Fursecurile denumite „nuci umplute” sunt un delicos desert care ne transportă direct în copilărie, fiind adesea servit la nunți și botezuri. Cu toate acestea, tinerii din zilele noastre par să fi uitat de aceste prăjituri tradiționale și le preferă pe cele oferite de cofetării, care au denumiri sofisticate și sunt pregătite cu ingrediente mai puțin naturale, care impresionează pe moment, dar care sunt foarte nesănătoase pe termen lung. Există multe rețete de nuci cu untură, însă cea de față păstrează procesul de preparare pe care îl urmau gospodinele acum peste 20 de ani în urmă.
Coji de nuci cu untură și două rețete de cremă
Pentru a pregăti cojile de nuci, veți avea nevoie de 3 ouă, 220 g untură (sau 250 g unt), 100 g zahăr, 1 praf de sare, 600 g făină, 10 g praf de copt, 1 plic zahăr vanilat.
Primul pas presupune să amestecați făina cu untura, adăugați zahărul, zahărul vanilat, un praf de sare și praful de copt. Amestecați și adăugați ouăle. Framântați până obțineți un aluat omogen, elastic și care nu se lipește. Înfășurați aluatul în folie alimentară și lăsați-l la rece pentru cel puțin 4-5 ore sau peste noapte. Rupeți bucăți mici din aluat, cam de 5-6 grame fiecare, și formați biluțe. Încălziți forma specială de nuci pe aragaz și ungeți-o cu ulei. Apoi așezați biluțele de aluat în forme și închideți forma. Coaceți-le pe fiecare parte timp de aproximativ 2 minute, întorcându-le frecvent. Deschideți forma pentru a verifica dacă sunt suficient de coapte. Unii preferă un gust și aspect mai rumen, pe când altora le palce să rămână mai deschise la culoare. Procedați după cum considerați.
Lăsați cojile să se răcească, apoi îndepărtați-le cu grijă de pe forma specială, folosind un cuțit dacă este necesar. Acest proces poate fi migălos, dar rezultatul merită efortul. Pentru a menține curată forma, îndepărtați cu atenție eventualele mici resturi de aluat și grăsime de pe aceasta. La a doua serie de coji, nu mai trebuie să ungeți forma cu ulei, ci doar să o încălziți bine. Cojile coapte se lasă la răcit, apoi se curăță cu grijă de surplusul de aluat, care poate fi folosit pentru crema de biscuiți cu care vor fi umplute.
Prepararea umpluturii de biscuiți și a cremei de ouă
Pentru crema de biscuiți veți avea nevoie de următoarele ingredient 125 g biscuiți petit beurre (sau biscuiți la vrac), 100 g miez de nucă, 200 ml lapte, 50 g unt (sau margarină), 1 esență de rom, 150 g zahăr, 2 linguri cacao, aluatul rezultat de la curățarea cojilor.
Pentru a pregăti crema cu biscuiți, începeți prin a mărunți biscuiții într-un robot de bucătărie. Măcinați și miezul de nucă. Amestecați biscuiții, nucile, zahărul, cacao și aluatul rămas de la curățarea cojilor de nuci. Adăugați treptat laptele fierbinte în care ați topit untul, amestecând până obțineți o compoziție densă. Adăugați și esența de rom. Cu această cremă, veți umple fiecare jumătate de coajă de nucă și apoi le veți lipi două câte două. Puteți să le tăvăliți în zahăr pudră sau să le lăsați așa.
Pentru cei care preferă crema de ouă, ingredientele constau în 6 ouă, 250 g unt (sau margarină), 200 g zahăr, 4 linguri pline de cacao, 15 – 20 linguri nuci măcinate, 2 lingurițe de cafea ness, aluatul rezultat de la curățarea cojilor.
Pentru a pregăti crema de ouă, mai întâi puneți gălbenușurile într-un vas, adăugați zahărul, cafeaua ness și cele 4 linguri de cacao. Fierbeți-le pe baie de aburi, asigurați-vă că vasul nu atinge apa fierbinte, până când compoziția se îngroașă. Lăsați-o să se răcească și adăugați nucile și resturile de aluat fărâmițate. Când crema este complet răcită, amestecați-o cu unt bătut bine cu 2 linguri de zahăr pudră. Umpleți cojile de nuci, lipiți-le două câte două și tăvăliți-le în zahăr pudră. Din gramajele acestei rețete de nuci cu untură veți obține aproximativ 220 de coji, adică 110 nuci umplute. Să aveți poftă!
Așa titlu (kinky), așa comentariu: daca se topesc in gura, crema trebuie sa fie neapărat de oua 🙂