Prima pagină » Actualitate » Revoltă a persoanelor cu deficiențe de vedere după ce pensiile scad cu până la 80%! Amenință cu acțiuni de protest
Revoltă a persoanelor cu deficiențe de vedere după ce pensiile scad cu până la 80%! Amenință cu acțiuni de protest

Revoltă a persoanelor cu deficiențe de vedere după ce pensiile scad cu până la 80%! Amenință cu acțiuni de protest

23 aug. 2024, 12:05,
în Actualitate

Persoanele cu deficiențe de vedere se revoltă după ce pensiile scad cu până la 80%! Deși ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a transmis că pensiile nu vor cunoaște scăderi, Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Cluj a făcut apel pe Facebook „la sprijin social pentru corectarea unei grave nedreptăți”, susținând că pensiile nevăzătorilor sunt diminuate și cu până la 60-80%, ca urmare a deciziei de recalculare.

Revoltă a persoanelor cu deficiențe de vedere după ce pensiile scad cu până la 80%!

Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Cluj avertizează că pensionarii nevăzătorii și cei care au un loc de muncă sau care vor ieși la pensie în anii următori vor avea pensii semnificativ mai mici.

„Ca urmare a recentei recalculări a pensiilor conform Legii 360 /2023, este profund și grav afectată o întreagă categorie socială, persoanele cu deficiențe de vedere. Da, ați citit bine. Nu este vorba doar de actualii pensionari cu deficiențe de vedere, care pierd între 80 și 60% din cuantumul pensiei (aceste date le avem în urma zecilor de reclamații venite de la membrii noștri care au primit noile decizii). Este vorba, inclusiv, de nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere aflați în câmpul muncii, sau copiii care se vor pensiona la un moment dat și vor beneficia de niște pensii mult diminuate“, au precizat reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România Filiala Cluj.

Reprezentanții nevăzătorilor sunt de părere că guvernanții repetă că pensiile nu scad, în plată, dar nu spun că aceste pensii sunt plafonate pentru o foarte lungă perioadă de timp.

„Nu doar bunicul tău este afectat de această schimbare legislativă, dar și acel tânăr, care din răsputeri se străduiește să rămână activ prin muncă, în ciuda dizabilității sale. Tot din aceste decizii recent emise am desprins și faptul că o persoană care primește o pensie de invaliditate, având un stagiu redus de cotizare, va avea aceeași pensie ca și o alta care a muncit 20 de ani cu salariul minim pe economie. Așadar, pe lângă nedreptatea gravă, această nouă lege descurajează munca în rândul tinerilor cu deficiențe de vedere”, mai spun reprezentanții asociației.

Amenință cu protest în Piața Victoriei

Reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România Filiala Cluj precizează că se acordă o jumătate de punct pentru fiecare an petrecut în câmpul muncii de o persoană cu deficiență vizuală gravă și un sfert de punct pentru cei cu deficiență vizuală accentuată.

„Considerăm că acordarea unui punct pentru nevăzători, respectiv a unei jumătăți de punct pentru cea de-a doua categorie ar atenua această gravă inechitate la adresa acestei categorii sociale defavorizate. În general, aceste persoane cu dizabilități cu greu reușesc să atingă o treime din stagiul normal de cotizare și astfel să se pensioneze, așa cum le permite legea, iar dacă ar rămâne doar cu partea de contributivitate, pensia lor ar fi una foarte redusă, cuantumul rezultat fiind chiar inferior pensiei de invaliditate care este în prezent 1281 RON”, mai zic reprezentanții asociației.

Persoanele cu deficiențe de vedere se revoltă după ce pensiile scad cu până la 80% și ar urma să participe în a doua parte a lunii septembrie la o acțiune de protest în Piața Victoriei din Capitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *