Un nou val de gripă aviară amenință România! Atenționare din partea DSVSA Iași pentru mai multe comune ale județului. La granița cu Republica Moldova s-a confirmat deja. Comunele care sunt în pericol sunt Ungheni, Bosia, Țuțora și Oprișeni
La nivelul județului Iași, a apărut o atenționare din partea Direcției de Sănătate Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași cu privire la pericolul răspândirii unui nou val de gripă aviară, pornită din localitatea Rezina din Republica Moldova. S-au impus măsuri specifice și suplimentare de biosecuritate la nivelul exploatărilor non-profesionale, pentru patru sate din proximitatea graniței.
Atenționare din partea DSVSA Iași pentru crescătorii de păsări
Toate primăriile din județul Iași au primit o atenționare pe care să o afișeze și cu ajutorul căreia să informeze populația cu privire la măsurile impuse pentru evitarea extinderii focarului de gripă Aviară.
„Ca urmare a apariției unui focar de gripă aviară în localitatea Rezina, Republica Moldova se impun măsuri specifice și suplimentare de biosecuritate la nivelul exploatațiilor non-profesionale. Se impune prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele. Se recomandă separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice”, transmite directorul executiv al DSVSA Iași, Gabriel Ciobanu.
Printre măsurile de prevenție a focarului, DSVSA Iași impune stoparea târgurilor, piețelor, expozițiilor sau alte aglomerări de păsări domestice ori păsări captive. De asemenea, au fost comunicate mai multe măsuri pe care persoanele din comunele de risc le pot lua pentru a evita infectarea animalelor cu gripă aviară.
Ce măsuri pot lua oamenii
Anunțul făcut de DSVSA Iași vine cu un set de măsuri de prevenție pe care fiecare proprietar de păsări le poate lua.
Printre acestea sunt schimbarea încălțămintei cu care persoana care îngrijește animalele intră în cotețul animalelor, se interzice accesul mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, se recomandă măsuri de prevenire a contactului cu păsări sălbatice, prin urmare, fermele de tip “free range” au primit recomandarea de a ține păsările izolate pentru o perioadă.
De asemenea, se interzice adăparea păsărilor din rezervoarele de apă de suprafață, la care au acces și păsările sălbatice.
„În regim de urgență, prin toate mijloacele de comunicare accesibile, toți deținătorii de păsări vor fi informați despre măsurile impuse, precum și despre obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică concesionar și DSVSA județeană, asupra oricărei suspiciuni de boală, caz d mortalitate și morbiditate manifestate la păsărilor aflate în proprietate”, completează Gabriel Ciobanu, director executiv al DSVSA Iași.
Comunele cu cel mai mare pericol de infestare a păsărilor domestice cu gripă Aviară sunt cele de la granița cu Republica Moldova, anume Ungheni, Bosia, Țuțora și Oprișeni. Dar proprietarii de păsări domestice trebuie să fie conștienți că păsările sălbatice, zburătoare, pot răspândi gripa. Acest fapt impune măsurile de prevenție citate anterior, primarii din tot județul primind o atenționare din partea DSVSA Iași, în urma căreia au obligativitatea de a informa populația cu privire la pericolul unui nou val de gripă aviară.