Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru zacuscă de vinete din 3 kg! Care este ingredientul care face diferența?

Rețeta pentru zacuscă de vinete din 3 kg! Care este ingredientul care face diferența?

27 sept. 2024, 12:38,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta pentru zacusca de vinete cu ingrediente pentru 3 kg este un preparat tradițional românesc extrem de apreciat, ideal pentru a fi savurat în orice sezon, dar mai ales toamna, când legumele proaspete sunt din abundență.

Rețeta pentru zacuscă de vinete din 3 kg este perfectă pentru sezonul în care ne bucurăm de gustul proaspăt al legumelor românești și perioada în care gospodinele încep pregătirea bunătăților pentru iarnă. Acest preparat se află în topul celor mai gustoase preparate din cămară în sezonul rece, ușor de pregătit și un gust inconfundabil.

Cum să faci o rețetă delicioasă de zacuscă de vinete din 3 kg

Această delicatesă este o combinație de arome autentice, având la bază vinete coapte, ardei capia sau gogoșari, ceapă și roșii. Pentru o savoare ideală, ai grijă, în funcție de soi, să scoți gustul amar de vinete.

Rețetele de zacuscă variază de la o regiune la alta, fiecare gospodină adăugându-și propria notă personală, transformând acest preparat într-o veritabilă experiență culinară. În orice caz, zacusca de vinete nu lipsește din cămara de conserve pentru iarnă.

Astfel că pentru rețeta de zacuscă de vinete din 3 kg ai nevoie de 3 kg vinete, 2,5 gogoșari, 1 kg ceapă, 400 gr bulion de roșii sau pastă de tomate, 500 ml ulei de floarea soarelui, 3 – 4 foi de dafin, 1 – 2 morcovi rași, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de piper negru măcinat sau 1 linguriță de piper boabe.

Cu toate că este un proces destul de lung, rezultatul final merită fiecare efort. Zacusca va avea un gust deosebit și te va încânta pe parcursul anotimpului rece, dorind să o mănânci în fiecare zi.

Zacusca se poate păstra timp de aproximativ un an, dar acest lucru poate varia în funcție de condițiile de depozitare. Dacă vei observa semne de alterare, cum ar fi modificarea culorii, formarea mucegaiului sau un miros neplăcut, nu consuma zacusca și aruncă borcanul.

Instrucțiuni de preparare

Începe prin a coace vinetele și gogoșarii. Acest proces va fi mai ușor dacă ai un gătarmare, dar poți folosi și cuptorul. Coace vinetele și gogoșarii până când pielea acestora devine neagră și începe să se desprindă.

Aceasta este o etapă crucială, deoarece coacerea conferă zacuscăi acel gust deosebit, ușor afumat. După ce s-au copt, lasă vinetele și gogoșarii să se răcească, apoi curăță-i de coajă și de semințe. Pentru a ușura acest proces, poți să pui legumele coapte într-un sac de plastic și să le lași să se aburească. Coaja se va desprinde mult mai ușor.

Vinetele se toacă mărunt sau se dau prin mașina de tocat, după preferință. Gogoșarii și ceapa se toacă mărunt sau se dau prin robotul de bucătărie. Dacă alegi să folosești morcovi, aceștia trebuie dați pe răzătoare.

Într-o oală mare, încinge uleiul și adaugă ceapa tocata. Sotează-o până devine translucidă. Apoi, adaugă morcovii rași. Amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când pentru a nu se prinde și apoi adaugă vinetele.

După ce legumele au fiert, adaugă bulionul, zahărul, sarea și piperul. Frunzele de dafin se adaugă la final, lăsându-le să infuzeze în amestec. Aici poți ajusta condimentele după gust.
Lasă zacusca să fiarbă încă 30-45 de minute, la foc mic, amestecând din când în când. Apoi oprește focul.

La sfârșit, zacusca ar trebui să prezinte o textură uniformă și cremoasă, nu ar trebui să arate precum sosurile. Se mai potrivește gustul cu sare și piper. Dacă se dorește evidențierea dulceții naturale a gogoșarilor și cepei, se poate adăuga o lingură de zahăr și rețeta pentru zacusca de vinete din 3 kg este gata, numai bună de servit.

Bugetul.ro
A sărăcit Anca Alexandrescu? Vedeta Realitatea Plus și-a petrecut concediul „pe austeritate” la malul mării
redactia.ro
Revoluție fiscală în România! Guvernul Bolojan majorează cu 30% impozitele auto!
Bugetul.ro
Hârjoneala dintre Anca Alexandrescu și Victor Ponta continuă. Fostul premier al României i-a transmis un mesaj de la distanță vedetei de la Realitatea TV
a1.ro
Imaginea rară cu Raluca Bădulescu în costum de baie. Vedeta a apărut și fără perucă
Playtech.ro
Cioacă, înapoi în penitenciar după doi ani de la eliberare. Păstrează și acum ceva legat de Elodia: 'Mă uit la ea în fiecare zi'
observatornews.ro
BAC 2025 sesiunea de toamnă. Subiecte la Limba şi literatura română
Playsport.ro
Cristian Cioacă s-a întors la Penitenciarul Mioveni. Imagini cu fostul poliţişt: a fost „om de bază” acolo și...
Evz.ro
Istoria spectaculoasă a comorii ascunse în inima Transilvaniei
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Sunt anunţate furtuni, vijelii, dar şi caniculă extremă în acelaşi timp. Zonele cu restricţii de trafic
Dailybusiness.ro
O stațiune balneară din România a fost readusă la viață după o investiție de 10 milioane de euro, din fonduri europene
RomaniaTV
Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre Emil Gânj. Unde s-ar afla criminalul în aceste momente. O vecină a mamei Andei, tânăra ucisă, l-a văzut!
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Vești TERIBILE despre Nina Iliescu. Refuză să meargă la spital, deși nu se simte bine, nu mai primește vizite și nu mai răspunde la telefon. Detalii cutremurătoare!
redactia.ro
Vești teribile despre Nina Iliescu! Cum se simte după moartea soțului, Ion Iliescu
ego.ro
Confesiune: Am aflat că soțul mă înșală, dar asta nu e cel mai grav lucru...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 august 2025
11 august 2025