Aceste rețete de murături pentru diabetici, pentru persoanele hipertensive și cele cu probleme renale nu conțin sare sau zahăr, însă sunt absolut delicioase și benefice pentru organism.
Murăturile au calorii reduse și un conținut ridicat de vitamina K, care este esențială pentru coagularea sângelui. În timpul fermentării, se eliberează mai multe enzime benefice, precum și culturi probiotice.
Iată câteva rețete de murături pentru diabetici
Pentru a prepara castraveți murați în oțet, fără sare sau zahăr, vei avea nevoie de 3 castraveți mari, de oțet de mere și de un borcan sterilizat cu închidere ermetică. Începe prin a spăla castraveții, taie-le capetele, apoi taie-i pe lungime în 4 bucăți. Pune apoi castraveții în borcanul sterilizat, toarnă peste ei oțet de mere până când ajungi aproape de buza borcanului, apoi închide-l. Se depozitează în frigider sau într-un loc la fel de rece, iar după 3 zile se poate savura.
Pentru a face gogonele, vei avea nevoie de 5-6 gogonele, de câteva frunze de țelină, de boabe de piper, de ½ cub de drojdie, de 2 morcovi și de un borcan sterilizat cu închidere ermetică. Începe prin a spăla foarte bine legumele, apoi taie morcovul rondele, iar frunzele de țelină lasă-le întregi.
Așează gogonelele și morcovii în borcanul ermetic, apoi mărunțește cubul de drojdie și se împrăștie în el. Pune și frunzele de țelină deasupra, apoi fierbe un litru apă cu boabele de piper. Se toarnă apoi apa cu boabele de piper în borcan și se lasă descoperit pentru minim o zi. Se schimbă apoi apa cu alta preparată la fel, apoi se pune capac borcanului.
După aproximativ 4-5 zile, se pot consuma alături de preparatele preferate.
Rețetă pentru ardei iuți și câteva sfaturi
Pentru a prepara ardei iuți murați, vei avea nevoie de aproximativ 250 grame de ardei iuți, de 4 căni de 200-250 ml de oțet alb, de 2 căni de 200-250 ml de apă caldă și de 7-8 căței de usturoi. Se spală foarte bine ardeii iuți, apoi se curăță cățeii de usturoi.
Într-o oală se fierbe oțețul și ardeii iuți împreună cu cele 2 căni de apă. Se lasă la fiert aproximativ 15-20 de minute, apoi se așează ardeii într-un borcan sterilizat închis ermetic, alături de cățeii de ustuoi. Se acoperă cu apa și oțetul fiert, apoi se pune capacul borcanului.Se pune din nou oala cu oțetul și apa rămase la fiert, se așează borcanul în ea și se fierbe pentru aproximativ 10-15 minute la foc mic.
Este important să nu pui la murat cantități mai mari de legume, deoarece murăturile fără sare nu pot rezista mult. Acestea ar trebui consumate în cel mult o săptămână sau două. Important de menționat este și faptul că este bine să murezi legumele după ce au fost tocate, astfel încât o suprafață mai mare să fie expusă bacteriilor.
Poți alege să puila murat legumele care au deja un conținut ridicat de sodiu, precum spanacul, morcovul, pătrunjelul, varza roșie și verde, frunzele de sfeclă și țelina.
Pentru că este necesar să renunți la cele clasice, aceste rețete de murături pentru diabetici sunt un adevărat deliciu, perfecte ca și înlocuitori.