Prima pagină » Actualitate » „Reteta” portugheza a medicilor sibieni

„Reteta” portugheza a medicilor sibieni

27 oct. 2018, 13:16,
Echipa BZI.ro în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:671168;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Pentru a-si dovedi valoarea academica pentru care sunt remunerati, dar si pentru a avansa in cariera universitara, medicii trebuie sa publice articole de specialitate in publicatii stiintifice. Nume grele din randul medicilor sibieni (Bratu, Chicea, Tanasescu, Boicean ori Ognean) au publicat astfel de articole intr-o revista dintr-un domeniu diferit profesiei lor, ”Stiinta si tehnica vinicola”. Revista din Portugalia. Dar nu in adevarata revista despre vinuri din Portugalia, ci intr-o versiune piratata a acesteia.

”Ciência e Técnica Vitivinícola” (Stiinta si tehnica vinicola) este numele unei reviste din Portugalia, care apare din 1982 si, potrivit descrierii proprii, este un ”jurnal stiintific care publica lucrari originale, note tehnice si revizuiri bibliografice ale diferitelor domenii ale stiintei si tehnologiei din sectorul viticulturii si cel vinicol”. Revista devine relevanta pentru cadrele universitare sibiene pentru faptul ca este recunoscuta de sistemul international ISI Thomson Reuters (adica cei care publica in astfel de reviste cotate ISI primesc ”puncte de cercetare”, care le atesta valoarea).

Tocmai aceste puncte de cercetare le-au urmarit medicii sibieni atunci cand, in septembrie 2016, aparea in revista ”Stiinta si tehnica vinicola” din Portugalia articolul ”Omentum overlay in laparoscopic prosthetic treatment of postincisionl and umbilical hernias” (un articol despre tratamentele herniei).
Articolul este semnat de nume cu rezonanta in medicina sibiana si nu numai: Dan Georgian Bratu (presedintele Colegiului Medicilor din Sibiu, medic primar si sef de lucrari al Sectiei Chirurgie 2 din cadrul Spitalului Judetean Sibiu), Radu Chicea (cel care a condus din postura de director medical Spitalul Judetean, in prezent seful Sectiei Obstetrica Ginecologie al acestui spital), dar si Ciprian Tanasescu (medic primar si sef de lucrari al Sectiei Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Judetean Sibiu) si Alin Florin Mihetiu (medic specialist in chirurgie, in cadrul Spitalului clinic judetean). Totodata, coautori ai acestor articole sunt medicii Adrian Boicean (medic primar interne, reprezentantul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu in Consiliul de administratie al Spitalului judetean) si Livia Ognean (sefa sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului judetean Sibiu, una din cele mai cunoscute nume din medicina sibiana prin activitatea sa inclusiv filantropica).

Mii de puncte si ”o plasa”

Medicii mai sus amintiti, in afara altor conexiuni care ii leaga, sunt semnatari ai acestui articol in calitate de cadre universitare ale Facultatii de medicina din Sibiu. Iar prin publicarea articolului in discutie, cei sase medici au strans 1.000 de ”puncte de cercetare” impreuna (ca termen de comparatie, un punct de cercetare este echivalentul unei ore de munca in grilele universitare). In afara acestui articol, in revista portugheza de vinificatie au mai aparut in octombrie si noiembrie 2016 si alte cercetari semnate de aceiasi medici sibieni, recompensate, la fel, tot cu cate 1.000 de puncte.

Revista de viticultura in care au fost publicate articolele este de gasit, on-line, la adresa ciencia-e-tecnica.org si este o versiune-pirat a ”adevaratei” reviste ”Stiinta si tehnica vinicola” din Portugalia. De altfel, pe prima pagina a site-ului ”adevaratei” reviste de viticultura si vinificatie din Portugalia, cotata ISI, care este de gasit la adresa www.ctv-jve-journal.org, este publicat un avertisment referitor la aceasta situatie. ”Conducerea editoriala avertizeaza toti autorii care doresc sa isi publice articolele in «Stiinta si tehnica vinicola» ca aceasta revista a fost piratata si, prin urmare, articolele trebuie trimise spre publicare prin intermediul acest site autentic. In plus, publicarea in aceasta revista nu este taxata. Versiunea piratata a site-ului este ciencia-e-tecnica.org, prin intermediul careia este solicitata o taxa de publicare de 454 de dolari americani. Va rugam sa nu vizitati versiunea piratata a acestui site si sa va alertati colegii sau ceilalti membri ai institutiei dumneavoastra asupra acestei probleme. Din moment ce eforturile autoritatilor portugheze de a rezolva aceasta chestiune penala nu au avut succes, raspandirea acestui avertisment este singura cale de a minimiza problema”, este avertismentul scris pe prima pagina a ”adevaratei” reviste, intr-un chenar galben.

Dr. Adrian Boicean este si prodecan al Facultatii de Medicina din Sibiu. Pentru Turnul Sfatului el a descris situatia articolelor din Portugalia drept ”o plasa”. ”A fost o pacaleala de revista. «Am luat o plasa» din cauza unor clone de pe internet. Le-am verificat, rasverificat, am cerut o parere suplimentara, in final s-a dovedit o escrocherie. Erau doua versiuni piratate, nu ne-am putut imagina ca exista doua versiuni piratate ale acestei reviste. Nu stiu cine a facut aceasta pacaleala. Mergeti pe fir si incercati sa dovediti. Nu a convenit nimanui sa ne vedem cu banii luati pentru o prostie. Invatatura de minte”, spune dr. Boicean.

El arata ca medicii sibieni au gasit de cuviinta sa publice intr-o revista despre vinuri din Portugalia deoarece aceasta avea ”sectiune de «varia» in care puteai sa publici si medicina sau, cel putin aparent, era situatia aceasta”. Intrebat daca a profitat cineva de pe urma punctelor de cercetare acumulate din revista-pirat, Boicean a respins ideea. ”Din cate stiu ne-am ferit dupa aceea si cu asta-basta”.

De ce?

”Punctele de cercetare” ale fiecarui cadru universitar titular sunt contabilizate la Sibiu prin asa-numitele tabele SIEPAS (Sistemul integrat de evaluare a performantelor academice si stiintifice). Acest sistem are rolul de evaluare anuala a cadrelor didactice, printre altele. In plus, este si un instrument de departajare a celor care doresc sa evolueze in ierarhia academica. Practic, aceste tabele SIEPAS devin parte a dosarului de concurs pentru cei care vor sa promoveze.

In luna aprilie a acestui an, Turnul Sfatului a solicitat acces la dosarele de concurs ale candidatilor admisi pentru posturile de conferentiar universitar si profesor universitar, posturi create in cadrul Facultatii de Medicina “Victor Papilian“ Sibiu in perioada 2015 – 2017. Singurul raspuns la aceasta solicitare a venit la inceputul lunii mai. ”Va informam ca solicitarea dumneavoastra a fost inaintata Oficiului juridic al Universitatii «Lucian Blaga» din Sibiu”, a transmis prof. univ. dr. Mihaela Cernusca-Mitariu, decan al Facultatii de Medicina. Alt raspuns nu a mai fost formulat.

Demersul Turnul Sfatului s-a vrut unul de a verifica supozitiile potrivit carora unele avansari au fost realizate si pe baza unor astfel de articole precum cele publicate in versiunea piratata a revistei din Portugalia. ”Sa publici un articol intr-o revista cotata ISI este un demers deloc facil. Este nevoie de luni de munca, iar articolele sunt mai apoi recenzate de comisii de specialitate, care iti pot fie solicita completari, fie iti pot respinge articolul de la publicare. Prin urmare, cel mai la indemana pentru cineva care vrea sa avanseze profesional fara dureri de cap este sa caute astfel de tertipuri”, a fost una din informatiile primite de Turnul Sfatului. In conditiile in care accesul la respectivele dosare de candidati nu a fost facilitat, Turnul Sfatului a reusit, totusi, sa verifice cateva din tabelele SIEPAS intocmite de catre medicii profesori universitari mai sus mentionati. Iar articolele din ”piratata” versiune a revistei din Portugalia apar in acele tabele SIEPAS consultate de Turnul Sfatului.

”E foarte usor ca cineva sa iti murdareasca numele”

La o interogare a motorului de cautare Google am gasit doua dintre articolele publicate in ”Ciência e Técnica Vitivinícola” in CV-ul doctorului Ciprian Tanasescu, CV publicat pe site-ul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti.
Contactat de Turnul Sfatului, dr. Tanasescu a respins, initial, ideea ca vreunul din articolele publicate in Portugalia s-ar putea regasi si in CV-urile sale. Iar strict referitor la articolul publicat in septembrie 2016, dr. Tanasescu a aratat ca nu a dat mare importanta acelui episod, ca nu s-a implicat in demersurile de publicare a acelui articol si ca a sa contributie a constat in a oferi rezultatele unor cercetari proprii doctorului Dan-Georgian Bratu. Care, la randul sau, a folosit respectivele rezultate pentru a completa articolul publicat mai apoi in revista de vinuri. ”In general, cine publica aduna materialele de la toata lumea si isi asuma publicarea materialului in revista in care decide. Domnul doctor Bratu este un om foarte serios. Eu stiu ca el se documenteaza foarte bine. Daca a cazut in aceasta capcana, cred ca este fara intentie. Din punctul meu de vedere”, spune dr. Tanasescu.

El mai sustine ca articolele publicate in revista din Portugalia nu au fost folosite pentru a obtine vreun beneficiu si ca promovarea sa in cadrul Facultatii a fost obtinuta inainte de acest episod. ”Am sase sau sapte articole ISI, printre acestea nu figureaza si acest articol in dosarul meu de concurs. S-ar putea sa apara intr-un CV, dar concursul a avut loc inainte de publicarea acestui articol. Suta la suta. De fapt, eu am peste 150 de articole, toate publicate in reviste medicale, dar acesta nu stiu cum a aparut in CV”, explica dr. Tanasescu.

Solicitat sa aprecieze modul in care medicii – cadre didactice mai pot publica articole cotate ISI, dr. Tanasescu spune ca in prezent acest lucru este foarte dificil, in special pentru chirurgi. ”In Romania e foarte greu sa publici articole cotate ISI. In primul rand pentru ca, in Romania, suntem foarte in urma cu ceea ce inseamna dotarea cu tehnologie a chirurgiei. Prin urmare, e foarte greu sa aduci ceva nou in chirurgie, caci noutatile sunt cotate ISI. Operatiile sunt standardizate de ani intregi, e foarte greu sa vii cu ceva nou. Si atunci, noi incercam pe studii mari, de pacienti, sa aducem cercetari care sa fie publicate in reviste cotate ISI. Dar si asa e foarte greu”, declara dr. Tanasescu.
In contextul articolelor din Portugalia, el mai face o precizare. ”E foarte greu sa iti faci un renume si muncesti foarte mult si e foarte usor ca cineva sa iti murdareasca numele”.

”Imi asum intreaga responsabilitate”

Principalul autor al textului din revista portugheza este dr. Dan Georgian Bratu, cel care din 2016 conduce Colegiul Medicilor in Sibiu. De altfel, el a tinut sa isi asume intreaga responsabilitate pentru intreaga ”aventura portugheza”. ”Acest articol este rezultatul unui studiu foarte serios condus de mine, in cadrul unui grant, pe o perioada de un an. Am operat pacientii de hernie si le-am «plantat» niste plase din polipropilen. Apoi, in cadrul studiului, am relevat modul in care pacientii au raspuns la acest procedeu, modul de recidiva comparativ cu alte procedee si asa mai departe”, afirma dr. Dan Bratu, pentru Turnul Sfatului.

Studiul a ajuns sa fie publicat intr-o revista de vinuri din Portugalia deoarece, in Romania, nu mai exista reviste de chirurgie care sa fie cotate ISI. ”Si nici macar o reglementare care sa spuna in ce reviste ai voie sa publici. Si asa a existat acea cautare a unor reviste”, aminteste dr. Bratu. ”Cautarea” a fost realizata impreuna cu dr. Alin Mihetiu, iar drept punct de pornire este prezentata o lista de reviste ISI care a fost publicata, in trecut, pe site-ul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Lista are peste 300 de pagini si indica numele a peste 9.000 de reviste cotate ISI, printre care si revista din Portugalia, in discutie, aleasa mai apoi de medicii sibieni. ”Aceasta revista apare ca fiind cotata ISI, cu factor de impact. Acesta este motivul pentru care a fost aleasa si verificata cu mijloacele pe care le aveam. Dar, pentru mine, detaliile acestea sunt limbi straine, nu am avut niciodata capacitatea de a spune ca e o revista piratata sau nu… Eu pot sa opereze, pot sa scriu. Si nu pot decat sa imi asum intreaga responsabilitate”, afirma dr. Bratu.

De cand se stia de ”piraterie”?

Presedintele Colegiului Medicilor mai sustine ca nici el nu a avut vreun beneficiu de pe urma articolelor publicate in Portugalia. ”Eu opereze sute de cazuri, acestea mi-au construit, de fapt, CV-ul. Care, fara acest articol din revista din Portugalia, satisface intru totul conditiile de promovare la postul de conferentiar universitar. Am alte patru articole cotate ISI, 14 articole BDI (o alta clasificare in domeniul cercetarii – n.r.), sunt coautor a sapte carti, in cazul a trei carti sunt autor principal si am trei granturi de cercetare, intr-unul fiind director, iar in celelalte membru. In afara de asta mai am peste 120 de articole CNSIS”, enumera dr. Bratu.

Despre faptul ca revista din Portugalia in care au aparut mai multe articole ale medicilor sibieni este piratata, Dan Georgian Bratu sustine ca a aflat abia in ziua intalnirii cu redactorul Turnul Sfatului. ”Daca se dovedeste ca este o varianta piratata mi se pare cat se poate de firesc sa scot respectivul articol din CV”, apreciaza dr. Bratu.

Din discutiile cu ceilalti medici, rezulta ca dr. Bratu este ultimul care a aflat despre ”pirateria” din Portugalia. Dr. Adrian Boicean spune ca a aflat de cateva luni, termen reiterat, de altfel, si de dr. Livia Ognean. ”Nu a fost alegerea mea unde sa fie publicat acel articol. Eu m-am ocupat doar de partea de verificare a traducerii in limba engleza. Din punctul meu de vedere, nu a fost rea-vointa”, a declarat Livia Ognean, pentru Turnu Sfatului.

Dr. Radu Chicea nu a dorit sa discute cu redactorul Turnul Sfatului. ”Eu cu ziarul dumneavoastra am avut o experienta extrem-extrem de neplacuta, asa ca prefer sa nu comentez”, a scurtat discutia dr. Radu Chicea, cel care l-a precedat in fruntea Colegiului Medicilor pe dr. Dan Bratu. Experienta la care face referire dr. Chicea a avut loc in 2016, cand el conducea spitalul din functia de director medical. Atunci, in urma unei sesizari, Turnul Sfatului a publicat un articol despre saltele pline de pete ale salonului septic din clinica de ortopedie, articol care a generat mai apoi o serie de reactii publice. Printre care si un editorial amplu dezbatut mai apoi.

Sursa: turnulsfatului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`