Există o varietate de rețete cu broccoli delicioase, astfel că poți găti atât buchetele verzi, cât și cu tulpinile și tijele, care sunt excelente tăiate în felii subțiri. În funcție de preferințe, poți alege să îl prepari la grătar, blanșat, piure sau sotat. Practic, în orice mod îți poți imagina.
Broccoliul se prepară și se gătește rapid și este un membru foarte hrănitor al familiei leguminoaselor crucifere. De asemenea, se crede că are în componență un arsenal puternic de compuși anticancerigeni.
Ce beneficii are leguma verde
Broccoliul conține multe vitamine, fibre și antioxidanți și minerale, precum calciu și zinc. Beneficiile sale includ reducerea inflamației, menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil și întărirea sistemului imunitar. Conținutul de antioxidanți al brocoliului poate fi unul dintre principalele sale beneficii pentru sănătatea umană. Antioxidanții sunt molecule care inhibă sau neutralizează daunele celulare cauzate de radicalii liberi. Acest lucru poate duce la reducerea inflamației și la un efect general protector asupra sănătății. De asemenea, conține niveluri ridicate de glucorafanina, un compus care este transformat în timpul digestiei într-un antioxidant puternic, numit sulforafan.
În plus, broccoliul conține cantități măsurabile de antioxidanți luteină și zeaxantină, care pot preveni stresul oxidativ și deteriorarea celulară în ochii tăi.
Mai mult, are în componența sa diverse compuși bioactivi care s-au dovedit a reduce inflamația în țesuturile corpului tău. Se teoretizează că aceștia acționează sinergic pentru a susține acest efect, deși unii par să funcționeze individual, de asemenea. Kaempferolul, un flavonoid din broccoli, demonstrează o capacitate antiinflamatoare puternică atât în studiile pe animale, cât și în cele pe eprubete.
Calciul și colagenul lucrează împreună pentru a forma oase puternice. Peste 99 la sută din calciul din organism se găsește în oase și dinți. Corpul are nevoie și de vitamina C pentru a produce colagen, iar ambele sunt prezente în broccoli.
Vitamina C este un antioxidant care oferă o gamă largă de beneficii, printre care faptul că sprijină sistemul imunitar și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, cataractei și anemiei. Sub formă de supliment poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor răcelii obișnuite și la scurtarea duratei acesteia.
Rețete cu broccoli
Broccoliul este o legumă verde din familia verzei. Este vândut, în general, sub formă de buchete care au mai multe flori ramificate de la un tulpina centrală. Fiind o legumă plină de nutrienți, este cel mai bine să fie aburită scurt, sotată sau consumată crudă. O altă rețetă asemănătoare pe care o poți încerca este supa cremă de ciuperci de post.
Poți folosi conopidă și broccoli congelate pentru această rețetă, dacă dorești. Crumble-ul cu brânză și semințe trebuie neapărat integrat în rețeta cu broccoli, deoarece duce această supă la un alt nivel. Pentru acest preparat ai nevoie de 1 conopidă de aproximativ 700 de grame, 1 broccoli de aproximativ 450 de grame, 2 linguri de ulei vegetal, 1 ceapă mare tocată mărunt, 2 tulpini de țelină tocate mărunt și 2 morcovi tocați mărunt. Pentru un plus de savoare poți folosi 3 căței mari de usturoi tocați mărunt, 2 lingurițe de chimen măcinat, 1 linguriță de coriandru măcinat și 1 litru de supă de legume. Pentru crumble vei folosi 2 lingurițe de ulei vegetal, 50 de grame de pesmet proaspăt sau uscat, 25 de grame de semințe mixte, un vârf de cuțit de fulgi de ardei iute, 25 de grame de parmezan ras fin.
Înainte de toate, îndepărtează frunzele ofilite sau maronii ale legumelor, apoi taie conopida și broccoliul în buchețele de dimensiuni potrivite și toacă mărunt tulpinile și frunzele rămase. Mai departe, încălzește uleiul într-o tigaie mare și adâncă la foc mediu și gătește toate tulpinile și frunzele, ceapa, țelina, morcovul și usturoiul, parțial acoperite cu un capac, timp de 10 minute, până când totul este ușor înmuiat. Ulterior, adaugă condimentele și supa. Pune amestecul la fiert timp de 5 minute, apoi adaugă floretele de conopidă și broccoli. Continuă să gătești pentru încă 10 minute, până când totul este fraged. Scoate de pe foc și pasează compoziția cu un blender, până devine groasă și cremoasă, apoi condimentează după gust.
Între timp, pentru a face un crumble delicios, încălzește uleiul într-o tigaie mică la foc mediu și prăjește pesmetul, semințele și fulgii de ardei iute timp de 4-5 minute până devin aurii și parfumate. Ulterior, asezonează și adaugă brânza. La final, presară crumble-ul peste supă pentru a servi. Această rețetă cu broccoli este ideală pentru a îți convinge copilul să mănânce legume.
Oamenii sunt nascuti omnivori. Asta e legea firii. De ce plm sa mancam legume?! Hai sictir cu brocoli vostru.