Prima pagină » Culinar » Rețete cu pește novac: Prăjit, în saramură sau în ciorbă dreasă?
Rețete cu pește novac: Prăjit, în saramură sau în ciorbă dreasă?

Rețete cu pește novac: Prăjit, în saramură sau în ciorbă dreasă?

20 sept. 2023, 16:21,
în Culinar

Peștele novac este considerat o sursă de hrană ideală pentru oameni. Acesta are carne albă, fermă și este un peste foarte popular în comunitățile asiatice din întreaga lume, unde se consumă atât novac prăjit, dar mai ales afumat.

Rețetă de novac prăjit

Pentru a prepara un delicios pește novac prăjit cu mămăliguță și mujdei de usturoi aveți nevoie de 1 kg de novac, 150 g de făină de grâu, 150 g de mălai, sare, usturoi, lămâie, ulei.

Curățați și spălați novacul, apoi tăiați-l în bucăți potrivite, în cazul în care este mai mare. Așezați peștele pe șervete de hârtie sau pe un prosop de bucătărie pentru a se scurge de apă. Într-o farfurie mare, amestecați făina de grâu, mălaiul și o puțină sare până obțineți un amestec omogen. După ce novacul s-a scurs de apă, dați bucățile prin amestecul de făină de grâu, mălai și sare, asigurându-vă că sunt acoperite uniform. Într-o tigaie adâncă, încălziți uleiul. Când uleiul este bine încins, adăugați bucățile de novac, prăjindu-le pe toate părțile până devin aurii și crocante. Scoateți bucățile de novac pe șervete de bucătărie pentru a se scurge de excesul de ulei. Așezați peștele prăjit pe o farfurie și asezonați-l cu felii de lămâie. Serviți-l cald alături de mămăligă și mujdei de usturoi.

Saramură de novac

Pentru această rețetă de saramură aveți nevoie de câteva ingrediente, precum novac, sare mare, ardei gras sau capia, roșii, morcov, pătrunjel, usturoi, bulion sau suc de roșii, ulei, piper.

Așezați un strat gros de sare (aproximativ 3-4 milimetri) într-o tavă. După ce ați curățat și spălat novacul, așezați-l în tava cu stratul de sare. Când novacul este gata, curățați-l de crusta de sare pentru a evita să absoarbă sare în exces. Curățați tava de sare și adăugați felii de roșii și ardei gras. După ce acestea s-au copt puțin, curățați roșiile de coajă și tăiați-le cubulețe mici. Radeți morcovul și tocați mărunt usturoiul, pătrunjelul și ardeiul. Puneți morcovul tocat într-o oală, adăugați puțin ulei și apă, apoi adăugați legumele tocate. Lăsați compoziția să fiarbă la foc mic. Când este aproape gata, adăugați roșiile coapte, cubulețele de piper și piper după gust. După ce roșiile s-au fiert puțin, scoateți oala de pe foc și adăugați novacul copt în sare. Saramura de peste novac se poate servi atât caldă, alături de mămăligă, cât și rece.

Ciorbă de novac dreasă

Ingredientele pentru această rețeta culinară constau în 1,5 kg de novac, 150 g de morcovi, 250 g de ceapă, 100 g de făină, 400 g de cartofi roșii, 300 g de smântână sau iaurt, 3 ouă, 2 legături de verdețuri, 100 ml de ulei, lămâie și sare după gust.

Curățați și spălați morcovii și ceapa, apoi tăiați-le julien și căliți-le în ulei până se înmoaie ușor. Adăugați făina și creați un sos. Stingeți cu apă clocotită și continuați fierberea. Tăiați cartofii curățați în cubulețe și fierbeți-i împreună cu legumele timp de 10-15 minute. Adăugați novacul curățat, spălat și porționat, roșiile tăiate în bucăți, sarea și bulionul, apoi lăsați să fiarbă încă 10 minute. Acrește ciorba cu zeamă de lămâie. Ouăle bătute cu puțină sare se amestecă bine cu smântâna, se subțiază cu zeama de lămâie și se toarnă treptat în ciorba fierbinte, amestecând ușor. Adăugați o legătură de verdețuri tocată mărunt și lăsați ciorba să mai dea în clocot o dată. Presărați restul de verdețuri în farfurie înainte de servire.
Fie că alegeți să preparați novac prăjit, ciorbă dreasă sau saramură, vă urăm spor la gătit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *