Prima pagină » Culinar » Rețetă simplă de tocăniță cu cartofi cu ceapă și usturoi. Cea mai aromată rețetă de post

Rețetă simplă de tocăniță cu cartofi cu ceapă și usturoi. Cea mai aromată rețetă de post

26 iul. 2024, 14:58,
în Culinar

Cartofii îi dau sațietatea necesară pentru a fi servit ca preparat în sine, dar și ca garnitură. Tocănița cu cartofi cu ceapă și usturoi este foarte aromată datorită multitudinelor de legume.

Rețetă de tocăniță cu cartofi cu ceapă și usturoi

Ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă sunt: 1 kg. de cartofi (cântăriți gata curățați de coajă), tăiați în cuburi egale, recomand cartofii cu coaja rozalie, care nu sunt atât de sfărâmicioși, 100 de grame de ceapă tocată fin, 2 linguri de ulei, 1 cățel de usturoi zdrobit, 1 linguriță paprika dulce, aromată, 1 legătură de pătrunjel verde, tocat fin, sare și piper, opțional: 1 frunză de dafin, opțional: un ardei gras sau 1 lingură de pastă de ardei, opțional: 1/2 lingură de pastă de roșii.

Din aceste ingrediente vor rezulta 4 porții dacă sunt servite ca atare sau 4 porții dacă este servită ca garnitură.

Prima dată se încinge pe foc mediu o cratiță de 1,1/2 – 2 litri. În cratiță adăugați uleiul și ceapa tocată mărunt și usturoiul zdrobit. Dacă folosiți ardei gras, îl tocați în cubulețe mici și adăugați. Acest pas este opțional. Ceapa va fi presărată de la început cu un praf de sare și se călește pe foc mediu-mic, până se înmoaie, fără să se rumenească.

Apoi se adaugă paprika dulce și pasta de ardei (opțional). Se amestecă rapid și se adaugă jumătate de litru de apă fierbinte. Paprika se va carameliza ușor, schimbându-și atât aroma cât și culoarea.

Cartofii dau consistența preparatului

A venit momentul să adăugați cartofii, tăiați în cuburi cât de cât egale, pentru a se găti relativ în același timp. Dacă e cazul, se mai adăuga apă fierbinte, doar atât cât să acopere cartofii. Mai adăugăm frunză de dafin (opțional) și sare, după gust.

În mod normal, niște cuburi de cartofi cu latura de aproximativ 3-4 cm ar trebui să fiarbă bine, la foc mediu, în vreo 20 de minute. Dacă după 16-17 minute, după ce deja au fiert cartofii, vi se pare mâncarea prea lichidă, scoateți 2 linguri de cartofi fierți din zeamă. Îi zdrobiți cu o furculiță și adăugați pasta de roșii (opțional). Pasta îi adaugă puțină aciditate.

Diluați amestecul de cartofi zdrobiți și pastă de roșii cu puțină zeamă fierbinte. Amestecați și turnați această pastă în cratița cu tocăniță de cartofi, amestecând bine după aceea. Apoi mai dați 2-3 clocote și mâncarea se va îngroșa frumos. Nu trebuie să adăugați făină sau alt amidon. Cel din conținutul natural al cartofilor este suficient.

Apoi mai condimentați cu sare și piper, după gust. E posibil să fie nevoie de mai multă sare decât credeți, de asta e cel mai bine să gustați. Asta se întâmplă pentru că sarea este absorbită destul de mult de cartofi. În final, opriți focul și presărați preparatul cu pătrunjel tocat fin.

Tocănița cu cartofi cu ceapă cu usturoi se servește caldă. Merge perfect cu o salată verde alături. Acest preparat este foarte bun și în zilele de post, dar și în restul timpului, când aveți nevoie de o pauză de la carne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *