Prima pagină » Culinar » Rețete cu bureți lăptoși. Cum putem elimina gustul iute și amar din aceste ciuperci

Rețete cu bureți lăptoși. Cum putem elimina gustul iute și amar din aceste ciuperci

29 mart. 2024, 14:17,
B, , h, , în Culinar

Buretele lăptos, cunoscuți și sub numele de lăptuca iute sau buretele iute (Lactarius piperatus), este o ciupercă comestibilă care face parte din familia Russulaceae. Această specie poate fi întâlnită vara și toamna în pădurile de foioase și de amestec, în special în zonele cu stejari și goruni. Popular, acest tip de ciupercă mai este cunoscut sub numele de burete acru, burete alb, burete piperat, burete usturos sau iuțar. Bureții laptoși cresc în grupuri mari în lunile iunie și iulie, iar în restul perioadei pot fi găsiți sporadic, în cantități mai mici. Iată ce mâncăruri delicioase puteți face din bureții lăptoși.

Cum putem găti bureții lăptoși

Unii le denumesc „pâinea pădurii”, în timp ce alții le numesc „carnea vegetală”. Se pare că ambele părți au dreptate, deoarece ciupercile au oferit oamenilor din toate timpurile posibilitatea de a prepara mâncăruri variate, fie ca înlocuitori de carne sau de legume.

Conform specialiștilor, ciupercile otrăvitoare sunt adesea mai viu colorate și prezintă pete caracteristice absente la alte tipuri. Există și o categorie de ciuperci numite indigeste, care nu sunt toxice, dar nici comestibile. Acestea pot determina disconfort gastrointestinal, în special la persoanele cu sensibilități digestive. Climatul ploios alături de temperaturile ridicate sunt condiții propice pentru apariția ciupercilor. În continuare veți descoperi sugestii pentru cele mai gustoase și ușor de preparat rețete cu bureți lăptoși.

Ciupercile sunt recoltate, de preferat în stadiu mai tânăr, se îndepărtează codițele și apoi se fierb în apă cu sare. Este important să fim conștienți că aburul emanat poate irita ochii, așadar acest proces ar trebui să aibă loc într-un spațiu bine aerisit. După fierbere, ciupercile se lasă să se răcească, iar apoi se procedează la murături conform rețetei standard. În cazul în care doriți să puneți murături în oțet, se adaugă sare și usturoi pisat după gust. Conservați apoi ciupercile în borcane curate și sterilizate pentru a le păstra proaspete. Bureții lăptoși pot fi pregătiți și la grătar. După ce sunt curățați cu atenție, se presară sare și apoi se pun pe grătar. În paralel, se pregătește un mujdei de usturoi care poate fi servit alături de ciuperci.

Cum îi puteți conserva pentru iarnă

Pentru a elimina gustul iute și amar din bureți, este important să-i alegeți și să-i pregătiți în mod corespunzător. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să-i curățați meticulos atât de rizom, cât și de pieliță, de preferință folosind un cuțit pentru a îndepărta complet aceste părți. Apoi, se taie marginea cu câțiva milimetri și se spală în două sau trei ape reci sau de câte ori este necesar.

Iuțarii sunt apoi plasați într-un vas mare pentru opărit, ideal pe foc de lemne. Se adaugă sare, iar când apa începe să clocotească pentru prima dată, ciupercile sunt scoase și apa este aruncată. Ulterior, acestea sunt puse din nou la fiert. După finalizarea procesului, se lasă la răcit, apoi se scurg de apă și pot fi ambalate în pungi sau cutii de plastic pentru a fi congelate.

După ce au fost decongelați, bureții lăptoși pot fi pregătiți pane, trecuți prin ou, făină și, opțional, cașcaval, în funcție de preferințe. Totuși, procedura diferă față de alte tiputi de ciuperci. În momentul prăjirii, se așează cu coada în sus, iar umplutura din cele trei ingrediente este turnată în „pălăria” ciupercii. Se continuă prăjirea bureților lăptoși până când aluatul s-a închegat, iar apoi se întorc și se prăjesc și pe cealaltă parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 august 2024
05 august 2024