Prima pagină » Economic Local » Rețeta succesului găsită de un producător de zmeură din Iași care nu găsește zilieri. „Au venit în plantație cu copiii, cu familia”

Rețeta succesului găsită de un producător de zmeură din Iași care nu găsește zilieri. „Au venit în plantație cu copiii, cu familia”

08 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Economic Local

Ionuț Pomîrleanu, producător de zmeură din Iași, a găsit cea mai bună metodă pentru a acoperi lipsa zilierilor și a vinde fructele de pădure. În ultimii doi ani a invitat clienții să vină în plantație să culeagă zmeura și să plătească jumătate din preț

Ionuț Pomîrleanu, producător din Iași, a înființat o plantație cu zmeură împreună cu soția, Alina Pomîrleanu, în satul natal Suhuleț, din comuna Tansa. Au investit în 2017 banii câștigați în Germania, în 5.000 de metri pătrați cu fructe de pădure. Dacă în primii ani de producție găseau zilieri, în ultimii doi ani nu au mai găsit deloc oameni care să îi ajute la cules. Astfel, pentru a nu pierde producția, s-au gândit să invite oamenii în plantație să culeagă fructele pentru care plătesc jumătate din preț. Metoda lor a avut succes.

„Noi invităm oamenii să vină să culeagă zmeura direct din plantație. Ca la toată lumea, e o problemă cu zilierii, și ne ocupăm doar în familie de culesul fructelor, de aceea am căutat o variantă să vindem marfa. M-au sunat deja clienții care vor să vină să cumpere zmeură, să o culeagă direct din plantație. O să fie la liber totul, timp de 3-4 săptămâni. Prețul va fi la jumătate. La început, zmeura este mai scumpă, vreo 40 de lei kilogramul apoi scade prețul la 30, 25 de lei kilogramul. Noi am avut oameni pe plantație, care au venit să culeagă zmeura și au cumpărat-o la jumătate de preț și anul trecut. Au venit în plantație cu copiii, cu familia. E o metodă bună pentru noi. Nu mai aruncăm fructele și așa are de câștigat toată lumea. Au venit familii din Iași, Roman, Negrești și au cumpărat de la noi, direct din plantație”, spune Ionuț Pomîrleanu, producător din Iași.

Ionuț Pomîrleanu, producător de zmeură din Iași, se așteaptă la un an productiv

După 4 ani de muncă într-o fermă din Germania, cei doi tineri ieșeni au investit 30.000 de lei în mica plantație. Cererea din partea clienților a fost mare chiar din primul an de producție astfel că, din cauză că nu găseau 8 culegători, cât este nevoie să culeagă fructele în plin sezon, au pierdut o cantitate însemnată de zmeură. De aceea, producătorii s-au orientat spre livrările la domiciliu și o parte din producție a fost livrată la ușa clienților iar acest lucru a putea să se întâmple și anul acesta. Dacă o parte din producție se vinde direct clientului care vine în plantație, restul poate fi comercializată prin intermediul livrărilor la domiciliu. În luna iulie, când fructele sunt coapte, activitatea este în toi iar toată familia Pomîrleanu adună în lădițe fructele parfumate, cu gust dulce-acrișor, care vor ajunge la clienți. Ionuț Pomîrleanu spune că recolta de anul acesta va fi bogată.

„În două săptămâni culegem fructele. Producția va fi bună anul acesta dar ar trebui să dea un pic de ploaie, să fie fructele și mai bune. Noi ne așteptăm să fie un an bun din punct de vedere al producției”, susține producătorul din Iași.

A crescut numărul producătorilor de fructe de pădure din Iași

În plantația din Suhuleț sunt soiurile Cayuga, Opal de Vară, Polka. Soiul de zmeură Cayuga provine din SUA, fructele sunt de mărime medie și culoare roșu-intens, de formă conică. Soiul de zmeur Cayuga are o productivitate bună, prezintă rezistență foarte bună la manipulare și desprindere ușoară. Producția de zmeură, indiferent de soiul ales, este cuprinsă între 8 și 12 tone pe hectar, iar unele plante pot produce fructe până în noiembrie. În România se poate planta orice soi de zmeur, deoarece această cultură se adaptează foarte bine climei. Într-o astfel de afacere din domeniul agricol, timp de 3 ani se îngrijește plantația, iar abia după aceea poate fi amortizată investiția. Afacerile cu fructe de pădure s-au dezvoltat în plină pandemie, în Iași. Viitorii antreprenori s-au înscris la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași pentru a înființa plantațiile cu cătină, zmeură sau căpșuni, fiind înregistrate în jur de 40 de hectare cu fructe de pădure.

Doi tineri din Iași care au muncit în străinătate și s-au întors în satul natal, unde au investit într-o plantație cu zmeură, sunt Dorian și Georgiana Secară. Ionuț Pomîrleanu, producătorul de zmeură din Iași, vrea să investească într-un sistem de irigații.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024