Retromobil Club România a cerut autorităților locale să excludă vehiculele istorice de la plata taxei de dezvoltare urbană, subliniind că aceste automobile nu ar trebui tratate ca simple surse de venit pentru bugetele locale, ci ca obiecte de patrimoniu cultural mobil.
Se cere eliminarea taxelor pentru vehiculele istorice, în România
Organizația a făcut un apel pentru a acorda o atenție deosebită statutului special al vehiculelor istorice în procesul de elaborare a actelor normative, având în vedere că aceste vehicule sunt considerate parte din patrimoniul cultural al țării și trebuie protejate corespunzător.
„Vă rugăm să considerați că vehiculele istorice sunt, în esență, obiecte de patrimoniu cultural mobil, similare exponatelor de muzeu, și nu trebuie tratate ca simple surse de suplimentare a veniturilor pentru bugetele locale”, se arată într-un comunicat al Retromobil Club România.
În ciuda statutului special reglementat de Codul fiscal, unele autorități locale au impus taxe de dezvoltare urbană și taxe de utilizare a domeniului public asupra vehiculelor istorice. Retromobil afirmă că se pune o povară financiară nejustificată asupra proprietarilor acestor mașini, care contribuie activ la conservarea patrimoniului auto național.
„Ne îngrijorează faptul că, în unele localități, au fost instituite taxe care afectează în mod nedorit proprietarii de vehicule istorice. Aceste taxe sunt aplicate indiferent de utilizarea sau natura vehiculului și ignoră statutul special al vehiculelor istorice, consemnat în legislația națională”, a adăugat Retromobil Club România.
Conform legislației în vigoare, vehiculele istorice sunt definite ca acele automobile cu o vechime de cel puțin 30 de ani, care păstrează caracteristicile originale sau au fost restaurate, și care dețin un atestat emis de clubul național.
Organizația a menționat că aceste taxe sunt complet nejustificate, având în vedere că vehiculele istorice nu sunt utilizate în scopuri comerciale sau de transport zilnic, ci sunt obiecte de colecție și simboluri ale istoriei auto naționale.
„Aceste vehicule beneficiază de un statut legislativ special, tocmai pentru a încuraja conservarea și menținerea lor ca parte integrantă a patrimoniului nostru cultural”, au precizat reprezentanții clubului.
12.000 de vehicule istorice, pe teritoriul României
Retromobil Club România a transmis că numărul colecționarilor a ajuns la aproximativ 5.000 de persoane și dețin în jur de 12.000 de vehicule istorice.
„Aceste taxe de dezvoltare urbană, impuse unor obiecte de patrimoniu, afectează negativ eforturile de conservare și vor avea impact negativ pe termen lung asupra comunității de colecționari din România”, a explicat Retromobil Club România.
În acest context, organizația a solicitat autorităților locale să adopte măsuri pentru protejarea vehiculelor istorice, printre care recunoașterea statutului acestora ca obiecte de patrimoniu cultural mobil, scutirea de la plata taxelor de dezvoltare urbană și a altor taxe locale care le pot afecta financiar, dar și modificarea regulamentelor existente pentru a le exclude de la aceste taxe.
De asemenea, Retromobil Club România a subliniat importanța sprijinirii inițiativelor locale care promovează conservarea și restaurarea vehiculelor istorice și facilitarea accesului acestora la evenimente culturale și locații istorice.
„Considerăm că primăriile trebuie să își asume un rol activ în protejarea Muzeului Național pe Roți al României și să contribuie la promovarea acestuia ca o componentă esențială a procesului de păstrare a identității naționale”, au încheiat reprezentanții organizației.