Prima pagină » Culinar » Rețete de post mănăstirești. Mâncăruri sănătoase și sățioase, direct din chiliile sfinte

Rețete de post mănăstirești. Mâncăruri sănătoase și sățioase, direct din chiliile sfinte

03 aug. 2022, 12:05,
în Culinar

Cauți rețete de post mănăstirești? Ai ajuns în locul potrivit! În rândurile următoare, ți-am pregătit câteva mâncăruri sănătoase și sățioase, direct din chiliile sfinte.

Pe lângă mâncărurile tradiționale de post, cum sunt zacusca sau fasolele, există și alte rețete fără ingrediente „de dulce”, care au un gust senzațional și sunt foarte sățioase. Ne referim aici la renumitele mâncăruri care se prepară la mănăstire, din ingrediente proaspete și naturale, care au un gust inconfundabil. Descoperă, în continuare, câteva rețete sfinte, care să te introducă în universul liniștit al acestor așezăminte religioase.

Spor la gătit!

patru călugări care cară o oală cu mâncare

Pe lângă mâncărurile tradiționale de post, cum sunt zacusca sau fasolele, există și alte rețete fără ingrediente „de dulce”, care au un gust senzațional și sunt foarte sățioase.

Rețete de post mănăstirești. Descoperă gustul deosebit al mâncărurilor sfinte

Cele mai cunoscute rețete de post mănăstirești sunt ciorba de legume și pâinea pustnicească. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară.

Ciorbă mănăstirească de legume

Pentru această ciorbă gustoasă, ai nevoie de: ceapă, morcov ras, țelină rasă, păstârnac ras, fasole verde și galbenă, fasole boabe, ardei roșu, o cană de bulion, roșie, sare brută, usturoi, piper proaspăt măcinat, dafin, două linguri de ulei, cimbru uscat, pătrunjel verde și țelină verde.

Primul pas este să dai prin răzătoare toate rădăcinoasele: morcovul, păstârnacul și țelina. Apoi, toacă mărunt ceapa, ardeiul, roșia și fasolea verde și galbenă, pentru a genera o explozie de gust și pentru ca ciorba să fie mai plăcută la vedere.

Ia o oală mare și încăpătoare, pune două linguri de ulei și lasă la călit, la foc mic, ceapa, fasolea verde, boabele de fasole prefierte și ardeiul roșu. Adaugă și puțină sare brută și piper proaspăt măcinat. Lasă legumele să se înmoaie aproximativ zece minute, după care adaugă rădăcinoasele date prin răzătoare.

Pune, apoi, apă clocotită, adaugă frunzele de dafin, cimbrul uscat și un cățel de usturoi zdrobit. Lasă să clocotească încet pe foc mic timp de 20-30 de minute. Adaugă și bulionul și roșia decojită tăiată mărunt și mai lasă să scadă încă cinci minute. În final, pune sare și piper, după gust, ia ciorba de pe foc și pune ierburi aromatice (pătrunjel și țelină verde).

După ce oala a fost luată de pe foc, acoper-o cu un capac și lasă ciorba să se liniștească, pentru ca aromele să se întrepătrundă și mai bine.

Poftă bună!

o porție de ciorbă de legume

Pentru această ciorbă gustoasă, ai nevoie de: ceapă, morcov ras, țelină rasă, păstârnac ras, fasole verde și galbenă, fasole boabe, ardei roșu, o cană de bulion, roșie, sare brută, usturoi, piper proaspăt măcinat, dafin, două linguri de ulei, cimbru uscat, pătrunjel verde și țelină verde.

Pâine pustnicească

Pâinea pustnicească nu este pe placul tuturor, dar este un aliment de bază în unele mănăstiri. Aceasta se prepară din făină integrală, amestecată cu puțină apă, până când se formează o cocă tare. Se lasă, apoi, la dospit peste noapte, aproximativ zece ore, într-un loc cald și uscat.

Procesul de fabricație este gata! Pâinea nu se coace, ci se mănâncă așa cum este, deoarece, spun preoții, „mulți pustinici, ajungând să folosească pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carențe de vitamine. În schimb, Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine pustnicească pe zi și a trăit 100 de ani”, scrie csid.ro.

În cazul în care nu preferi o astfel de pâine, încearcă rețeta de pâine de casă pufoasă, ca la mama acasă.

pâine pustinicească din făină integrală

Pâinea pustnicească nu este pe placul tuturor, dar este un aliment de bază în unele mănăstiri.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Diseară, discuții aprinse între jurați la muletă. În audiții, un concurent care a fost Chef în restaurante cu stele Michelin
Playtech.ro
Cea mai ieftină ţară din lume. Plăteşti mai puţin de 9 lei pe o porţie uriaşă de mâncare. Turiştii încă nu ştiu de ea
observatornews.ro
Reacția unui elev ieșit de la simularea la română, întrebat despre Camil Petrescu: "E la noi în liceu?"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii vor avea o nouă minivacanță. Câte zile libere au primit
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
Meteora de România este la doar două ore şi jumătate de Bucureşti. Microrelieful spectaculos este prea puţin vizitat
Dailybusiness.ro
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Șerban, total schimbată în urma operațiilor estetice. Arată cu 20 de ani mai tânără / GALERIE FOTO
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`