Incă un jaf național este în plină desfășurare în România. Vorbim despre faptul că E.ON, companie de electricitate care deține monopolul în România va fi cumpărată de grupul maghiar MVM fără ca statul român să intervină. În acest context, Budapesta va avea o poziție de forță în România din punct de vedere economic și politic.
Nu este singurul jaf care se pregătește în aceste momente la noi în țară. Sebastian Burduja, ministrul Energiei a dat voie corporațiilor străine să cesioneze pentru 99 de ani lacurile de acumulare, ceea ce înseamnă automat că străinii vor controla sectorul energetic, sector care face parte din siguranța națională.
Rețeta unui jaf național! E.ON va fi cumpărată de grupul maghiar MVM
Ștefan Oprea, consilier al partidului AUR, a lansat o declarație în care avertizează că România ar putea deveni victima unui act de trădare considerat printre cele mai grave din ultimele decenii. Acesta se referă la o tranzacție care ar urma să transfere E.ON România, un jucător major pe piața distribuției de gaze, către o companie de stat din Ungaria, fără nicio intervenție din partea autorităților române. E.ON controlează rețeaua de distribuție a gazelor în nordul țării, înregistrând anul trecut pierderi semnificative, deși beneficiază de o poziție aproape monopolistă pe piață. În ultimii șapte ani, compania a raportat constant pierderi, ceea ce ridică întrebări cu privire la gestionarea sa.
România este pe cale să cadă victimă unuia dintre cele mai înspăimântătoare acte de trădare din ultimii 34 de ani. E.ON România, deținătorul unei cote de 41% din piața distribuției de gaze din țara noastră urmează să fie preluată de o companie aflată în proprietatea Guvernului de la Budapesta fără ca autoritățile române să miște vreun deget. E.ON controlează astăzai rețeaua de distribuție a gazelor din nordul țării și a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2, 2 miliarde de lei, dar a raportat pierderi de 245 de milioane de milioane. În ultimi 7 ani, compania a raportat constant pierderi deși este greu de explicat cum poate avea rezultate atât de slabe un operator care deține cvasi-monopolul pieței în care acționează.
Oprea subliniază că această tranzacție, planificată în mare discreție, ar urma să fie anunțată oficial abia după alegerile parlamentare și prezidențiale din România. Transferul rețelei de distribuție a gazelor din Transilvania și nordul Moldovei către Guvernul de la Budapesta ar putea avea consecințe majore asupra relațiilor bilaterale, consolidând poziția economică și politică a Ungariei în raport cu România, într-un context marcat de criza energetică globală.
O discreție ciudată învăluie această tranzacție încă de la anunțul inițial făcut în primăvară. Cele două părți implicate, E.ON România și compania de stat ungară MVM au decis să anunțe preluarea abia anul viitor, după alegerile parlamentare și prezidențiale din România. Transferul rețelei de distribuție a gazului din Transilvania și Nordul Moldovei către Guvernul de la Budapesta va avea un impact uriaș în relațiile dintre două state și pune Ungaria într-o poziție de superioritate netă față de București din punct de vedere economic și politic în plină criză energetică.
România prin Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ratează o ocazie istorică
El compară momentul ales pentru această afacere cu marile privatizări controversate care au afectat economia României, remarcând că acestea au fost adesea perfectate în perioade de tranziție politică, când atenția publică era distrasă de campaniile electorale. Oprea critică lipsa de reacție a autorităților, în special a premierului Marcel Ciolacu, pe care îl acuză de pasivitate într-un moment crucial pentru recuperarea infrastructurii strategice a țării. În opinia sa, această situație reflectă o slăbiciune umilitoare a statului român în fața unui context geopolitic extrem de tensionat.
Momentul ales pentru perfectarea afacerii amintește de marile jafuri și tunuri economice care au devastat România în ultimii ani. De fiecare dată, privatizările cu cântec sau contractele de vânzare ale unor companii strategice s-au petrecut pe final de mandat parlamentar sau guvernamental, atunci când atenția publică era contrentrată pe campania electorală. Prim-ministrul care se visează astăzi președinte, Marcel Ciolacu, privește nepăsător cum România ratează o șansă istorică de a-și recupera infrastructura strategică în plină criză globală de energie. Din nefericire, stabilitatea promisă și asigurată de Ciolacu și Ciucă capătă astăzi conotații absolut umilitoare pentru statul român inert în fața unui context geopolitic fără precedent în istoria noastră recentă.
Așadar, incă un jaf național în contextul în care E.ON va fi cumpărat de grupul maghiar MVM, fără ca politicienii de la PSD-PNL-USR să stopeze acest lucru.
trebuia sa fie in capul paginii
(Si ) de aceea nu ne trebuie Georgescu.