Prima pagină » Local »  Reticulocitele – importanta si rolul lor in diagnosticul anemiilor. Laboratoarele Praxis
 Reticulocitele - importanta si rolul lor in diagnosticul anemiilor. Laboratoarele Praxis

 Reticulocitele – importanta si rolul lor in diagnosticul anemiilor. Laboratoarele Praxis

19 apr. 2023, 10:38, 2 ,
în Local

Eritrocitele, cunoscute și sub denumirea de globule roșii sau hematii, sunt cele mai comune celule din sânge și au un rol vital în transportul oxigenului și dioxidului de carbon în corpul uman. Reticulocitele reprezinta un stadiu evolutiv intermediar al hematiilor, care se maturizează complet in circulatia periferică in 1-2 zile după ce părăsesc măduva osoasă, iar prezența lor în sânge poate oferi informații valoroase despre starea producției de celule roșii în organism.

Fig.1 Reticulocite în diferite stadii de dezvoltare, comparate cu un eritrocit matur. Cu cât celula este mai imatură, cu atât conține mai mult ARN. CLSI (Institutul pentru Standarde Clinice și de Laborator )  clasifică  un reticulocit ca „orice eritrocit anucleat care conține două sau mai multe particule de material colorat cu albastru corespunzător ARN-ului ribozomal”.

Deoarece eritrocitele au o durată de viață de aproximativ 120 de zile, este dificil de monitorizat modificările recente ale eritropoiezei pe baza analizei masei circulante de globule roșii, pentru ca majoritatea hematiilor au fost produse cu săptămâni sau chiar luni mai devreme. Evaluarea numărului de reticulocite oferă o fereastră către activitatea eritropoietică recentă și reflectă rata producerii eritrocitelor tinere în măduva osoasă.

Aceste eritrocite tinere nu mai conțin nucleu, dar pot conține în citoplasmă acid ribonucleic (ARN) ribozomal, o substanță reticulo-filamentoasă dispusă ca o rețea sub formă fragmentară, care în decurs de 1 – 2 zile este eliminata, celula devenind complet matură. Prin expunerea reticulocitelor nefixate unei colorări supravitale cu albastru de metilen sau albastru brilliant cresyl, incluziunile citoplasmatice precipită apărând la examinarea microscopică de un albastru închis/indigo pe fond verde/albastru pal (figura 1).

Măduva osoasă produce continuu noi eritrocite pentru a le înlocui pe cele care îmbătrânes, se degradează sau se pierd prin sângerare. În mod normal, un număr stabil de eritrocite este menținut în sânge prin înlocuirea continuă a celulelor degradate sau pierdute. O varietate de boli și afecțiuni pot afecta însă producția de noi eritrocite și/sau supraviețuirea. Aceste afecțiuni pot duce la creșterea sau scăderea numărului de eritrocite și pot afecta numărul de reticulocite.

Aprecierea reticulocitelor se face procentual, raportat la eritrocitele mature. În mod normal, un număr mic de reticulocite este prezent în circulație. Fracția normală de reticulocite în sânge depinde de contextul clinic, dar este în mod normal între 0.5 și 2.5 % la adulți și până 6 % la copii și nou născuți (valorile diferă pe grupe de vârstă).

Micrometru ocular Miller

Utilizarea unui disc ocular Miller facilitează numărarea reticulocitelor. Acestea sunt numărate în pătratele mari și numărul total de celule roșii în pătratele mici, care sunt a noua parte din dimensiunea pătratului mare. Dacă sunt numărate 20 de câmpuri, reticulocitele dintre aproximativ 2000 de eritrocite sunt numărate și procentul de reticulocite este egal cu:

  • Reticulocitele din 20 de pătrate mari X 100
  • Eritrocitele din 20 de pătrate mici X 9

Sângerarea acută sau cronică (hemoragie) sau distrugerea crescută a eritrocitelor (hemoliză) pot duce scaderea hematiilor în sânge, ducând la anemie. Organismul compensează această pierdere prin creșterea producției eritrocitare medulare sub acțiunea eritropoietinei; sub stimulare maximă măduva poate produce eritrocite de 6-8 ori mai mult față de rata normală. Când se întâmplă acest lucru, numărul și procentul de reticulocite din sânge cresc până când un număr suficient de eritrocite le înlocuiește pe cele care s-au pierdut sau până la atingerea capacității de producție a măduvei osoase. Numărul de reticulocite este, de asemenea, mai mare decât în mod normal atunci când un pacient cu anemie feriprivă sau anemie megaloblastică (datorită deficienței de vitamina B12) este tratat cu suplimente de fier sau vitamina B12.

Atunci când măduva osoasă nu funcționează normal poate apărea scăderea producției de eritrocite. Acest lucru poate rezulta dintr-o tulburare a măduvei osoase, cum ar fi anemia aplastică, sindroamele mielodisplazice sau leucemia. Scăderea producției se poate datora și altor factori, de exemplu, boli renale cronice, tratamente cu radiații sau chimioterapie pentru cancer, un nivel scăzut al hormonului eritropoietină sau deficiențe în anumiți nutrienți precum fier, vitamina B12 sau acid folic. Ocazional, atât numărul de reticulocite, cât și numărul de eritrocite vor fi crescute din cauza producției în exces de eritrocite de către măduva osoasă. Acest lucru se poate datora producției crescute de eritropoietină, tulburări care provoacă supraproducția cronică de eritrocite (policitemia vera) și fumatului.

De asemenea, unele medicamente pot crește sau scădea numărul de reticulocite.

Fig.3 Exemplificare determinare automata a reticulocitelor. Scatergramă bidimensională a canalului RET cu o distribuție normală a celulelor.

Sursa: www.sysmex-europe.com

Dacă numărarea manuală prin microscopie optică rămâne standardul de evaluare a reticulocitelor, metodele automate (Fig. 3) dezvoltate în ultimele două decenii sunt acum mai precise și mai eficiente din punct de vedere al costurilor decât numărarea manuală și în plus, oferă o varietate de parametri legați de reticulocite, cum ar fi:numarul absolut de reticulocite, volumul, concentrația hemoglobinei și maturitatea celulară, care nu sunt disponibile prin microscopia optică clasică.

Aducând microscopia în conformitate cu standardele de ultimă generație, cele mai recente dezvoltări ale inteligenței artificiale oferă o soluție pentru sarcinile legate de automatizarea în microscopia digitală. Acestea oferă utilizatorilor posibilitatea să obțină imagini digitale de înaltă rezoluție și identificarea automată și pre-clasificarea reticulocitelor pe clase și posibilitatea de a le analiza ulterior în mod automat cu ajutorul soft-urilor specializate.

Microscopia digitală este o tehnologie modernă, care combină avantajele microscopiei optice cu cele ale informaticii și ale analizoarelor automate, permițând astfel reducerea timpul de analiză,  scăderea subiectivității rezultatelor primite și cumularea tuturor informațiilor sub același buletin accelerând procesul de diagnosticare.

Numararea reticulocitelor din sângele periferic este esențială în diagnosticul și gestionarea pacienților anemici, fiind  un mijloc eficient de identificare si clasificare a tipului de anemie.Aceasta analiza este considerata un test parte a hemoleucogramei complete.

Bibliografie

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ministrul Energiei Bogdan Ivan și-a donat 20% din salariu statului român: "Prima dată eu, apoi ei!"
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Evz.ro
Culisele despărțirii dintre Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu. Secretul care a zdruncinat relația
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Viteza ideală pentru a consuma cât mai puţin carburant la drum lung. Şoferii nu ţin cont de sfat
Dailybusiness.ro
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025