Prima pagină » Culinar » Rețete delicioase cu cel mai cremos sos cheddar. Cum se face și cu ce poți să îl consumi

Rețete delicioase cu cel mai cremos sos cheddar. Cum se face și cu ce poți să îl consumi

30 ian. 2025, 14:05,
în Culinar

Rețeta de sos cheddar este versatilă și poate fi folosită atât în preparate de zi cu zi, cât și în mâncăruri speciale pentru ocazii. Pentru că are o textură bogată și un gust intens de brânză, adaugă o notă delicioasă oricărei mese. Fie că este folosit pentru a însoți legume, carne sau chiar ca topping pentru diverse preparate, acest sos poate transforma orice masă într-o adevărată plăcere.

Cum să prepari cel mai cremos sos

Acest sos cheddar este ușor de preparat și poate fi realizat din doar câteva ingrediente de bază. Este ideal pentru a însoți cartofi, nachos, burgeri sau chiar legume gratinate, cum ar fi broccoli, ca să îți diversifici meniul. Pentru această rețetă ai nevoie de 200 de grame de brânză cheddar rasă, preferabil maturată pentru un gust mai intens, 1 cană de lapte integral, 2 linguri de unt, 2 linguri de făină și jumătate de linguriță de muștar Dijon pentru un gust mai profund. În plus, îți mai trebuie un sfert de linguriță de piper negru, un sfert de linguriță de sare, un sfert de linguriță de paprika, opțional, pentru un plus de aromă și 1 lingură de sos Worcestershire.

Într-o cratiță mică, topește untul la foc mediu, adaugă făina și amestecă bine, lăsând-o să se prăjească ușor timp de 1-2 minute. Acesta va fi începutul care va ajuta la îngroșarea sosului. Treptat, adaugă laptele, amestecând continuu pentru a preveni formarea cocoloașelor, apoi lasă sosul să fiarbă la foc mic până când începe să se îngroașe, aproximativ 3-4 minute. Odată ce a ajuns la o consistență cremoasă, adaugă brânza rasă, amestecând până când se topește complet și se încorporează uniform în sos. Ulterior, pune muștarul Dijon, piperul, sarea și, dacă dorești, paprika și sosul Worcestershire, apoi amestecă bine și ajustează condimentele după gust. Lasă sosul să mai fiarbă câteva minute pentru a ajunge la o consistență fină și cremoasă, iar dacă ți se pare prea gros, poți pune puțin mai mult lapte până ajungi la consistența dorită. Poți folosi acest sos cheddar pentru cartofi prăjiți, nachos, legume sau chiar carne la grătar. Este extrem de versatil, astfel că va adăuga o notă delicioasă oricărui preparat.

Cartofi la cuptor cu sos cheddar

Dacă vrei să îl folosești pentru a crea un preparat gustos și rapid, cartofii la cuptor cu sos cheddar sunt o alegere perfectă. Acesta este un fel de mâncare delicios, ideal pentru o cină de familie sau un aperitiv generos la o masă cu prietenii. Pentru această rețetă ai nevoie de 6 cartofi mari, curățați și tăiați în rondele, 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper după gust și 1 cană de sos cheddar. În plus, mai trebuie să pregătești jumătate de cană de bacon prăjit și tăiat mărunt, opțional, pentru un plus de gust, un sfert de cană de ceapă verde tocată, jumătate de cană de brânză rasă și un sfert cană de smântână.

Pentru început, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, spală bine cartofii și taie-i în rondele, apoi pune-i într-un bol mare și amestecă-i cu ulei de măsline, sare și piper. Ulterior, așază-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, într-un singur strat și coace-i în cuptor timp de 25-30 de minute sau până când devin aurii și crocanți pe margini. Poți să-i întorci pe cealaltă parte la jumătatea timpului pentru a se coace uniform, iar la final scoate-i din cuptor și toarnă sosul cald peste aceștia, acoperind uniform fiecare felie. Adaugă baconul prăjit, ceapa verde și presară brânză cheddar rasă deasupra. Pune tava înapoi în cuptor și las-o pentru încă 5-7 minute sau până când brânza se topește complet și devine ușor aurie. Servește cartofii la cuptor cu sos cheddar imediat, ca fel principal sau ca garnitură alături de carne sau salată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 februarie 2025
20 februarie 2025