Prăjitura din imagine se numește Regina Maria, dar să știi că își merită pe drept denumirea. Pare banală, se face cu nucă și bezea, dar are un gust nemaipomenit de bun. Toate straturile, puse unul sub altul, încununează gustul desăvârșit. Această rețetă pentru prăjitura Regina Maria este ideală pentru sărbătorile de iarnă.
Nu știm de unde îi provine numele sau dacă însăși Regina Maria a fost cea care a ajutat la inventarea ei. Cert este că dă dependență. Pentru reușita rețetei asigură-te că ouăle și untul sunt la temperatura camerei. Cât despre praful de copt și făină, acestea trebuie trecute prin sitp mai întâi, pentru ca desertul final să fie cremos și fără cocoloașe.
Rețetă prăjitura Regina Maria – Gustul desăvârșit al bucătăriei noastre
Încearcă și tu această rețetă cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Nu costă mult și nici nu e grea. Fiecare etapă implică niște pași descriși în amănunțime.
Ingrediente pentru blat:
- 5 ouă
- 5 linguri făină
- 2 linguri ulei
- 5 linguri zahăr
- sare
Ingrediente pentru bezea cu nuci:
- 2 linguri făină
- 50 g miez de nucă
- 6 albușuri
- 6 linguri zahăr
Ingrediente pentru cremă:
- 6 gălbenușuri
- 200 g unt
- 5 linguri lapte
- 10 linguri zahăr
- 2 linguri cacao
- 2 linguri făină
- biluțe de ciocolată
- 30 gr ciocolată albă
Mod de preparare:
Mai întâi mixează albuşurile spumă. După ce se obţine aproape acea bezea perfectă, se adauga zahărul, gălbenuşurile, sarea, uleiul şi faina. Se amestecă cu o spatulă de data aceasta, pentru omogenizare.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt, pune aluatul în ea şi bagă în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru circa 20 de minute.
Între timp poţi prepara crema. Prima dată mixezi gălbenuşurile, apoi încorporezi zahărul, laptele, făina şi miezul de nucă mărunţit. Se amestecă bine şi se pune într-o cratiţă la foc, amestecându-se în mod constant. La final se pun: untul, care trebuie să fie tot la temperatura camerei, ciocolata și ciocolata albă.
Ca să îi dau gust şi mai bun, prepară şi un sirop. Caramelizează 2-3 linguri de zahăr cu o lingură de esenţă de rom şi 80-90 ml apă. Ai grijă să nu faci siropul foarte subţire.
Urmează asamblarea. Pe un platou pune preparatele în următoarea ordine: blat însiropat, 1/2 cremă, bezea, 1/2 cremă, decor.
Tot pentru sărbătorile de iarnă îți recomand și o porție de nuci umplute.