Prima pagină » Culinar » Rețeta tradițională pentru varză călită cu ciolan afumat la cuptor

Rețeta tradițională pentru varză călită cu ciolan afumat la cuptor

02 apr. 2025, 13:36,
în Culinar

O varză călită cu ciolan afumat este un preparat tradițional românesc, potrivit pentru o masă copioasă de familie.

Această rețetă este simplă, dar foarte delicioasă, combinând gustul aromat al varzei cu savoarea cărnii de porc.

Iată cum poți prepara varză călită cu ciolan afumat

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2,5-3 kg de varză murată, de 1 rasol afumat de porc, de 2 cepe, de 1 morcov, de 1 lingură de untură, de 300 ml de suc de roșii, de 3 linguri de pastă de ardei, de 2 frunze de dafin, de 1 linguriță de piper, de 2 crenguțe de cimbru uscat și de sare după gust.

Se pune varza murată în apă rece și se schimbă apa pentru minim 3 ori, astfel încât să se desăreze. După ce s-a desărat, se taie în bucăți subțiri, apoi într-o tavă se adaugă jumătate din cantitatea de varză tăiată.

Se taie și ceapa în cubulețe, morcovul se rade, și se adaugă jumătate din cantitățile acestora peste varza pusă în tavă, împreună cu crenguțele de cimbru și frunzele de dafin.

Adaugă și ciolanul deasupra lor, apoi peste pune varza rămasă, ceapa, morcovul, sucul de roșii, pasta de ardei, untura și condimentele. Se adaugă apă rece cât să fie acoperită varza, apoi se pune folie de aluminiu peste tavă și se dă la temperatură maximă pentru aproximativ 10-15 minute. După acest timp, se setează apoi cuptorul la 180 de grade și se lasă în cuptor pentru aproximativ 4 ore. În fiecare oră se verifică și se întoarce ciolanul de pe o parte pe cealaltă.

După 2 ore se poate lua folia de aluminiu și să se lase la rumenit. Se potrivește perfect cu o mămăligă sau cu smântănă și ardei iuți.

Rețeta pentru o mămăligă perfectă, pentru a completa preparatul

Pentru mămăliga perfectă vei avea nevoie de 250 grame de mălai, de 1 litru de apă și de 1 linguriță de sare. Se pune apa la fiert într-o oală încăpătoare, apoi se adaugă și sarea și se amestecă, astfel încât să se dizolve.

Când apa a dat în clocot, redu intensitatea focului și pune mălaiul, amestecând constant. Se gătește la foc mic pentru aproximativ 20 de minute, amestecând constant, pentru a preveni lipirea.

La final, se poate adăuga și puțin unt și să se mai amestece pentru maxim 2 minute, până când se topește. Se oprește focul și se servește alături de preparatul făcut.

Pentru a te asigura că iese perfectă, este necesar să adaugi mălaiul în ploaie, amestecând constant, astfel încât să eviți formarea cocoloașelor, arderea mămăligii și lipirea sa de oală. Timpul de fierbere depinde și de tipul de mălai folosit. Dacă ai mălai pentru mămăligă instant, procesul de gătire va dura doar 5 minute, însă la cel normal, în funcție de cât de grunjos este, poate fierbe între 15 și 25 de minute.

Ca să te asiguri că nu se va lipi, poți folosi o oală de fontă sau una de aluminiu.

Rețeta de varză călită cu ciolan afumat are rădăcini adânci în bucătăria tradițională românească, rămânând un preparat foarte iubit și în ziua de astăzi.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Alertă în California! Virusul rar care a ucis-o pe soția actorului Gene Hackman a cauzat alte 3 decese
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
observatornews.ro
Temperaturi de Polul Nord în România, cu două săptămâni înainte de Paşte. A nins puternic, iar zilele următoare sunt anunţate chiar şi -12°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Horoscopul iubirii pentru aprilie. Zodia care cade în capcana dragostei, va fi orbită de partener
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`