Prima pagină » Cultural » Retragerea lui Duckadam, pusă pe seama împușcării de către comuniști? „Eroul de la Sevilla” s-a retras din fotbalul mare la doar 27 de ani

Retragerea lui Duckadam, pusă pe seama împușcării de către comuniști? „Eroul de la Sevilla” s-a retras din fotbalul mare la doar 27 de ani

04 dec. 2024, 11:37,
Cezar Bulgaru în Cultural

Retragerea lui Duckadam a fost pusă pe seama împușcării de către comuniști? Asta e întrebarea la care mulți microbiști au căutat un răspuns. Helmut Duckadam, fostul mare portar al echipei naționale a României și al Stelei București, a fost subiectul unor speculații potrivit cărora ar fi fost tentat cu o mașină de lux oferită de regele Juan Carlos I al Spaniei, pentru a părăsi România și a accepta un transfer în La Liga.

Aceste zvonuri au alimentat imaginația fanilor și a presei, legându-l pe Duckadam de un posibil transfer în Spania, în condițiile în care cariera sa ar fi putut lua o turnură diferită în acel moment.

Retragerea lui Duckadam, pusă pe seama împușcării de către comuniști?

În perioada regimului comunist, a circulat un zvon conform căruia Helmut Duckadam ar fi fost invidiat de Nicu Ceaușescu din cauza celebrității sale. Se spunea că fiul dictatorului ar fi fost deranjat de faptul că nu i se oferise limuzina fotbalistului, iar acest conflict ar fi dus la o reacție extremă din partea autorităților. Potrivit acestei versiuni, Duckadam ar fi fost supus unor tratamente inumane, fiind torturat și chiar împușcat în braț, în urma unor presiuni politice.

Conflictele cu Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al familiei dictatorului din Scornicești, au fost asociate de-a lungul timpului cu problemele de sănătate ale lui Helmut Duckadam, dar și cu sfârșitul prematur al unei cariere sportive pline de promisiuni. Potrivit unor speculații, aceste tensiuni ar fi avut un impact direct asupra viitorului portarului, marcând o cotitură în cariera sa, care ar fi putut fi mult mai de succes fără aceste interferențe din sfera politică, potrivit sport.ro.

Nicu, „patron” la Inter Sibiu și răsfățatul familiei Ceaușescu

Nicu Ceaușescu, cunoscut pentru cariera sa în domeniul științei ca fizician, a ocupat mai multe funcții politice importante în perioada regimului comunist. Între 1981 și 1989, a fost reprezentant al Buzăului în Marea Adunare Națională, iar ulterior a deținut funcția de Ministru al Tineretului între 1982 și 1987. De asemenea, a fost prim-secretar al regiunii Sibiu între 1987 și 1989, având un rol semnificativ în susținerea echipei de fotbal Inter Sibiu, care a promovat în Divizia A în 1988. În ultimii ani ai regimului, Nicu Ceaușescu s-a făcut remarcat și pentru viața sa personală, fiind un mare petrecăreț al Bucureștiului, cunoscut pentru escapadele sale amoroase și petrecerile fastuoase, la care a participat și Uday Hussein, fiul dictatorului irakian Saddam Hussein.

Nicu Ceaușescu a fost arestat în 1990, fiind acuzat inițial de genocid, omor deosebit de grav și subminarea economiei naționale. Totuși, în final, a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru încălcarea regimului privind munițiile și armele de foc. După o perioadă de detenție, a beneficiat de o eliberare anticipată din motive medicale. În septembrie 1996, Nicu Ceaușescu a murit într-o clinică din Viena, la vârsta de 59 de ani, din cauza unei ciroze hepatice cronice.

„Nu s-au limpezit lucrurile nici acum, există doar speculații. N-am primit Mercedesul de la Regele Spaniei. Îl aștept de zeci de ani. Lumea a rămas cu impresia că nu am curajul să o spun. Nici nu știu cum au apărut zvonurile astea.

Era o perioadă în care se trăia greu și totul se punea pe seama familiei Ceauseșcu. Eu niciodată nu l-am cunoscut pe Nicu Ceaușescu și niciodată n-am schimbat vreun cuvânt cu el. Lumea a rămas cu impresia că n-am curajul să o spun.

Multă lume m-a întrebat chiar și acum cum s-a întâmplat. Mă lasă să vorbesc, vor să le povestesc cum am fost împușcat. Eu le spun că nu a fost nicio împușcătură și la final mă întreabă: ‘Și câte alice ai avut?’”, a declarat fostul portar pentru GSP, în 2020.

Retragerea lui Duckadam a fost pusă pe seama împușcării de către comuniști, iar suporterii nu au aflat un răspuns clar nici pănă astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 decembrie 2024
04 decembrie 2024