Prima pagină » Titlurile zilei » Rețeta șefilor de la compania Delphi pentru a-și teroriza subalternii a fost demascată. Un bărbat a povestit cum, zile și zile, a fost victimă a hărțuirii morale (EXCLUSIV)

Rețeta șefilor de la compania Delphi pentru a-și teroriza subalternii a fost demascată. Un bărbat a povestit cum, zile și zile, a fost victimă a hărțuirii morale (EXCLUSIV)

19 mai 2022, 02:00, 5 ,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Un bărbat din Iași a câștigat un litigiu intentat unei mari companii pentru hărțuire morală. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis ieri apelul formulat de Bogdan Petrișor Câmpeanu în contradictoriu cu societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL). Ieșeanul a dat în judecată compania, solicitând și daune morale.

O mare companie din Iași, obligată de judecători să înceteze hărţuirea morală a unui angajat! Așadar, un bărbat din Iași a câștigat un litigiu intentat unei mari companii pentru hărțuire morală. Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis ieri apelul formulat de Bogdan Petrișor Câmpeanu în contradictoriu cu societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL).

„Instanța admite apelul formulat de reclamantul Bogdan Petrișor Câmpeanu. Admite în parte acțiunea formulată de reclamant. Anulează decizia din 10 septembrie 2019 privind aplicarea sancţiunii disciplinare a avertismentului scris salariatului reclamant. Obligă pe pârâta societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL) să ia toate măsurile pentru respectarea demnităţii în muncă și încetarea hărţuirii morale a salariatului reclamant și la plata în favoarea reclamantului a sumei de 5.000 de lei, cu titlu de daune morale. Obligă pârâta societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL) la plata în favoarea reclamantului a sumei de 2.000 de lei cheltuieli de judecată la fond și 4.000 de lei cheltuieli în apel. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.

O mare companie din Iași, fosta Delphi Diesel Systems, acuzată de hărţuire morală

Procesul dintre angajatul Bogdan Petrișor Câmpeanu și societatea Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL) a început în urmă cu aproape 3 ani. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, angajatul a contestat decizia privind aplicarea sancţiunii disciplinare a avertismentului scris, a solicitat obligarea angajatorului să ia toate măsurile pentru respectarea demnităţii în muncă și încetarea hărţuirii morale de către şeful de depozit și şeful de echipă, obligarea angajatorului la plata de daune morale în sumă de 10.000 de euro si obligarea angajatorului la plata cheltuielilor de judecată.

Ieșeanul a solicitat introducerea în cauză și a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

„În sectorul PCIL, prin atitudinile comportamentale ale șefului de depozit și şefului de echipă asupra salariaţilor subordonaţi, se manifestă fenomenul de hărţuire profesională și morală, având drept consecinţe trauma psihică la locul de muncă. Astfel, nu sunt respectate valorile promovate de Delphi, respectiv prin regulamentul intern. Eu sunt angajat în funcţia de stivuitorist. Sunt subordonat direct șefului de echipă și șefului de depozit”, a relatat ieșeanul în instanță.

De unde a izbucnit scandalul

Ieșeanul Bogdan Petrișor Câmpeanu a adăugat că, la un moment dat, în fabrică s-au împărțit exemplare tipizate din „Declaraţia privind luarea la cunoştinţă a Regulamentului intern 2019”, pentru a fi semnat. Ieșeanul a spus că va semna declarația respective după ce se va informa despre conţinutul Regulamentului, dar șefii acestuia ar fi avut o atitudine furioasă. După o ședință de informare, reclamantul a susținut că sunt unele prevederi neclare în noul Regulament.

Mai mult, potrivit lui Bogdan Petrișor Câmpeanu, el ar fi început să fie hărțuit și șicanat psihic de unii dintre șefii săi. Ieșeanul a mai spus că, de atunci, ar fi fost pus să lucreze la exterior, deși nu putea face acest lucru, din cauza problemelor medicale și a fișei postului. În plus, el afirmă că a fost sancționat disciplinar în mod ilegal în urma acestor discuții.

Ce au spus cei de la Borgwarner România

La rândul lor, reprezentanții Borgwarner România au cerut respingerea acțiunii.

„Decizia din 10 septembrie 2019 nu a încălcat niciun drept, a respectat procedura impusă de Codul Muncii cu privire la aplicarea sancțiunii cu avertisment și nu a produs niciun prejudiciu contestatorului. Angajatul a fost sancţionat cu avertisment scris pentru refuzul de a îşi îndeplini unele dintre sarcinile de serviciu (folosirea motostivuitorului pentru mutarea de ambalaje). Argumentele invocate de către angajat în justificarea refuzului nu sunt de natură de a invalida/anula decizia de sancţionare”, au subliniat cei de la fosta companie Delphi Diesel Systems România.

La instanța de fond, respectiv Tribunalul Iași, magistrații au respins acțiunea formulată de angajat. Acesta a formulat apel, iar, ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Iași au admis cererea lui Bogdan Petrișor Câmpeanu. Astfel, o mare companie din Iași a fost obligată de magistrați să înceteze hărţuirea morală a angajatului.

Comentarii
  • Se aude in fabrica de combinatiile lui Miron.Acesta imparte profitul pieselor sustrase cu cei care le scot pe poarta.

  • La ApaLetal este o practică obișnuită de a teroriza o parte din angajați (cei care nu au grad de rudenie). Majoritatea celor hărțuiți acceptă situația, deoarece primează teama pierderii locului de muncă. Felicitări domnului care a câștigat în instanță, este un exemplu de urmat pentru toată lumea, nimeni nu este obligat să suporte frustările unui șef ierhaic dezumanizat !

  • Aceste rele practici se intalnesc si in institutiile de stat.Acei foarte putini angajati patrunsi in sistem prin concurs,fara pile ,spagi,rude,desi muncesc serios sunt permanent persecutati.,pentru a renunta la locul de munca.
    La mai multe procese de acest gen,castigate !!!!

  • Simplu cetatean

    Este o practica atat in firmele de stat cat si in cel private. Se mizeaza pe instrumentul FRICA si AMENINTARE, nu se respecta nimic : de la normele de protectie a muncii pana la cele legate de salarizare si de inregistrare corecta a orelor suplimentare muncite ( ca bani si ora lucrata inregistrata oficial). Repet, se mizeaza pe frica, pe faptul ca angajatii nu pot plati un avocat si mai ales pe faptul ca angajatii nu sunt uniti in realitate si in sindicate.(desigur sindicate care nu fac alte jocuri. Asta este, domnilor, crunta realitate.

  • Bogdan Petrișor Câmpeanu

    Din nefericire, cazul meu nu este singular, ci mai degrabă unul destul de des întâlnit în cadrul companiilor multinaționale, cu prisosință în cadrul companiei Delphi unde am lucrat până în decembrie 2019, când am fost dat afară mișelește printr-un complot mult sub demnitatea umană a unor factori din conducerea intreprinderii.
    Am intrat ireversibil în colimator pentru că am avut curajul să cer în noiembrie 2018, în numele a peste 300 de angajați (semnatari ai unei scrisori colective către conducere) îmbunătățirea condițiilor de lucru, revizuirea sporurilor salariale și schimbarea atitudinii ostile a anumitor șefi/responsabili de sectoare din fabrică. Am primit ca răspuns o invitație la dialog cu dl director Jaome Roquet la care au asistat și managerii secțiilor, unde am discutat detaliat toate aspectele surprinse în cererea colectivă. În ciuda faptului că în urma celor discutate la întâlnire a rezultat că cererile sunt pertinente și că într-adevăr se impun anumite îmbunătățiri, în realitate nu s-a schimbat nimic. Poate doar că la câteva zile mi s-a propus să îmi aleg orice post vacant din interiorul intreprinderii, pe orice nivel și în orice arie cred că „m-aș simți eu mai bine”… Evident că nu am acceptat această „ofertă”, deranjând astfel și mai mult ego-ul unor manageri slabi atât dpdv profesional cât și uman. Atât educația cât și pregătirea profesioală mi-ar fi permis să mă dezvolt în mai multe funcții cheie, dar în niciun caz nu aș fi putut accepta astaîn felul în care mi s-a propus, ca un fel de beneficiu personal în detrimentul colegilor semnatari ai scrisorii colective.
    Menționez că anterior jobului din Delphi am lucrat 2 ani în UK în cel mai mare depozit de „retail one price”(Poundland) din Europa, un complex gigant unde profesionalismul și siguranța/securitatea muncii erau religie pt toți angajații. Postul ocupat: supervizor a peste 150 de muncitori cu care am colaborat excelent, primind din partea conducerii calificative maxime și recomandări foarte bune la plecarea din firmă.
    Din păcate, în Delphi nu se premiază neapărat competența profesională și calitatea umană, valul de concedieri din 2020-2021 demonstrând că altele sunt criteriile de departajare. Mulți turnători mincinoși, codoși sau lingușitori au avut prioritate în defavoarea unor profesioniști adevărați care au fost dați afară pe baza unor criterii de departajare aberante. Să mai spun că toți cei care m-au susținut, inclusiv martorii de la procese, au fost dați afară sau determinați să își dea demisia? Așa este! Dar acum, acolo unde lucrează le merge mult mai bine și chiar sunt fericiți că au ieșit cu fruntea sus dintr-un loc unde puteau sta doar cu bărbia în piept…
    După episodul cu scrisoarea colectivă a intervenit și refuzul categoric de a semna un Regulament Intern scris pe genunchi, înțesat cu tot felul de aberații, nereguli și lucruri vădit în defavoarea angajaților. Acest nou regulament a stârnit indignarea multor angajați cerebrali, a fost subiect de discuții aprige, dar până la urmă, într-un fel sau altul, mai cu binișorul mai cu amenințări, a fost semnat de către toți cei care au refuzat inițial, mai puțin de mine. Asta chiar i-a înfuriat pe managerii de carton care inițial erau doar iritați de intențiile mele.Menționez că ulterior, în urma verificărilor ITM și RGPD, Regulamentul a fost modificat, exact în punctele indicate, cele care nu mi-au permis să semnez ca un inconștient și împotriva voinței mele. De aici și până la o concediere nedreaptă, au mai durat 6 luni pline de ședințe abuzive, atacuri și acuze nejustificate, amenințări, intimidări, o cercetare disciplinară trucată, lucruri greu de imaginat și imposibil de acceptat într-o societate normală. Dacă pentru anularea deciziei de concediere și repunerea în drepturi au fost necesare 10 termene de judecată și 2 ani, pentru un avertisment scris au trebuit 3 ani, 20 de termene pe fond și unul la apel.
    Mult timp, mulți nervi, dar a meritat ! Mi-am păstrat demnitatea, mi-am demonstrat nevinovăția, le-am demonstrat călăilor din Delphi și în direct și în reluare că dreptatea și adevărul primează orice-ar fi.
    Între timp s-a făcut și justiție divină, mulți dintre cei care aveau mania persecuției angajaților fiind dați afară ca niște măsele stricate de către noii investitori, BorgWarner, care i-au „mirosit” rapid și s-au descotorosit de ei.
    Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu un avocat veritabil care a crezut în cauza mea și cu înțelepciunea și judecata dreaptă a judecătorilor, am reușit ! Nu am făcut-o numai pentru mine, ci pentru toți colegii buni, foarte mulți, care au fost și ei la rândul lor nedreptățiți și care au avut încredere în mine.
    Îmi pare rău, pentru că știu de la cei care încă mai lucrează în fosta Delphi că unii călăi mai fac abuzuri asupra angajaților și nimeni nu ia nicio măsură. Se pare că așa a fost și așa a rămas: Homo homini lupus est!
    Nu firma, nu compania persecuta, ci oamenii. Românii îi asupresc pe români în loc să fie ca frații în țara lor, oamenii se îmbată din puțină putere și devin zbiri. Știu că nu voi schimba eu lumea, dar cred cu tărie că măcar o mica parte din cei care au citit aceste rânduri vor avea curajul și vor reacționa așa cum trebuie când va fi cazul.
    Eu mi-am făcut dreptate. S-a făcut dreptate și împart această izbândă a dreptății cu toți prietenii mei din Delphi, cu cei care m-au susținut, fosta echipă 1 PC&L, în special cu Stelică Pașcu, Gabriel Hodorogeanu, Valentin Ichim, Iulian Grigoraș, Răzvan Chiperi și Dan Matei.
    Fiți demni ! Fiți drepți ! Fiți corecți ! Apărați-i întotdeauna pe cei mai slabi ca voi ! Fiți curajoși și NU permiteți nimănui niciodată să vă calce demnitatea în picioare !
    Fiți oameni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *