Prima pagină » Local » Revolta antreprenorului ieșean Tiberiu Stoian, fondator Exonia: „Se irosesc șansele de a atrage fondurile care ar fi putut să propulseze spectaculos industria românească”
Revolta antreprenorului ieșean Tiberiu Stoian, fondator Exonia: „Se irosesc șansele de a atrage fondurile care ar fi putut să propulseze spectaculos industria românească”

Revolta antreprenorului ieșean Tiberiu Stoian, fondator Exonia: „Se irosesc șansele de a atrage fondurile care ar fi putut să propulseze spectaculos industria românească”

07 apr. 2023, 20:21,
BZI.ro, în Local

Antreprenorul ieșean Tiberiu Stoian, fondatorul fabricii de ambalaje biodegradabile Exonia, se revoltă după ce nu a primit finanțare de la stat pentru a deschide o nouă fabrică, despre care spunea că o să aibă sediul în Neamț

„Despre irosirea șanselor de dezvoltare a industriei prelucrătoare românești.
Sau cum criterii prost elaborate, permit unei firme de apartament cu 3 angajați și cu o Cifră de Afaceri de numai 400K E să halucineze că va implementa un proiect de 50 de MILIOANE. Tot de Euro.
Și după ce se va constata că nu are nicio șansă să implementeze proiectul, ne mirăm că se irosesc șansele de a atrage fondurile care ar fi putut să propulseze spectaculos industria românească.
În schimb, cel mai mare industriaș al României, Chimcomplex este descalificat tot din cauza acelorași criterii elaborate de funcționari care cel mai probabil nu au nici o tangență cu realitatea economică actuală.
Suntem mândrii că Fabrica de Ambalaje Exonia a obținut 100 de PUNCTE din 100 posibile și este pe aceeași treaptă cu liderul incontestabil al industriei românești, Chimcomplex S.A. Borzesti.
Mergem mai departe cu fruntea sus, așa cum îi stă bine unui antreprenor de carieră”, transmite antreprenorul ieșean Tiberiu Stoian, fondator Exonia.

13 companii nu au reușit să prindă finanțare, inclusiv Exonia

Au fost depuse 97 de cereri de sprijin în prima sesiune, însumând aproximativ 600 milioane de euro.

Dintre acestea au reușit să se încadreze în buget doar primele 8 firme cu punctaj maxim, de 100 de puncte, care promit investiții de 2,1 miliarde de lei (430 milioane de euro), însă 13 companii nu au reușit să prindă finanțare, deși au obținut punctaj maxim, de 100 de puncte, ceea ce ilustrează concurența mare pentru aceste ajutoare.

Printre ele se numără nume importante ale industriei românești, precum Chimcomplex SA Borzești (controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza), Zarea SA (controlat de fondul de investiții polonez AMBRA) sau fabrica ieșeană de ambalaje eco Exonia (fondată de antreprenorul Tiberiu Stoian).

De asemenea, elvețienii de la Holcim SA au obținut 90 de puncte, Antibiotice SA, 75 p, iar Toneli Holding SA, 60 p, și nu au prins finanțare.

Tiberiu Stoian voia să extindă afacerea și să construiască, la Neamț, o fabrică nouă

Tiberiu Stoian, fondatorul fabricii de ambalaje biodegradabile Exonia, voia să extindă afacerea și să construiască, la Neamț, o fabrică nouă, cu bani de la Uniunea Europeană.

„Depindem foarte mult de răspunsul autorităților cu privire la evaluarea unui număr relativ mare de proiecte care au fost depuse la minister. Sunt destul de optimist și încrezător că proiectul nostru va obține punctajul maxim. Ne-am autoevaluat și se pare că toate obiectivele pe care le-am stabilit acolo îndeplinesc criteriile solicitate de autorități la cel mai înalt nivel.

Deci avem șanse foarte mari să obținem punctaj maxim la evaluarea proiectului, iar în măsura în care vom primi un mesaj favorabil până la jumătatea acestui an, cel mai probabil, până la final ar trebui să avem încheiate contractul cu autoritatea de management și contractele cu furnizorii care ar trebui să livreze echipamentele respective și să pună în producție liniile tehnologice care durează undeva între 12 și 24 de luni.

Din păcate, termenul de fabricație e destul de îndelungat, orizontul de timp în care ne așteptăm ca acel proiect să fie viabil și să funcționeze, să aducă marfă în piață este undeva la 3 ani. Însă depinde foarte mult de momentul când începem acest proiect și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Va trebui să avem 120 de persoane în a doua etapă a implementării proiectului, ca număr de angajați”, spunea Tiberiu Stoian, înainte să afle că nu primește finanțare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *