Reuven Rivlin, preşedintele Israelului a răspuns invitaţiei a omologului sau Klaus Iohannis, iar în decursul acestei săptămâni urmează să facă o vizită de stat.
În decursul zilei de astăzi preşedintele statului Israel ar urma să se întâlnească cu omologul sau Klaus Iohannis, aceştia având programate convorbiri tete-a-tete şi în plenul celor două delegaţii, urmate de declaraţii comune de presă.
În cursul după-amiezii, oficialul israelian va fi primit la Palatul Victoria de prim-ministrul Florin Cîţu.
„Vizita de stat a preşedintelui israelian se înscrie în dinamica foarte bună a contactelor bilaterale la nivel înalt din ultima perioadă, cea mai recentă întrevedere între cei doi şefi de stat având loc cu prilejul participării preşedintelui României la Forumul Mondial privind Memoria Holocaustului de la Ierusalim, din ianuarie 2020, urmată de discuţii telefonice în lunile martie şi iunie 2020”, preciza, vineri, Administraţia Prezidenţială.
Care este scopul acestei vizite
Conform unui comunicat, Reuven Rivlin va afectua o vizită în România care reflectă „soliditatea” relaţiei bilaterale, precum şi faptul că Statul Israel rămâne un partener „cheie”, cu valenţe strategice, al României în Orientul Mijlociu.
Discuţiile se vor axa pe modul de dezvoltare şi aprofundare a relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun. Aceasa vizita având loc datorită celebrării zilei de 11 iunie, inplinindu-se 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel.
Cei doi omologi vor aborda şi cooperarea economică şi cea în domeniul sănătăţii, iar în ceea ce priveşte contractarea pandemiei de Covid-19, educaţia privind Holocaustul şi alte măsuri de combatere a antisemitismului în România, precum şi schimburile culturale şi interumane dintre cele două state, precizează sursa citată.
Înainte de a oferi această invitaţie omologului sau, Klaus Iohannis a făcut şi o provocare
Înainte de a-l invita pe omologul sau din Israel, Klaus Iohannis a lansat joi, 3 iuniue 2021, o provocare primăriilor și consiliilor județene să fie imiplicati activ în ceea ce privesc construcţia pistelor pentru bicicletă. Dacă aceste piste vor fi realizate traficul ar fi mai liber, iar poluare va fi redusă.
„Această discuție pro auto sau pro bicicletă există peste tot în lume și cred că vrem să fim în același timp foarte deschiși și foarte raționali. Orașele noastre au fost construite pentru automobile. Trebuie să dăm orașele înapoi oamenilor, nu toată lumea vrea să meargă cu mașina și să stea blocat cu orele în ambuteiaje. Pentru asta nu e de ajuns să ne întâlnim să vorbim despre ce frumos e să mergi cu bicicleta.
Preşedintele României a spus că sunt destui bani prevăzuţi de către PNRR pentru a încuraja transportul cu bicicleta. Însă punerea în practică la vor reveni în mare parte autorităţilor locale.
„Sunt bani foarte mulți prevăzuți în PNRR pentru a încuraja transportul pe bicicletă, însă punerea în pratică revine în mare parte autorităților locale. Acestea însă nu trebuie numai încurajate, ci și sfătuite. Nu mă gândesc numai la primării, ci și la consilii județene. Bicicliștii au nevoie de legături între localități de mai mult de doi kilometri. E nevoie de reeglementări făcute cu cap pentru siguranța bicicliștilor, dar și de educație.