Ingrediente (pentru 25 carnati): 3 kg carne porc mai grasa 1,5 kg carne vita 3 capatani usturoi 1 lingura cimbru uscat 2 linguri boia dulce 1 lingura boia iute 1 lingurita piper sare grunjoas ½ lingurita ienibahar mate de porc. Mod de preparare: 1. Cureti matele si le speli. Le razuiesti cu dosul unui cutit sau cu o lingura de lemn, dar ai grija sa nu le rupi. Separat, dizolvi o lingura cu varf de sare grunjoasa in 300 ml de apa.
2. Tai carnea de porc si de vita bucati mici, o toci si o pui intr-un vas. Pisezi usturoiul, il freci cu un praf de sare, torni putina apa si omogenizezi. Adaugi mujdeiul peste carne si toate condimentele, mai putin sarea. Amesteci si pui treptat din saramura, framantand bine. Lasi sa se aromatizeze peste noapte.
3. Montezi palnia de carnati la masina de tocat si umpli matele. Ai grija sa nu fie prea indesati, pentru ca in momentul in care se usuca se pot sparge. Cand termini, ii lasi atarnati cateva ore in bucatarie sa se usuce, apoi ii scoti pe balcon si ii insiri pe sarma, sa se zvante la rece.
In Moldova, pentru cei mai reusiti carnati se amesteca carne de porc cu carne de manzat. La 500 de grame de carne de porc se adauga 500 grame carne de minzat, condimente, 250 g slanina, sare, piper, usturoi dupa gust. Se trece carnea prin masina de tocat, se adauga sare , piper, usturoi, dupa gust, coriandru si nucsoara. Carnatii se umplu cu ajutorul unei palnii atasate la capatul masinii de tocat. Se pune carnea tocat din nou in masina si se invirteste pirgia masinii usor ca sa nu se rupa intestinele. In carne se pune apa rece, pentru ca umplutura sa alunece usor. C Carnatii astfel preparati se pastreaza timp de doua zile la rece in curenti de aer. Condimentul secret al carnatilor ardelenesti: Cimbru maruntit este secretul carnatilor ardelenesti. O reteta clasica de carnati ardelenesti include carne macra si carne grasa intr-un procent de 80% cu 20%. La carne se adauga 100g usturoi pisat, 100g sare, 20g piper negru macinat mare si 10g cimbru maruntit. Se lasa la uscat doua trei zile,dupa care se afuma si se pastreaza la loc racoros. Cum se fac carnatii in Bucovina: RETETA CARNATI DE CRACIUN. Carnati de casa RETETA. Reteta carnati traditionali. In Bucovina, carnea pentru carnati se toaca la sita mare a masinii de tocat sau direct cu mana. Specificul locului este amestecul de carne de porc cu carne de vita si oaie. Carnatii de casa ca in Bucovina se fac cu : o lingura sare, o lingurita cimbru, o lingurita piper, 1.5 kg carne de oaie slaba, 1.5 kg carne de oaie foarte grasa, 1.5 kg slanina, 1.5 kg pulpa de porc, 3 kg carne de vita slaba, o lingurita mustar boabe, o lingurita boia dulce, 1 lingurita boia iut, o lingurita ienibahar macinat, trei bucati capatana usturoi, 10 mate de porc. Carnea se toaca cu sita mare de la masina de tocat, se adauga mirodeniile si usturoiul pisat. Se umplu matele de porc cu ajutorul dispozitivului special de la masina de tocat. Carnatii se lasa la uscat doua zile, apoi se pun in afumatoare sau se congeleaza.