Iată reţeta tradiţională de varză a la Cluj cu afumătură. Este un deliciu care, cu siguranţă, va fi apreciat de meseni. Ingredientul principal, în afară de varză, este afumătura. Poţi alege fie cârnaţi afumaţi, fie costiţă ori oase de porc. Important este să fie afumătură, pentru că îi dă un cu totul alt gust.
Alături de farfuria cu varză a la Cluj cu afumătură prepară şi o mămăliguţă. Nu uita şi de ardeiul iute, pentru cei cărora le place. Astfel, masa tradiţională e gata. Ca băutură îţi recomand un vis roşu demisec. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 500 g carne de porc tocată
- 100 g orez
- 1 varză de mărime potrivită
- 1 ceapă
- câteva feliuţe de cârnat afumat
- 200 ml sos de roşii
- ulei
- mărar tocat, după gust
- boia, după gust
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curăță ceapa, toac-o mărunt şi căleşte-o în puţin ulei încins. După ce devine translucidă, adaugă peste ea carnea tocată. Potriveşte de sare şi piper şi amestecă bine în ea. Din când în când trece cu lingura de lemn prin compoziţie. Între timp spală orezul şi fierbe-l cu un praf de sare. Când e gata de fiert, lasă-l la scurs.
În momentul în care s-a rumenit carnea din tigaie, adică şi-a schimbat culoarea şi nu mai este rozalie, pune orezul peste ea. Adaugă şi 2-3 linguri de sos de roşii, mărar şi boia. Potriveşte de piper şi sare. Lasă compoziţia pe foc 1-2 minute, apoi ia-o.
Toacă varza, condimenteaz-o cu piper şi sare şi căleşte-o în alt vas. Ca să nu se prindă de vas, adaugă nişte apă peste ea din când în când. În momentul în care s-a înmuiat, ia-o de pe foc şi amestec-o cu piper, sare, mărar şi o parte din sosul de roşii.
Unge cu puţin ulei o tavă de copt, adaugă nişte sos de roşii, apoi pune jumătate din compoziţia de varză, iar sos de roşii, compoziţia de carne. Urmează sosul de roşii, restul de varză şi cârnaţi afumaţi feliaţi.
Tava se bagă în cuptorul încins. Rețeta de varză a la Cluj cu afumătură e gata în momentul în care s-a rumenit.