Dacă cauți o rețetă tradițională românească delicioasă, un stufat de porc cu siguranță îți va depăși orice așteptare. Află cum îl poți prepara, alături de o mămăliguță gustoasă.
Este un preparat tradițional, simplu și gustos, dar și un simbol clasic al meselor copioase în familie.
Iată de ce ai nevoie pentru a prepara un stufat de porc
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de pulpă de porc, de 4 legături de ceapă verde, de 4 legături de usturoi verde, de 9 lingurițe de ulei de floarea soarelui, de 200 ml de roșii pasate, de 100 ml apă sau de supă, de 1 linguriță de zahăr, de 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat, de 2 foi de dafin și de sare și piper după gust.
Pentru mămăligă vei avea nevoie de 500 ml de apă, de 200 grame de mălai și de sare după gust.
Începe prin a tăia carnea de porc în cuburi potrivite, pentru a se găti în mod uniform. Dacă carnea are puțină grăsime, vei obține un preparat mult mai suculent.
Pune ulei într-o oală sau cratiță adâncă și rumenește pe foc mediu bucățile de carne, până când capătă crustă. Scoate apoi carnea și pune ceapa și usturoiul verde tăiate în rondele și călește-le în uleiul rămas. Acest pas este esențial pentru o aromă mai intensă a preparatului.
Când acestea s-au mai înmuiat, adaugă și roșiile pasate, foile de dafin, zahărul, sarea și piperul și amestecă totul foarte bine. Pune apoi carnea înapoi și toarnă și apa sau supa de carne și lasă totul la fiert acoperit cu capac la foc mic pentru aproximativ 1 oră. Când carnea este bine gătită, se oprește focul și se presară pătrunjelul proaspăt tocat.
Cum prepari mămăliga și câteva sfaturi
Se pune apa la fiert într-un ceaun cu sare după gust și se așteaptă să dea în clocot. Când a dat în clocot, presară treptat mălaiul amestecând în mod continuu cu un tel, ca să nu se formeze cocoloașe. Fierbe mămăliga la un foc mic pentru aproximativ 15 minute, amestecând frecvent. La final, se răstoarnă pe un platou și se taie după ce s-a răcit puțin.
Pentru un gust mai bogat al preparatului, poți folosi carne ușor marmorată, cu grăsime, iar dacă vrei un preparat mai dietetic, poți folosi mușchiuleț de porc. Este foarte important ca stufatul să fiarbă la foc mic, fiind cheia pentru un preparat suculent și fraged. În acest mod, va deveni moale și își va elibera sucurile.
Importante sunt și legumele folosite, fiind esențial să fie proaspete, pentru a adauga o aromă savuroasă și un contrast de textură mai plăcut. Un alt secret al unui preparat delicios este folosirea de condimente potrivite. Dacă îți place gustul picant, poți adăuga și puțină boia dulce, pentru a îmbogăți aroma preparatului, iar la final, verdețurile cu siguranță vor aduce o notă aparte.
Dacă stufatul de miel este ideal pentru sărbătorile pascale, acest preparat este ideal pentru perioada iernii, și nu numai.
Un stufat de porc este cu adevărat un preparat delicios, ce trebuie neapărat încercat măcar o singură dată, împreună cu familia.