Mai mulți absolvenți ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” (CNAOB) din Iași fac niște dezvăluiri incredibile din interiorul unității de învățământ. Unul dintre ei susține faptul că unii profesori se impun prin teroare.
Mai mulți absolvenți ai CNAOB Iași fac niște dezvăluiri din interiorul unității de învățământ
Lucian Remus Pop are vârsta de 19 ani și este absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. După ce a trecut cu succes peste examenul de Bacalaureat, a decis să facă niște dezvăluiri din interiorul unității de învățământ. Tânărul susține faptul că unii profesori se impun în fața elevilor prin teroare.
„Mulți dintre profesorii de specialitate, mă refer doar la artele plastice, se impun prin teroare, urlă la elevi, o profesoară a venit beată la oră acum mai mult timp, iar alți profesori nu vin la ore. La atelier, de multe ori, ni se impune ceea ce să desenăm, spre exemplu, primisem tema concert, iar eu am desenat niște oameni cu cranii de pasăre ce cântă la vioară, într-adevăr, mai morbid, dar este stilul meu de lucru. Ideea nu a fost apreciată, mi s-a spus că nu este artă. M-am hotărât să fac lucrarea de atestat pe monumente funerare și nu am fost lăsat, reproșându-mi că nu sunt în norme și că aici nu este cimitirul Bellu, eu colaborând deja, de ceva timp, cu cei de la Bellu pe reconstrucția digitală a mormintelor. Lucrarea scrisă de atestat se scrie cu o zi înainte de susținere pentru că nimeni nu ne spune absolut nimic niciodată. La lucrarea practică de atestat ni s-a spus tot anul că este timp și la momentul potrivit ne vom apuca de ea, iar în ultimele două săptămânii ne-am chinuit să începem și să și terminăm”, declară Lucian Remus Pop, absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”.
Tânărul mai susține faptul că o profesoară a fost incorectă față de el. După ce acesta s-a calificat la etapa națională a unei olimpiade, femeia nu a fost de acord să participe. Lucian Remus Pop mai spune că același cadru didactic i-a făcut nenumărate reproșuri în anul școlar 2023-2024.
„Eu, cel puțin, am avut un conflict în clasa a XI-a cu o profesoară de la atelier care mai târziu mi-a predat istoria artelor. Eu am luat locul I pe școală la etapa județeană, apoi am fost trimis la națională. Profesoara respectivă a pregătit pe cineva pe ascuns și a făcut panaramă o lună să nu merg eu la olimpiadă, că nu este corect și că persoana pregătită de ea merită, când respectiva elevă nici nu a venit la probe. Am trecut peste acest eveniment, dar ea nu. Anul acesta, a luat istoria artelor și venea cu lecții de pe Wikipedia și ne preda de pe foi. La un test mi-a pus 4, cu nota trecută în catalog fără să fiu anunțat, mai târziu am aflat că testul era de 8, nu de 4. A continuat cu glume și reproșuri, tot anul, la adresa mea până am refuzat să mai merg la ora dânsei. Un alt exemplu de prostie o reprezintă corectarea lucrărilor de simulare la disciplina Logică. Simulări corectate de către doamna de filosofie, care nu a dorit să puncteze ce era în barem, deoarece ea nu era de acord cu acesta. Din păcate, am mulți prieteni care susțin ceea ce am spus”, adaugă Lucian Remus Pop, absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”.
Absolvent: „Marea majoritate a profesorilor nu știu să fie profesori”
Un alt absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, din promoția 2020-2024, care dorește să îi protejăm identitatea, subliniază faptul că profesorii încearcă să-i îndrume pe elevi pe un drum care nu este al lor.
„La Colegiul Național de Artă «Octav Băncilă» Iași, marea majoritate a profesorilor nu știe să fie profesori. Încearcă mereu să-i îndrume pe elevi pe un drum care nu este al lor. De exemplu, dacă un copil dorește să facă ceva mai special, care nu este în stilul profesorului, acesta în loc să îl ajute pe elev să se dezvolte pe ideile lui, își impune el, ca profesor, ideile care îl reprezintă pe el, nicidecum pe elev. Este un liceu unde cuvântul tău, ca elev, nu este luat în seamă, ți se dă dreptate doar ca să taci și ți se spune «asta este rânduiala, nu ai ce să faci». Este un liceu unde profesorii cu teancul pe masă de reclamații ajung șefi de catedră. Un liceu unde trebuie să faci pe-a prostul și să accepți jigniri din partea profesorilor pentru a putea trece mai departe fără să ai probleme”, spune un alt absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.
Același absolvent al clasei a XII-a mai spune că unitatea de învățământ nu le pune elevilor la dispoziție materialele necesare pentru activitatea didactică.
„Tot liceul este locul unde se umblă cu punguța, cadouri, atenții, locul unde, dacă știi pe cine trebuie, ești admis fără probleme, unde profesorii au preferații lor și fac diferențe între elevi, locul unde mulți elevi nu au ce căuta pentru că sunt praf la desen. Liceul nu a oferit un sac de ipsos, o pânză sau un penson. Ești obligat să-ți cumperi singur tot, iar pentru o lucrare de atestat completă plătești până la aproape 400-500 de lei pe motiv că școală nu are bani. Un liceu unde plătești o grămadă de bani să finisezi un atestat, culori, pânză ramă, ca să rămână în arhivele pline de praf, eventual aruncate, iar peste 2-3 ani, când ai voie să le primești înapoi, nu le mai găsești”, adaugă absolventul.
Ce spune directorul Colegiului de Artă din Iași
Alt absolvent care dorește să nu îi publicăm identitatea este nemulțumit că a fost nevoit să stea alături de alți doi colegi la calculator, acestea fiind insuficiente.
„Calculatoarele din laborator sunt pline de bacterii, sunt lipicioase și îți este scârbă să pui mâna pe ele. În perioada pandemiei, se dădea pe deasupra cu dezinfectant și apă, rămânând lipicios. Calculatoarele nu sunt suficiente, stând câte trei elevi la un singur calculator”.
Reporterii BZI au discutat cu prof. Dan Florin Partene, directorul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, care neagă acuzațiile absolvenților.
„Este cumva respinsă acuzația tânărului, că profesorii s-ar impune, atâta timp cât este un colegiu cu atât de multe rezultate. Nu este cazul să vorbim despre elevi constrânși, este o afirmație a unui elev care a terminat clasa a XII-a. Este un spirit adolescentin, este bine că există, dar sub nicio formă nu se depășesc limitele. Școala, așa cum este ea concepută și organizată, este foarte scumpă, arta este foarte scumpă. Într-adevăr, dotările secțiilor, pe alocuri, nu asigură anumite materiale necesare pentru dezvoltarea creativității. La fiecare examen de admitere există o comisie și nu există niciun dubiu că elevii care au intrat au intrat cu alte calități decât cele cerute”, declară prof. Dan Florin Partene, directorul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.
1. Așa se întâmplă la toate liceele de artă din orașele mici,mici,mici,mici,mici
( Iași,Cluj,Alba,Oradea,etc) De ce ? Simplu, mulți profesori sunt pe degeaba
( varză) la aceste licee. Testul PISA a demonstrat acest aspect.
2. Lucrarea de atestat de la sfârșitul clasei a 12-a NU este obligatorie !
Ca elev te poți șterge la c*ur cu acea hârtie…! Poți intra la orice facultate de artă sau drept/ info și fără atestat de ” hartist”. Atestatul ăla are valoarea unei hârtii igenice🤭
3.Evitați să mergeți la facultate în Cluj, Suceava,Iași sau Botoșani🤣😅
Dacă vreți o facultate adevarată și care sa insemne ceva, mergeți doar la București sau dacă aveți bani…la Harvard !
În orașele de provincie
( Cluj,Iași,etc) sunt DOAR profesori slabi pregătiti, plini de frustrări si care sunt puși DOAR pe scandal !
Pe diploma voastră( liceu sau facultă) trebuie să scrie București! Asta demonstrează că ați rămas cu ceva in „tărtăcuță”😋
Costele……
Clănțăniți degeaba! Ia gândiți-vă: cine profită din toată treaba asta?
Pt. nenea cu Bucureștiul: stai jos, ai 2.
Voi drogati, profa beata. Clasa de valori.
De ce nu ai mancat cacat cat timp ai fost elev?
Din acelasi motiv pentru care am stat sub dictatura 42 de ani. De frica. Frica a fost impusa de un sistem care te vrea obedient si-ti trebuie maturitate pentru a te lupta cu el. Cata putere poate sa aiba un elev de clasa a IX-a? Ultimul lucru pe care te invata scoala e ce drepturi ai.
daca iti plac mortii( necrofilie,necromanie – boala psihica) mergi la o morga si cere sa vezi un mort adevarat, care a stat cateva zile, saptamani la cald;
cred ca asa iti vei dezvolta talentul tau morbid, mai ales ca azi omul modern , plin de frustrari si complexe, face orice ca sa se faca observat
ca om de arta , iti doresc sa te faci remarcat cu lucari cu adevarat frumoase si valoroase , dupa ce vei depasi perioada depressive si morbida din viata ta
Foarte bine punctat! Arta nu mai exprima frumosul din păcate…..
“Art Should Comfort the Disturbed and Disturb the Comfortable“
Daca crezi ca arta trebuie sa insemne mereu frumos, atunci, scuza-ma ca iti zic, dar ai o inteligenta intelectuala si emotionala sub medie.
Arta starneste o emotie, fie pozitiva sau negativa; ea reprezinta trairi, ganduri, experiente si ajunge la inimile celor care trec prin acelasi lucru.
Viata nu-i roz, nici arta nu trebuie sa fie.
@pt tovarășa profesoara@jale
„Voi drogati, profa beata. Clasa de valori.
De ce nu ai mancat cacat cat timp ai fost elev?”
Raspuns: Ai tărâțâ în loc de minte? Cum plm mea 1 elev să se plângă in timpul anului școlar !?
Elevul respectiv ar fi fost „tocat” ca o legumă de către toate cadrele didactice pline de frustrări.
Cu așa profesori răzbunători, asta e singura soluție : dai bacul și vorbești dupa de mârlăniile trăite pe parcursul anilor de studii !
P.s: dacă te uiți la cine predă în liceul de artă Iași ..efectiv îți pui mâinile in cap:prof. Antonio Pollaiuolo, prof.Andrea del Verrocchio, prof.Domenico Ghirlandaio; prof.Andrea Mantegna; prof.Giovanni Bellini și prof. Giorgione.😻 Sukka la toti profesorii frustrati…:))
Acest coleg, care nu prea a dat pe la școală, s-a crezut mereu superior profesorilor. Cineva îl învață probabil ca vizibilitatea il poate ajuta în viață. Liceul nostru e la fel ca oricare altul, cu bune și cu rele. Sunt absolvenți care au urmat inclusiv medicina etc. Dacă vrei sa inveti, înveți.Daca nu ai de la cine, te transferul. Dar trebuie să mai vii și pe la școală. Apropo de atestat, să ne povestească cu ale cui lucrări cum l-a luat.
Este adevarat ca la Arte plastice sunt cel putin 2 femei in pragul pensionarii (ca nu le pot numi profesoare) care fac orele in teroare si nu ii invata nimic pe elevi! Vin la ora, le dau de lucru copiilor si pleaca! Se reintorc dupa 2 ore si urla la acestia ca nu au lucrat bine! Nu le dau numele, pt ca tot liceul le cunoaste!
Lucrarile lui Lucian,pentru atestat,cele realae,au fost extraordinare. O statuie impresionanta, drapata si un bust. Surpriza,statuia drapata nu a fost expusa pe motiv ca la noi nu se face asa ceva si sa faca ce fac toti.
Cei care comentati,habar nu aveti de arta funerara, nu ati vazut un cimitir de talua Acatolico sau cel Francez, criptele din bisericile regale. Probabil nu ati inteles nici pentru bac Plumb sau Flori de mucigai.De Baudelaire si estetica nu deschid subiectul.
Multi nu vom.merge pe Arte din cauza profesorilor. Si da, dna MG a venit beata la ore,Dna DT urla si iti strica lucrarea pentru ca nu intelege ca arta nu inseamna a copia ce iti deseneaza profu. De aceea avem galerii de mana a doua cu peisagele si floricele si colibe si apusuri,pentru ca educatia estetica romaneasca e zero.
Bravo, Lucian!
Si da,spuneti cati profesori,Profesori l-au apreciat pe acest baiat de milioane, cati dintre voi,colegi, ati urlat ca are taria si curaj sa spuna ceea ce voi 4 ani ati refuzat ca sa fiti tinuti pe palme si sa desenati manga.
Acum după ce ai dat bacul ,ce știre de senzație, fa un tac tic cu asta
Daca îți arată chiloții îți placea ?
Așa este, confirm cele expuse în articol. Un liceu de tot rahatul, plin de pilarime, incompetenta și indiferența, un loc unde copiilor le sunt tăiate aripile încă de la început.
Mi-am înscris copilul la un anume instrument și la un anume profesor, iar la începutul scolii mi s-au comunicat de către acritura de secretara că al meu copil nu este înscris la niciun profesor – sanchi – însă opțiunea instrumentului a fost luată în considerare. In astfel de situații copilul tau face instrument cu tot felul de suplinitori, in fiecare an fiind altul, cu alt stil de predare astfel încât copilul nu mai înțelege nimic și se îndepărtează de dorința fata de acel instrument.
In legătură cu calitățile administrative ale acestui „tilica” de director situația este următoarea : incompetenta crasă și indiferența cat cuprinde. Clădirile din cadrul acestui liceu sunt foarte degradate, sălile de clasă, atelierele și sălile de instrument sunt slab dotate, iar mare parte din mobilier, birotica și papetărie sunt luate de către părinți.
Însă Tilica de când e pe „cai mari” și-a luat X3.
Vrem să vedem C.V-ul tovarășilor profesori de la liceul de artă din Iași !
Punem pariu că sunt niște coate-goale,niște profi anonimi in arta plastică mondială,dar care au pretenția de ” artiști ” intergalactici.
În viata lor scurtă și plictisitoare, acești ” hemeriți” profesori de artă nu au câstigat un premiu internațional, mulți profi de la ” O.Băncilă” pictează in manieră naivă,cu influențe din mediul rural… !!!
Rușine
Daca nu ai muncit si nu au i
pentru ( COLEGA DE LICEU)
NU CONFUNDA ARTA FUNERARA CU TENDINTILE MORBIDE SI DEPRESIVE SAU INCERCARILE DE A SE FACE OBSERVAT CU ORICE PRET A UNUI TANAR RATACIT SI FRUSTRAT,CARE SE CREDE UN DA VINCI NEOBSERVAT( CARE SE TERMINA IN CEL MAI BUN CAZ LA SOCOLA)
MISTO ARTICOL! INCA O TROACA UNDE PUTEM SA MANCAM RAHAT GRATUIT
Tocmai pentru ca NU cunoasteti ceea ce inseamna ar trebui sa taceti
frumos titlu da era si mai sa spuneti ca elevii se drogheaza trag ne nas fumeala ierburi sunt stuiute treburile astea da nu se ia nici o masura
@Pentru motana „wiskas”:
la aspect esti o „Firida Kalo” dar fără talent.
Lasa berea si mergi trează la ore ..că punem fiola ;))
Tocmai pentru ca NU cunoasteti ceea ce inseamna ar trebui sa taceti
La Colegiul National de Arte Octav Bancila Iasi, ca la toate liceele, profesorii nu vin intotdeauna la ore. Exista si profesori care vin in stare de ebrietate-asta se stie si de catre colectivul didactic dar si de catre elevi.Masuri coercitive nu sunt. Remus a spus ca a venit odata, un profesor, in stare de ebrietate. Eu zic ca poate intr-o singura data nu a venit in stare de ebrietate. Sticlele i se ciocnesc in geanta.
Materiale nu exista, nici la arte plastice, nici la muzica. Pe toate ti le cumperi sau le listezi pe banii tai (partituri, instrument, planse, lut, foi, pensoane, toate materialele de lucru).
La arte plastice lucrezi pe niste capre subrede de pe care, de multe ori, au cazut elevii. Parintii cumpara plansetele care sunt tinute in birou fiindca de lucrat se lucreaza tot pe plansetele vechi.
O sala de studiu -la arte plastice- este in reparatii de multe luni.
La instrument, fiecare profesor isi acordeaza instrumentul pe banii lui.La fel isi repara camaruta in care se studiaza. Scaunele, tabla, draperiile, cand se cumpara, se achizitioneaza din banii parintilor, inregistrati ca si donatii.
La concursuri (cel putin locale, indiferent de vocatie, arte plastice sau instrument) premiile sunt date in functie de cine este profesorul, nu de prestatia elevului. Lucrarile-picturile-nu sunt trimise la concurs chiar daca sunt luate de profesor, ele dispar, probabil, in teancul de lucrari prafuite.
Elevii ajung sa vorbeasca abia atunci cand ies de sub aripa colegiului fiindca altfel sunt luate masuri impotriva lor si vor ajunge sa se mute la alta scoala. Au fost parinti la conducere, au vorbit despre neregulile din scoala. Rezultatul: elevii au fost si sunt persecutati.
Sunt profesori care urla, in special cei de specialitate. Isi tin ora-atunci cand reusesc sa ajunga la clasa-prin teroare, unii folosesc cuvinte urate. Multi elevi merg la psiholog din cauza persecutarilor si a bullyngului. Psihologul scolii, in toti anii pe care i-am prins in scoala asta, a fost de doua ori la clasa.
Is multe de rezolvat in scoala, multe de reparat, ateliere, sali de clasa, elevi si profesori.
Daca vreti adevarul, stati la poarta, vorbiti cu elevii si profesorii, sub anonimat.
Evident ca sunt si profesori care iubesc materia pe care o predau si asta se vede la ore (profesoara de flaut, profesoara de pian, doamna de romana, doamna de matematica, domnul de geografie-un foarte bun diriginte, invatatorii si cele doua doamne care s-au dus la ceruri-de istorie si de fizica).
Doar impreuna vom reusi sa schimbam in bine sistemul.
Lasă că și voi elevii ori o mare parte din voi de la liceul de arte umblți de foarte mulți ani prin parcurile de lingă liceu muci de drogați și de beți !, că așa e viața de artist !, toți locatarii din jurul liceului pot scrie un Roman cu vreo 10 capitole despre voi
pentru : UN ELEV CARE NU VREA SA FIE PERSECUTAT
esti prea tanar , prea naiv , in contextul actual global voi nu faceti cat o ceapa degerata; voi suneti o masa de viitori consumatori , fara nume, fara fata, fara identitate, docili si utili , nici pentru parintii vostri nu contati mai mult, si ei sunt ca voi un pic mai imbatraniti, nu va faceti iluzii ! in domeniul artei, muzicii, este o concurenta acerba, nu mai traiti in iluzii , cel mult veti fi buni sa decorati morminte ca si colegu din articol, coborati pe pamant, simtiti viata reala !!!
Poate nu e cel mai bun artist și coleg . Poate uneori are idei proaste
Eu l-am apreciat pentru ceea ce este și pentru curaj ! La acest liceul sunt multe lucruri necurate!
Putini profesori care chiar merita amintiți
pentru REALITATEA
Poti trai fara muzica? Poti trai fara arta, in general? Stii ca artistul creeaza si monumentele funerare si muzica din marsul funerar, si imaginea de pe coperta cartii pe care, sper, s-o tii in mana? Stii, asa cum stii sa respiri, fara sa faci din asta un act constient, ca daca asculti muzica potrivita tie, te simti mai bine? Arta ajuta. Nu poti trai fara arta. Sunt oameni care fac asta pentru tine. Oameni care, atunci cand studiaza arta, trebuie sa respecte regulile dar sa nu li se bage pumnul in gura, sa nu fie oprimati. Unii, poate tocmai din cauza opresaliilor, ajung sa faca lucrari de arta funerara, ca un manifest. Nu stiu, doar banuiesc. Unii striga, asa cum a strigat colegul. Iar tu, Realitatea, esti acel profesor care pui etichete: „esti prea tanar , prea naiv , in contextul actual global voi nu faceti cat o ceapa degerata; voi suneti o masa de viitori consumatori , fara nume, fara fata, fara identitate, docili si utili , nici pentru parintii vostri nu contati mai mult, si ei sunt ca voi un pic mai imbatraniti, nu va faceti iluzii”
Jocherila, după cum pui semnele de punctuație pari o acritura bătrână care nu le are cu calculatorul. Și care locatari? Romii de pe colt? Locatarii din casa darapanata de peste drum? Și dacă este asa, ce legătură are cu băiatul, l-ai văzut și pe el? Și dacă l-ai văzut, asta anulează hibele profesorilor de mana a șaptea? Marș la colț, putoare care nu știe logica!
Poate ca Remus nu a venit mereu la ore,dar mereu a fost pregătit! Este un băiat bun iar dacă îl descoperiți este de o sensibilitate și maturitate rar întâlnită!
Sunt mandra ca am avut un asemenea elev !
Mult succes tinere în tot ceea ce îți propui !
Da, la liceul de artă ” O.Băncilă” sunt două- trei cadre didactice in prag de pensionare și care lasă in urma lor un miros persistent de pișu. Voi știți cum miroase urina uscată pe fustă/ pantaloni? E jale…🤮
Ok, e vârsta inaintată +50 ani și „prințesele” se mai scapă și pe ele…dar sunt pamperși pt adulți !!!
Notă de protest( inspectorat școlar )
Elevii de la arte plastice și muzică nu trebuie să suporte miros de urină in fiecare zi și profe alcooliste…suntem fucking mai sensibili decât restul, de aia ne numim artisti. Mulțam fain
Cei de 50+ au relatii cu cele de 20+,poate de acolo vine mirosul.Acasa la parinti nu simti acelasi miros?
Ai nevoie de un control pentru schizofrenie, du-te si iti fa!
„Hartisti”,vai de capul vostru de dobitoci.Mergeti la cules capsuni.
N-or sa meargă. Sunt tineri, au toată viata înainte, vor învață și vor profita de multe ocazii bune. Ți nici de cules căpșuni nu ești bun, harbuit mâhnit.
Remus este un băiat inteligent, educat, sensibil și cu personalitate. Din ce vad, nu-i singurul care susține ce susține despre Băncila. Toți am avut profesori imbecili, foarte bine ca reactioneaza
Un liceu in care sunt multi profesori foarte buni si elevi buni dar cum la admitere contează nota la specialitate 75% sunt admisi si elevi cu medii intre 5-6 la examenul național, deci elevi slabi la învățătura. Se întâmplă de multe ori ca unii elevi sa fie elevi problema si cand gasesc un astfel de articol isi revarsă toată rautatea prin comentarii calomnioase. Doamna MG a pregătit elevi pt olimpiada națională si a obtinut locul 3 anul acesta, multi elevi o apreciază pe doamna MG pentru ca spun ei învață de la ea desi este mai exigenta. Eu am inteles ca doar mirosea a alcool nu ca era beată, deci poate a baut se femeia o gura de vin, are voie. Cred ca se pun cele mai mari note la elevi in această școală si se motivează cele mai multe absențe ceea ce face ca elevi foarte slabi sa ajunga sa termine liceul iar unii elevi care vin la școală sunt revoltati, considera ca cei care lipsesc foarte mult sunt trecuti prea usor si li se motivează prea multe absențe. Elevii trebuie sa faca temele date de profesori, pai la examene cine face alta tema decat cea data e logic ca nu va mai fi admis. La orice disciplina se lucrează cu cerinte. Daca elevul nu a fost la școală a ramas cu lucrarea de atestat in ultimele săptămâni, sunt elevi care incep din clasa 11. E rusinos sa vina elevi foarte slabi la învățătura sa faca comentarii calomnioase de profesori care au facut facultatea de arte in timpul comunismului cand erau foarte putine locuri si erau admisi doar cei foarte buni.
Este o zicala ” la munca nu la intins mana” Eu le spun tuturor mincinosilor ” la muncă, la invatatura nu la calomniat”. Daca citești unele comentarii vomiti, persoane cu IQ sub limita reduc la 0 pregatirea atator profesori foarte buni specialiști si de multe ori mai buni cu elevii decat trebuie. Cine sunt cei care fac asemenea evaluari?