Prima pagină » Coronavirus » Revine România la starea de urgenţă? Ce spune Raed Arafat
Revine România la starea de urgenţă? Ce spune Raed Arafat

Revine România la starea de urgenţă? Ce spune Raed Arafat

04 oct. 2020, 11:21,
BZI.ro, în Coronavirus

Dr. Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, dacă România revine la starea de urgenţă. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a spus că în acest moment nu se discută de închiderea unor activităţi sau de lockdown. Cu toate acestea vor fi luate măsuri suplimentare pe fondul creşterii numărului infectărilor cu SARS-COV-2.

„Nu ştiu dacă este vorba de o stare de urgenţă, dar vorba de măsuri care să fie luate suplimentar din cauza creşterii numărului cazurilor, asta este posibil. Noi tot timpul am zis că este posibil ca să se ia măsuri locale, măsuri zonale care să fie intensificate, iar controalele să fie intensificate pentru că trebuie să controlăm această creştere. (…)

Nimeni nu a vorbit concret de o stare de urgenţă sau nimeni nu a spus – sau cel puţin nu am auzit eu – că va fi instituită o stare de urgenţă. Trebuie să fie totuşi instituite unele măsuri pentru că unele prefecturi au început să le instituie, unde cifra este mai mare, incidenţa e mai mare, să instituie nişte reguli judeţene, locale, în anumite localităţi şi ne putem aştepta să crească astfel de măsuri. (…) La acest moment nu se discută de închidere sau de lockdown, cum ziceţi, în acest moment nu”, a declarat presei dr. Raed Arafat.

Raed Arafat: Populaţia trebuie să respecte regulile pentru ca România să nu revină la starea de urgenţă

Şeful DSU a spus că în această perioadă este foarte importantă cooperarea populaţiei, care trebuie să păstreze regulile de distanţare şi cele de igienă.

„Fără discuţie aceste măsuri sunt necesare şi cea mai necesară este colaborarea oamenilor, precum purtarea măştii, respectarea regulilor de distanţare şi acesta este cel mai important lucru. (…) Dacă asta nu se rezolvă, atunci degeaba luăm măsuri dacă oamenii nu le respectă. Oamenii trebuie să lase la o parte semnele de întrebare care au fost puse de unii şi de alţii, care nu ştiu ce motive au avut în spate ca să ducă aceste campanii împotrivă, şi să asculte totuşi recomandările care vin oficial, care vor să rezolve această problemă. Oamenii ar trebui să fie echipă cu noi, o echipă în care noi să lucrăm împreună cu ei”, a arătat Arafat.

Şeful DSU a mai spus că într-adevăr toamna apar virozele şi gripele şi că tocmai de aceea este foarte important ca populaţia să poarte mască şi să respecte normele de igienă personală.

„Problema gripei sezoniere este că se combină cu prezenţa acestui virus şi normal că persoanele vulnerabile sunt vulnerabile şi la unul şi la altul, iar asta pune viaţa lor în pericol mai mare. De aici noi insistăm pe partea de prevenire şi vaccin. Totuşi purtarea măştii previne şi gripă sezonieră şi riscul de infectare, aşa că revenim la purtarea măştii şi igienă, care sunt mai importante”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Una din modalitățile de reducere a răspândirii virusului gripal sezonier e tot purtarea măștii”

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că romanii ar trebui să se vaccineze pentru gripă sezoniera, dar şi pentru evitare creşterii numărului de infectări cu COVID-19. Acest lucru ar putea duce Romania din nou la starea de urgenţă.

„Dacă ne uităm la ce se întâmplă în jurul nostru, sunt momente în care ajungem în diferite zone ale țării să nu mai avem locuri de internare nici pentru cei simptomatici, cu formă intermediară, nici pentru Terapie Intensivă. Noi transferăm zilnic pacienți între centre, ca să asigurăm loc de AŢI. Acești colegi care atrag atenția vorbesc în cunoștință de cauză. Ei sunt în linia I și știu foarte bine ce se întâmplă în secțiile pe care le deservesc.

Vine gripa sezonieră. Una din modalitățile de reducere a răspândirii virusului gripal sezonier e tot purtarea măștii. Deci măsurile anti-COVID pot duce și la reducerea acestui impact al virozei sau al gripei sezoniere.

În același timp, o modalitate de prevenire mai serioasă pentru gripă sezonieră e vaccinarea. Vaccinul e deja disponibil, e disponibil pentru persoanele vulnerabile și e disponibil pentru cei care vor să-l cumpere de la farmacii.

Părerea mea e că deja lumea trebuie să înceapă deja să se vaccineze și să se vaccineze mai ales cei care sunt cu risc mai mare, vârstnicii, cei cu probleme, copii foarte mici. Deci trebuie să fie vaccinați împotriva gripei sezoniere.

Cu asta putem limita răspândirea acestui virus și asocierea lui cu SARS-CoV-2”, a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *