Prima pagină » National » Rețetă sarmale de post, ca la Mănăstirea Prislop: Un gust cum rar găsești

Rețetă sarmale de post, ca la Mănăstirea Prislop: Un gust cum rar găsești

30 sept. 2021, 11:26,
în National

Fiecare gospodină cunoaște măcar o rețetă de sarmale de post, însă gustul senzațional ca la mama și la bunica acasă doar în puține locuri pot fi găsite. Una dintre cele mai bune rețete de sarmale de post este cea făcută de măicuțe la Mănăstirea Prislop.

Pentru cei care țin post sau care doar vor să mănânce ceva delicios, care însă să nu conțină carne, pot apela la această rețetă ușoară de sarmale de post, ca la Mănăstirea Prislop.

Sarmalele de post au savoarea sarmalelor tradiționale, chiar dacă nu au carne, iar gustul senzațional nu are cum să nu fie pe placul multora.

farfurie cu sarmale de post

Rețetă sarmale de post, ca la Mănăstirea Prislop: Cum le gătesc măicuțele

Pentru rețeta de sarmale de post, așa cum le prepară măicuțele de la Mănăstirea Prislop, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 varză murată mare, 500 g ciuperci, 1 morcov ras prin răzătoarea fină, 1 felie de țelină rasă, 1 ceapă mare tocată fin, 130 g orez, 300 ml suc de roșii, 3 linguri pastă de roșii, 3 frunze de dafin, 1 linguriță cimbru uscat, 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt, 2 crenguțe de cimbru, 1 praf oregano, 3 linguri ulei, apă fiartă, sare și piper.

Pentru început, măicuțele de la mănăstirea Prislop călesc ceapă tocată mărunt în 2-3 linguri ulei până ce aceasta devine sticloasă. Pe urmă, pun jumătate din morcovul râs și le călesc împreună pentru încă 1 minut. Imediat se adaugă ciupercile tocate mărunt peste acestea și se continuă călirea până se înmoaie puțin ciupercile.

farfurie cu sarmale de post

Atunci, măicuțele de la mănăstirea Prislop adaugă orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt. Pe urmă, se mai ține pe foc încă 1-2 minute.

Când compoziția este gata, măicuțele luau o frunză de varză și puneau compoziția de ciuperci cu orez  pe lățimea frunzei, în așafel încât să rămână 2 cm la un capăt și la celălalt al frunzei.

Când rulau sarmalele, măicuțele de la mănăstirea Prislop introduceau capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când le puneau la fiert. Și așa procedau până erau gata toate sarmalele. Câteva frunze de varză se păstrau pentru a fi puse pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelină rasă fin.

farfurie cu sarmale de post

Cum se servesc sarmalele făcute de măicuțele de la mănăstirea Prislop

Sucul îl amestecau cu pastă de roșii și puneau 1/3 din cantitate peste varză, după care măicuțele începeau să aranjeze sarmalele cu ciuperci și orez, având grijă să pună crenguțele de cimbru și să presare puțin oregano uscat. Când terminau de aranjat sarmalele, măicuțele de la mănăstirea Prislop turnau restul de suc de roșii, după care mai puneau un rând de varză și boabele de piper.

La final, măicuțele adăugau uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor. Măicuțele lăsau sarmalele la fiert aproxiamtiv 30 minute la foc mediu-mic cu capacul pus și aveau grijă să completeze cu apă dacă este nevoie.

farfurie cu sarmale de post

După aceea, măicuțele de la mănăstirea Prislop dădeau sarmalele la cuptor pentru 45-50 minute în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius.

La final, sarmalele erau servite de măicuțe calde împreună cu mămăliguță și ardei iute.

Pentru cei care sunt îndrăgostiți de gustul senzațional al sarmalelor este musai să încercați și rețeta de sarmale ale bunicei, dar și rețeta de sarmalele de post extraordinar de gustoase, așa cum le făcea bunica.

Bugetul.ro
Cartierul de lux unde s-a născut Călin Georgescu. Fostul candidat la președinția României este un fiu al „zonei prezidențiale” a Capitalei
redactia.ro
De ce nu a participat Niccușor Dan la Ziua Marinei. Este o premieră în ultimii 10 ani
Bugetul.ro
Ura lui Ilie Năstase pentru Nicușor Dan are rădăcini vechi. Fostul număr 1 mondial, refuzat de actualul președinte: „M-am simțit umilit. Pentru mine nu s-a putut” EXCLUSIV
a1.ro
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Playtech.ro
Era de aşteptat, nu putea trăi fără el! Anunţul trist despre Nina Iliescu, văduva fostului preşedinte, a sosit. Ce se întâmplă în aceste momente e...
observatornews.ro
Turist german, fascinat de un loc din România. Fabi a avut parte de o expriență inedită: "E chiar superb"
Playsport.ro
Sergey Lavrov, omul ultra-decorat, dar sensibil, din spatele diplomaţiei lui Putin. Fața mai puțin cunoscută a...
Evz.ro
Cartea de identitate electronică, calvarul românilor. La ghișeu, tot cu buletinul vechi
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Unde ai voie și unde nu ai voie să pui camere de supraveghere la curte. Reguli și restricții legale
Dailybusiness.ro
Fructele au devenit un motiv major pentru care România a văzut o creștere a inflației în iulie
RomaniaTV
Gestul făcut de Trump când l-a văzut pe Putin pe covorul roșu. Imagini ȘOC, toată lumea a înlemnit
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Romina Gingașu a făcut 33 de ani și s-a sărbătorit cu fast, la Monaco. Totul a fost ca în filme. Mult bun gust și rafinament. Rochia Rominei a costat o avere / GALERIE FOTO
redactia.ro
Anunț important de la stat pentru preoți, călugări și călugărițe. Ce nu mai au voie să facă de la 1 septembrie
ego.ro
Șoc pentru toată lumea! Ce se întâmplă acum între Irina și Irinel Columbeanu. Toți sunt emoționați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 august 2025
16 august 2025