Prima pagină » Culinar » Rețetă perfecționată de caras prăjit. Cum să obții o crustă aromată

Rețetă perfecționată de caras prăjit. Cum să obții o crustă aromată

02 nov. 2023, 12:09,
în Culinar

Carrassius gibelio, cunoscut sub numele de caras, este o specie de pește de apă dulce extrem de răspândit, fiind prezent în majoritatea lacurilor, bălților, iazurilor și canalelor din România. De asemenea, se găsește și în Dunăre, în special în zonele cu apă calmă, inclusiv în Delta Dunării.

Respectând aceasta rețetă veți obține un caras prăjit acoperit de o crustă crocantă și aurie. Peștele este apoi stropit cu generozitate cu zeamă de lămâie, și poate fi servit atât cald, cât și rece. Nu există Ajun de Crăciun polonez fără acest preparat.

Rețetă poloneză de caras prăjit

Majoritatea ingredientelor ar trebui să fie ușor de găsit în orice magazin, cu excepția vedetei principale – carasul proaspăt, pentru care, cel mai probabil, va trebui să mergeți într-o pescărie. Ideal, carasul proaspăt este indicat a fi pregătit în ziua cumpărării. Cu cât este gătit și mâncat mai repede, cu atât mai bine.

Carasul prăjit merge foarte bine cu sosuri pe bază de hrean. Și sosul tartar clasic se potrivește de minune alături de acesta. Merită să servești preparatul cu câteva bucăți de lămâie proaspătă, astfel încât mesenii să poată ajusta aciditatea după bunul plac. În ceea ce privește băutura, vinul alb sec sau demisec este alegerea ideală.

Unii bucătari recomandă marinarea carasului în ceapă tocată, pe când alții preferă laptele cu usturoi tocat. În această rețetă vom folosi prima opțiune. În ceea ce privește crusta din aluat din această rețetă, o poți face și cu nuci măcinate și alte tipuri de făină (de exemplu, făină de porumb).

Mod de preparare

Pentru a prepara caras prăjit avem nevoie de 1 pește caras (1.5-2 kg) tăiat în bucăți, 2 cepe mari, sare și piper, 4 lămâi, 5 linguri pesmet, 5 linguri făină de grâu, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit.

Cu o zi înainte, taie carasul felii (tăind transversal, prin os) sau în bucăți de file, și condimentează-l cu sare și piper din plin. Curăță și taie cepele în felii subțiri. După aceea, așează bucățile de pește într-un recipient mare, alternându-le cu felii de ceapă. Acoperă cu un capac sau folie alimentară și lasă-le în frigider peste noapte.

În ziua pregătirii, stoarce zeama a 3 lămâi, iar a patra va trebui tăiată în felii subțiri. Într-un bol încăpător, acoperă bucățile de pește cu zeamă și felii de lămâie. Asigură-te că fiecare bucată de pește este bine înmuiat în zeama de lămâie. Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l deoparte timp de 30 de minute.

După scurgerea jumătății de oră, usucă bucățile de caras cu prosoape de hârtie. Într-o farfurie largă, adaugă 5 linguri de făină și 5 linguri de pesmet, amestecându-le bine. Într-o tigaie sau cratiță mare adaugă puțin ulei de prăjit, reglând temperatura la mediu spre mare. Ia câte o bucată de caras și tăvălește-o prin făină, asigurându-te că fiecare parte a peștelui este bine acoperită.

Dacă tigaia este fierbinte, puteți începe să prăjiti bucățile de pește. Trebuie prăjit pe ambele părți până devine auriu. De obicei, este nevoie de 5-6 minute pe fiecare parte, însă timpul exact va depinde de grosimea bucăților de pește. Servește acest caras prăjit cald cu câteva felii proaspete de lămâie alături, sau așteaptă să se răcească și servește-l ca aperitiv rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025