremea aceea, intrând în templu, Iisus a început să dea afară pe cei care vindeau și cumpărau în el, zicându-le: Scris este: Casa Mea este casă de rugăciune; dar voi ați făcut din ea peșteră de tâlhari». Evanghelia Sfântului Apostol Luca Capitolul 19, versetul 45”, a transmis Mihail Bîrsan.

Revoltă de proporții la Mitropolia Moldovei din cauza unei petiții online

Reporterii BZI s-au deplasat marți, 12 decembrie 2023, la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde au observat că sunt dispuse 5 mese pentru plicurile cu pomelnice. Una este situată chiar la intrarea în Catedrală, iar aici credincioșii pot să scrie pomelnicele care sunt puse în plicuri alături de bani. Mai apoi, printr-un afiș li se indică: „Pomelnicele și banii se pun în plic, iar plicurile se pun în cutia de lângă Racla Sfintei Parascheva”.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nu au dorit să comenteze situația. Aceștia au transmis că mesele au fost deja înlăturate din Catedrala Mitropolitană din Iași.

Revolta din Cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei este abia la început, petiția online lansată de Mihail Bîrsan a fost semnată abia de 3 persoane.

Comentarii
  • Biserica este exceptata de la mita, spaga, taxe, reguli etc. La ei e permis, ca e în numele Domnului. Pana la urma, ” fraier e cel care da, nu cel care cere”. Și cum suntem un popor sarac (și la propriu, și cu duhul), se găsesc destui disperati.

  • Am văzut și eu scris în Mitropolie pe un perete pomelnicele și banii se pun în plic.Ce a ajuns biserica pai suntem la nunta.la cazinou.Dumnezeu cere bani sa te rogi .poate nu toată lumea are bani sa pună în plic cum sa scrii asa ceva.

  • Ne kkm pe popi si pe biserici!
    Ca la curve,bleah!
    Mu@e bor!

  • Doamne Miluieste

    Pai altfel nu poti merge la biserica. Numai cu mese imbelsugate, vinuri alese, servitori si popoii tre sa manince si sa bea zdravan dupa Slujba. Daca nu beau 2-3 sticle cu vin, nu pot conduce masina pina la tărănoaia…

  • Revoltă de proporții cu o petiție semnată de trei persoane… Penibili.

  • Pai religia sa nascut cind primul sarlatan a intilnit primul idiot !, religion is money !

  • exact: revolta pe un tantalau care s a trezit deranjat de cateva mese rasfirate prin biserica si pe inca 3 prosti care au semnat petitia aia, plus inca vreo 10 care vor arunca nu laturile din farfuriile lor catre mine, dupa ce imi vor citi postarea!! un semidoct imberb vrea sa si scrie (ca pe timpul bunica-si) pomelnicele pe genunchi sau sprijinite de sfintele icoane ale caror aparare a luat o… Daca individul e asa de credincios cum fals se lauda, ar trebui sa cunoasca faptul ca in biserica se dau pomelnice din cele mai vechi timpuri, iar pentru pomelnice fiecare credincios lasa o suma de bani in semn de multumire pentru serviciu prestat de catre preot, si nu ca spaga… nu s credincios, nu frecventez biserica, insa un gram de informatii am si din de la persoane care cu adevarat ajung pe la slujbe! faptul ca nu si mai falfaie prin biserica toti credinciosii banii pt pomelnice, ca ei se introduceau in plic si se depuneau la racla, imi pare un mic si firav semn de progres… mai mult decat atat, punand orice suma in plic, nimeni nu te forteza sa mergi pe o anumita valoare de platit pentru pomelnic, ceea ce iar imi pare un avantaj si demonstreaza ca preotii de acolo nu iti impun cat sa lasi pentru pomelnic. si in ultimul rand, chestia cu plicurile in care se depuneau pomelnicele si banii, cred ca a ramas din timpul pandemiei

  • Revolta necrofagilor lingatori de ciolane deranjati de piedicile puse in a linge scinduri vopsite contra cost

  • Inchinarea la icoane si oseminte este interzisa atat in vechiul testament cat si in noul testament,sfintii trebuie sa pazeasca cuvintele lui Dumnezeu nu sa primeasca inchinare.Inchina te lui Dumnezeu.
    Apocalipsa 19:10.
    „Şi am căzut înaintea picioarelor lui, ca să mă închin lui. Şi el mi-a zis: Vezi să nu faci aceasta! Sunt împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi, care au mărturia lui Iisus. Lui Dumnezeu închină-te, căci mărturia lui Iisus este duhul proorociei.”

  • 1. EU SUNT DUMNEZEUL TAU !, SA NU AI ALTI DUMNEZEI AFARA DE MINE !
    2. SA NU ITI FACI CHIP CIOPLIT , NICI VREO ALTFEL DE INFATISARE A LUCRURILOR CARE SUNT SUS IN CERURI SAU JOS PE PAMINT , SAU IN APELE MAI JOS DECIT PAMINTUL , SA NU TE INCHINI INAINTEA LOR SI SA NU LE SLUJETI !, CAI EU SUNT DUMNEZEUL TAU ……………….

  • Da, este adevărat. Teancuri mari de plicuri. Credința nu se cumpără și nu are preț. Cine a spus banul ochiul dracului. Dacă de aici în colo nu mai punem bani in plic, nu mai suntem credincioși. Fals popilor

  • Am intrat si eu Duminica si am fost revoltat ca nu am putut admira si închina la icoane pt ca era restricționată intrarea .Te obliga sa treci mai întâi pe la SF Cuvioasa si sa lași pomelnic .Eu chit nu aveam timp sa stau la rând si am ieșit dezamăgit! Totul se transforma in bani ,ușor ușor….

  • Ati vazut vreun popa, episcop, inalt prelat ( poate cate un calugar ici colo), slab , amarat, costeliv, sfrijit etc???? Nu! Toți sant niste zdrahoni de 1.80, 2 m rosii in obraz , plesnind de sanatate…nu cred ca se intretin cu bors cu urzici ! Acolo is paralele dvs.!☻

  • Mihai
    decembrie 13, 2023 la 10:43 am

    unde era „era restricționată intrarea” la mitropolie? eu am intrat de multe ori in mitropolie dupa agheazma si anafura si nu era restrictionata. poate din cauza lucrarilor ce au loc la intrarea in mitropolie. stiu ca erau schele ultima oara cand am fost.

  • Asta e un nebun care agasează oamenii pe Facebook cu icoanele lui.omul e dus cu gândul.

  • ⭕ Vrem femei in scaunul de mitropolit al Moldovei și Bucovinei (BOR ) ! Femeia are să aibe voie să slujească in haină de preot ! STOP DISCRIMINARE !

    ⭕ Nu de plicuri e vorba ci de faptul ca BOR aka Biserica Ortodocsă Rumenă discriminează femeia de secole de zici că suntem in Evul Mediu Întunecat !

    Suntem in UE, aici e libertate, aici e fericire si iluminism !

    Cum? Femeia are interzis la functiile din BOR, efectiv o vezi că vinde busuioc, spală wc- urile unde s-au ca**cat „preaînalții” sau „sfinții părinți”, dar nu văd nicio femeie in funcția de arhiepiscop, sau mitropolit.

    ❤STOP DISCRIMINAREA FEMEILOR

    Vrem biserici ca in țările civilizate unde orice ființă inteligentă sa poată oficia slujbe in biserică și de ce nu să conducă biserica

  • Te poti inchina,ruga si fără să lasi bani.
    Nimeni nu ti cere

  • Intai as intreba cine e nenea care a facut petitia? No name for me. 2 . Vedeti-va de treaba voastra .

  • Dupa ce ca avem privilegiul si darul de la Dumnezeu cu Sfinte Moaste si oras de pelerinaj recunoscut in frumosul nostru oras, mai si facem gargara cu subiecte penibile in preajma sarbatorilor.

  • Daca pomelnicele chiar ar funcționa, bisericile ar fi pline la refuz. Sunt mana cereasca neimpozitabila pt biserica și bani aruncați pt credincioși.
    Toată treabă asta e sulfuroasă, cu iz de înșelăciune în formă continuată. Sosoiu’ in bafta voastră, popilor!

  • Subscriu! Femeile trebuie sa imbrace haine arhierești !

  • Bani + moaște = noaptea minții. Ce treabă au sfinții, cu banii?! Și dacă nu dai bani, ce? Sfântul îți ignora pomelnicul? Pomelnicele nu sunt decât o alta metoda prin care popii trăiesc bine pe banii fraierilor.

  • Eu as pune in plic o bucată de hârtie igienică, folosita. Fata popii ar fi de milioane, la deschiderea plicului.

  • ❤❤❤❤Ioana❤❤❤❤

    ❤❤❤ Vrem ca PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE SĂ FIE O FEMEIE ! Vrem drepturi egale si funcții /salarii la fel …❤❤❤

  • Multa cearta intro pestera de tilhari !

  • De pochii de prin comune ce spuneti. Preotul CALUGARu, ajuns pe la mitropolie , ce se stie de el.

  • De ce nu spune nimeni că au pus banii în plic,ca să fir un control asupra lor!!

  • Stefan cel Mare

    popii sunt salariati, deci ei ar trebui sa faca totul gratis, inclusiv pomelnicele ar trebui citite fara a se percepe vreo taxa. Nicaieri nu poti lasa un pomelnic la citit daca nu lasi o taxa pe care o socotesc pe zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *