Miercuri, 23 iunie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a declarat că nouă din zece cazuri de COVID-19, care vor apărea la sfârșitul lunii august, vor fi infecții cu tulpina Delta.
Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că pentru august se estimează circa 70% circulația acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârșitul lunii august se așteaptă chiar o creștere la 90% a cazurilor. Cu toate acestea, medicul a adăugat că există posibilitatea ca o a treia doză de vaccin să nu fie necesară, dacă imunitatea colectivă va fi de 60 – 70%.
„Este posibil să nu fie nevoie să mai fac a treia doză de vaccin, dacă avem populație vaccinată într-un număr mare cu schemă completă (…), să avem imunitate colectivă, adică 60 – 70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare și prin trecerea prin boală. Sigur că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă, (…) ci doar 3 – 6 luni”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță potrivit Mediafax.
Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Delta: „La sfârșit de august se estimează chiar o creștere la 90%”
Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a afirmat că, în perioada următoare, se așteaptă o creștere a numărului de cazuri de infectare cu varianta Delta a coronavirusului.
„Se estimează chiar de către experții europeni că la nivel european, în țările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce privește creșterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulația acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârșit de august se estimează chiar o creștere la 90%”, a mai spus Gheoghiță.
Virgil Musta, despre varianta Delta a coronavirusului: „Situația este ușor alarmantă”
Medicul de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara le-a dat o veste tristă celor care s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Virgil Musta a precizat că vaccinarea conferă mai puțină imunitate în cazul infectării cu varianta indiană. Chiar și așa, formele vor fi mai ușoare.
“Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan.
Această tulpină s eva transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinei Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri.
Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare.”, a precizat medicul.
Vineri, 18 iunie, directoarea pentru cercetare ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a avertizat că varianta Delta a coronavirusului este pe cale să devină dominantă în lume, din cauza capacităţii ei sporite de transmitere.
Varianta Delta a fost detectată inițial în India, în prezent regăsindu-se în cel puţin 70 de ţări.