Prima pagină » Culinar » Rețete cu bureți lăptoși. Cum putem elimina gustul iute și amar din aceste ciuperci

Rețete cu bureți lăptoși. Cum putem elimina gustul iute și amar din aceste ciuperci

29 mart. 2024, 14:17,
în Culinar

Buretele lăptos, cunoscuți și sub numele de lăptuca iute sau buretele iute (Lactarius piperatus), este o ciupercă comestibilă care face parte din familia Russulaceae. Această specie poate fi întâlnită vara și toamna în pădurile de foioase și de amestec, în special în zonele cu stejari și goruni. Popular, acest tip de ciupercă mai este cunoscut sub numele de burete acru, burete alb, burete piperat, burete usturos sau iuțar. Bureții laptoși cresc în grupuri mari în lunile iunie și iulie, iar în restul perioadei pot fi găsiți sporadic, în cantități mai mici. Iată ce mâncăruri delicioase puteți face din bureții lăptoși.

Cum putem găti bureții lăptoși

Unii le denumesc „pâinea pădurii”, în timp ce alții le numesc „carnea vegetală”. Se pare că ambele părți au dreptate, deoarece ciupercile au oferit oamenilor din toate timpurile posibilitatea de a prepara mâncăruri variate, fie ca înlocuitori de carne sau de legume.

Conform specialiștilor, ciupercile otrăvitoare sunt adesea mai viu colorate și prezintă pete caracteristice absente la alte tipuri. Există și o categorie de ciuperci numite indigeste, care nu sunt toxice, dar nici comestibile. Acestea pot determina disconfort gastrointestinal, în special la persoanele cu sensibilități digestive. Climatul ploios alături de temperaturile ridicate sunt condiții propice pentru apariția ciupercilor. În continuare veți descoperi sugestii pentru cele mai gustoase și ușor de preparat rețete cu bureți lăptoși.

Ciupercile sunt recoltate, de preferat în stadiu mai tânăr, se îndepărtează codițele și apoi se fierb în apă cu sare. Este important să fim conștienți că aburul emanat poate irita ochii, așadar acest proces ar trebui să aibă loc într-un spațiu bine aerisit. După fierbere, ciupercile se lasă să se răcească, iar apoi se procedează la murături conform rețetei standard. În cazul în care doriți să puneți murături în oțet, se adaugă sare și usturoi pisat după gust. Conservați apoi ciupercile în borcane curate și sterilizate pentru a le păstra proaspete. Bureții lăptoși pot fi pregătiți și la grătar. După ce sunt curățați cu atenție, se presară sare și apoi se pun pe grătar. În paralel, se pregătește un mujdei de usturoi care poate fi servit alături de ciuperci.

Cum îi puteți conserva pentru iarnă

Pentru a elimina gustul iute și amar din bureți, este important să-i alegeți și să-i pregătiți în mod corespunzător. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să-i curățați meticulos atât de rizom, cât și de pieliță, de preferință folosind un cuțit pentru a îndepărta complet aceste părți. Apoi, se taie marginea cu câțiva milimetri și se spală în două sau trei ape reci sau de câte ori este necesar.

Iuțarii sunt apoi plasați într-un vas mare pentru opărit, ideal pe foc de lemne. Se adaugă sare, iar când apa începe să clocotească pentru prima dată, ciupercile sunt scoase și apa este aruncată. Ulterior, acestea sunt puse din nou la fiert. După finalizarea procesului, se lasă la răcit, apoi se scurg de apă și pot fi ambalate în pungi sau cutii de plastic pentru a fi congelate.

După ce au fost decongelați, bureții lăptoși pot fi pregătiți pane, trecuți prin ou, făină și, opțional, cașcaval, în funcție de preferințe. Totuși, procedura diferă față de alte tiputi de ciuperci. În momentul prăjirii, se așează cu coada în sus, iar umplutura din cele trei ingrediente este turnată în „pălăria” ciupercii. Se continuă prăjirea bureților lăptoși până când aluatul s-a închegat, iar apoi se întorc și se prăjesc și pe cealaltă parte.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Cu ce se ocupa Ema Karter acum, după ce a renunțat la filmele pentru adulți. Tarifele pe care le percepe
Playtech.ro
Lidia Buble, desființată după scandalul cu amanta iubitului! Reproșuri uriașe, a fost invocat până și tatăl ei
observatornews.ro
Ce a găsit o româncă în camera de hotel din Egipt după ce a lăsat bacșiș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Coșmarul vremii nu se oprește. După ploi și furtuni, urmează un nou pericol
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
George Simion l-a umilit cu martori. Declarații despre evenimentele incredibile din culisele AUR
Playtech.ro
Vreme cum nu a mai fost în iunie de ani de zile, în România. Fenomenele periculoase anunţate
Dailybusiness.ro
Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025