Prima pagină » Culinar » Rețete de zarzavat pentru iarnă cu morcov, țelină și păstârnac, fără roșii
Rețete de zarzavat pentru iarnă cu morcov, țelină și păstârnac, fără roșii

Rețete de zarzavat pentru iarnă cu morcov, țelină și păstârnac, fără roșii

22 sept. 2023, 09:49,
BZI.ro, în Culinar

Conservarea zarzavatului pentru iarnă cu morcov, țelină și păstârnac, fără roșii implică pregătirea și stocarea legumelor tocate fin, gata de utilizat în ciorbe, supe sau tocănițe, fie în borcane, fie în congelator. Este o soluție eficientă pentru a conserva legumele din grădină, fără a utiliza conservanți.

În zilele noastre, când avem acces la legume proaspete pe tot parcursul anului, conservarea poate să nu mai fie o necesitate absolută. În trecut, se obișnuia păstrarea legumelor într-o pivniță, într-o lădiță cu nisip. Cu toate acestea, pentru cei care își cultivă propriile legume în grădină și doresc să le aibă la îndemână și în timpul iernii, aceasta este o variantă prin care putem beneficia de zarzavaturi din sursă sigură și în timpul sezonului rece.

Zarzavat pentru iarnă cu morcov țelină și păstârnac fără roșii

Ingredientele pentru zarzavatul cu sare pentru ciorbe sau supe sunt 1 kg morcovi, 1 kg pătrunjel rădăcină, 1 kg țelină cu frunze, 1 kg ardei galben, 1 kg ardei kapia, 1 kg gogoșari. Această compoziție poate fi adăugată la toate ciorbele și supele înlocuind parțial și sarea, chiar și atunci când se folosesc legume proaspete. Frunzele și rădăcina de țelină sunt esențiale în compoziție. Pentru ciorbele cu carne, după spumare, adăugăm 2-3 linguri din această compoziție. Compoziția se pregătește ușor, din morcovi, rădăcina și frunze de țelină, pătrunjel sau păstârnac rădăcină, ardei galben, ardei kapia, gogoșari și sare mare, granulată. După ce toate legumele sunt curățate și spălate, se trec prin mașina de tocat sau se mărunțesc cu un robot de bucătărie. Pentru fiecare kilogram de legume, adăugăm 200 de grame de sare. Amestecăm bine și lăsăm peste noapte, apoi punem zarzavatul cu sare în borcane cu capac și le depozităm într-un loc rece și întunecat.

Alegeți legume proaspete și sănătoase. Curățați și spălați toate legumele, apoi tăiați-le mărunt sau folosiți mașina de tocat sau robotul de bucătărie pentru a le toca. Cântăriți întreaga compoziție și adăugați 200 grame de sare pentru fiecare kilogram de legume. Amestecați bine și acoperiți vasul cu folie. Lăsați peste noapte. Umpleți borcanele cu compoziție și presați ușor pentru a ridica sucurile deasupra legumelor. Închideți ermetic borcanele și depozitați-le într-un loc răcoros sau în cămară.

O rețetă alternativă de zarzavat pentru iarnă

Pentru a prepara cea de-a doua rețetă de zarzavat fără roșii aveți nevoie de 5 morcovi, 1 rădăcină de păstârnac, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 rădăcină de țelină mare, 1 legătură de tije de țelină cu tot cu frunze de țelină, 2 legături de pătrunjel verde, sare (2 linguri de sare la 1 kg de zarzavat). Se curăță legumele de coajă, se spală și se toacă în cubulețe sau mărunt, în funcție de preferința fiecăruia. De asemenea, se spală și se toacă mărunt și pătrunjelul. După ce au fost toate legumele tocate, le amestecați bine într-un bol. Pentru această cantitate, veți avea nevoie de 2 borcane de 800g și unul de 370g, care trebuie să fie sterilizate în prealabil, atât borcanele cât și capacele. Borcanele se umplu cu legume până aproape de buza de sus, lăsând un mic spațiu liber. Pentru a asigura o distribuție uniformă a sării, puneți câte o lingură rasă de sare deasupra legumelor în fiecare borcan, conform cantității menționate în lista de ingrediente de mai sus.

După ce sarea a fost uniform distribuită, adăugați apă rece în borcane. Apoi, închideți strâns borcanele. Într-o cratiță, așezați o cârpă pe fundul acesteia pentru a proteja borcanele, apoi așezați borcanele la o distanță mică unul de celălalt în cratiță. Turnați apă rece în cratiță până la jumătatea acesteia și lăsați să fiarbă aproximativ 1 oră de la momentul în care apa începe să clocotească. Opriți focul și lăsați borcanele să se răcească complet în cratiță. După ce au fost complet răcite, depozitați-le în cămară sau într-un loc răcoros. Aceste zarzavaturi pot rezista pe tot parcursul iernii și sunt ideale pentru a fi folosite în ciorbe sau mâncăruri cu legume.

Este foarte practic și convenabil să ai legumele deja tocate, astfel încât să poți deschide un borcan și să adaugi la nevoie zarzavaturile în ciorbă. Puteți pune câteva punguțe de zarzavat pentru iarnă cu morcov țelină și păstârnac fără roșii în congelator, pentru a le avea la îndemână atunci când sunteți pe grabă. Pentru a nu supraîncărca congelatorul, mai ales dacă pregătiți o cantitate mare, le puteți depozita și în borcane, pe rafturile din cămară. Zarzavaturile pregătite astfel vor îmbogăți gustul ciorbelor și supelor noastre preferate în sezonul rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024