Peștele pălămidă este un membru din familia macroului, ce este similar ca și gust și textură cu tonul.
Acesta este adesea preparat în România prăjit în tigaie, la grătar, marinat sau afumat și aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Iată de ce să consumi peștele pălămidă
Acest pește este bogat în proteine, nutrienți, acizi grași Omega-3, minerale și vitamine. O singură porție din această specie poate oferi o cantitate importantă de seleniu, vitamina B12 și niacină, ce sunt esențiale pentru o sănătate optimă.
De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi saturate, ceea ce îl face o alegere ideală pentru creier și pentru inimă. Conține și magneziu, potasiu și fosfor, ce ajută la menținerea sănătății mușchilor și a oaselor.
Acesta trăiește în apele temperate și tropicale ale Oceanului Atlantic, Mării Mediterane și Mării Negre, fiind o specie care migrează și se deplasează în bancuri mari. Are un corp lung, fusiform, acoperit cu solzi mici și cu o piele netedă, de o culoare argintie cu dungi albastre, negricioase pe spate. Este un pește prădător rapid, ce se hrănește cu alți pești mai mici, crustacee și calamari.
Se găsește în apele deschise și în apropierea coastelor, mai ales în perioadele de migrațiune. Carnea sa este moale, ușor mai grasă decât tonul. Are un gust mai puternic decât macroul, dar mai delicat decât tonul. Spre deosebire de alte specii, acesta o dulceață naturală și o textură catifelată.
Se poate folosi la mai multe tipuri de preparate, în diverse rețete, având un gust echilibrat între ton și macrou și fiind o alternativă mai accesibilă la ton.
Cum se poate consuma ca să fie un deliciu
Acest pește este foarte versatil și poate fi preparat la grătar, la cuptor, în saramură și afumat sau marinat.
La grătar îl poți unge cu puțin ulei de măsline, să îl asezonezi cu sare, piper și alte condimente după bunul plac și să îl pui pe grătar pe fiecare parte timp de aproximativ 5-7 minute. La cuptor se gătește întreg sau filetat cu lămâie, usturoi, roșii și ierburi aromative timp de aproximativ 30 de minute, la 180 de grade.
În saramură se va fierbe ușor și se va servi cu un sos de roșii, ardei și cu usturoi. Afumat sau marinat este perfect pentru aperitive, servit cu pâine prăjită și cu lămâie.
Pentru o rețetă simplă la grătar vei avea nevoie de 1 pălămidă de aproximativ 1 kg curățată și porționată, de 2 linguri de ulei de măsline, de sucul de la o lămâie, de sare, piper și de cimbru proaspăt. Se amestecă uleiul cu sucul de la lămâie, usturoiul pisat, condimentele și se unge peștele cu acest amestec. Se lasă la marinat pentru 30 de minute, apoi se pune pe grătar pentru 5 minute pe fiecare parte, până când devine auriu și se servește imediat, cald, împreună cu o garnitură de legume sau cu o salată.
Peștele pălămidă este foarte benefic pentru sănătate și poate fi consumat într-o varietate de moduri, toate fiind delicioase.