Prima pagină » Culinar » Rețete cu burtă de porc. Tradiție și savoare în bucătărie românească

Rețete cu burtă de porc. Tradiție și savoare în bucătărie românească

10 ian. 2025, 08:53,
în Culinar

Burta de porc este un ingredient apreciat în multe culturi, iar în România, ea face parte dintr-o serie de preparate tradiționale, fiind folosită adesea pentru a pregăti feluri de mâncare delicioase, pline de savoare.

De la supa clasică de burtă, la diverse tocănițe și preparate la cuptor, burta de porc se poate transforma în adevărate delicii. Iată câteva rețete pe care le puteți încerca.

Rețete cu burtă de porc

Ciorba de burtă este, probabil, cel mai cunoscut preparat cu acest ingredient. Este un fel de mâncare sățios, care îmbină texturile într-un mod aromat și gustos. Pregătirea acestei supe necesită o cantitate semnificativă de timp, dar rezultatele sunt cu siguranță pe măsură.

Ingrediente: 1 kg de burtă de porc curățată, 2-3 oase de vită (pentru supă mai consistentă), 2 morcovi, 1 ceapă, 1 țelină mică, 3-4 căței de usturoi, 2 ouă, 200 ml smântână, oțet și sare după gust, piper proaspăt măcinat.

Se pune burta de porc într-o oală mare cu apă rece și se aduce la fierbere. Se spală bine și se îndepărtează spuma. Oasele de vită, morcovii, ceapa și țelina se adaugă în oală și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 3-4 ore. După ce burta este fiartă și carnea se desprinde ușor, se strecoară supa și se taie burta în fâșii subțiri. Supa se readuce pe foc, se adaugă burta și usturoiul zdrobit. Se condimentează cu sare, piper și oțet după gust. După 30 de minute, se încorporează amestecul de ouă bătute cu smântână.

Pentru o variantă mai consistentă a burții de porc, tocănița este o alegere excelentă. Acest preparat se caracterizează printr-o aromă intensă și o textură bogată, perfectă pentru mesele de iarnă.

Ingrediente: 500 g burtă de porc, 1 ceapă mare, 2-3 căței de usturoi, 2 roșii coapte sau 200 g pastă de roșii, 1 ardei gras, 100 ml vin roșu, 1 lingură de boia dulce, sare și piper, ulei de floarea-soarelui.

Burta de porc se spală bine și se taie în bucăți mai mici. Se pune uleiul într-o tigaie mare, iar ceapa tocată mărunt se călește până devine transparentă. Se adaugă usturoiul pisat și boiaua, iar apoi se pune carnea de porc. Se rumenește ușor pe toate părțile. Se toarnă vinul roșu, se lasă să se evapore alcoolul, apoi se adaugă roșiile tăiate cuburi sau pasta de roșii. Se completează cu apă pentru a acoperi ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 2-3 ore, până când carnea devine fragedă și bine pătrunsă. Se condimentează cu sare, piper și ardei gras tăiat cuburi mici. Se mai fierbe câteva minute și se servește cu mămăliguță sau pâine de casă.

Se poate găti și ca fel principal

O altă metodă de a prepara burta de porc este coacerea acesteia la cuptor, care îi oferă o textură crocantă la exterior și fragedă la interior. Aceasta poate fi servită ca fel principal la o masă festivă.

Ingrediente: 1 kg burtă de porc, 4-5 căței de usturoi, 1 lingură de rozmarin uscat, 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper.

Burta se spală bine și se taie în bucăți mari. Se pune într-un bol, se condimentează cu sare, piper, usturoi zdrobit și rozmarin. Se adaugă uleiul de măsline și se amestecă bine. Se lasă la marinat timp de 2-3 ore. Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se pune burta într-o tavă, acoperind-o cu folie de aluminiu. Se coace timp de 1-1,5 ore, apoi se îndepărtează folia și se lasă la cuptor pentru încă 30 de minute pentru a se rumeni frumos. Se servește alături de o garnitură de legume sau cartofi copți.

Burta de porc este un ingredient versatil, care poate fi utilizat în mai multe rețete, de la ciorbe tradiționale până la preparate mai elaborate, perfect adaptate pentru orice gusturi.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții au pus-o la zid: „Dragostea nu are culoare!”
Playtech.ro
Anunţul trist al momentului despre Regele Charles! E finalul, Prinţul William se pregăteşte să preia conducerea
observatornews.ro
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Reguli noi pentru călătoriile cu avionul. Cum să eviți sancțiunile
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Prima reacție a băiatului lui Ionel Ganea, după teribilul accident
Playtech.ro
Serie de cutremure puternice, în România! Oamenii au intrat în panică, unde s-au simţit cel mai tare
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025